Incidenta virozelor in sezonul rece

Incidenta virozelor de sezonIn acest articol vom prezenta cateva informatii de baza referitoare la cele mai comune infectii virale de iarna, cum ar fi raceala, gripa sau norovirusul. In lunile de iarna, majoritatea oamenilor pot capata o raceala sau o gripa, dar din fericire, recuperarea completa dureaza doar cateva zile, si asta fara vreo asistenta medicala speciala sau fara efecte secundare, desigur in cazul racelilor usoare.



Raceala

Sunt cunoscute peste 200 de tipuri de virusuri care pot produce raceala obisnuita. Principalul virus responsabil se contacteaza pe calea aerului si patrunde in organism prin caile respiratorii, dar o persoana se poate infecta si prin simplul contact al mainilor. Simptomele incep de obicei dupa doua – trei zile de la infectare si includ rinoreea, stranutul, durere in gat, tuse usoara si uneori dureri de cap. Temperatura poate creste usor, dar rar peste 38˚C. In lupta organismului cu virusul, mucoasa nazala se poate inflama, fapt care o face sensibila si dureroasa.

Gripa

Gripa este de asemenea o infectie virala care afecteaza tractul respirator. De obicei, aceasta prezinta, pe langa simptomele descrise in cazul racelilor, o serie de alte simptome cum ar fi temperatura ridicata si durerile musculare. Adeseori necesita vizita la medic si urmarea unui tratament de specialitate. Va puteti proteja impotriva acestui virus prin vaccinare periodica.

Norovirusul

Sezonul rece nu aduce doar gripe si raceli, ci si un virus extrem de contagios, care poarta denumirea de norovirus. Norovirusul se transmite foarte rapid si are manifestari severe de voma si diaree. Norovirusul este o afectiune foarte greu de indepartat din cauza rezistentei sale atat la temperaturi inalte, cat si la temperaturi scazute.

Tratament

Tratamentele cu antibiotic nu functioneaza in cazul racelilor, a gripei sau a norovirusului. Cel mai bun tratament este odihna din plin, paracetamolul sau ibuprofenul pentru reducerea temperaturii si disconfortului si cresterea aportului de lichide, in special ceaiuri calde cu lamaie.

Evitarea imbolnavirilor

Spalarea mainilor cu apa si sapun previne contactarea virozelor de sezon. Este de asemenea necesara folosirea unei batiste de unica folosinta atunci cand tusiti sau stranutati. Evitati spatiile aglomerate sau sa stati prea mult in preajma persoanelor care sunt deja bolnave. Puteti utiliza si tratamente naturiste sau marirea aportului de vitamine sub forma de tablete pentru o mai buna imunitate, desi cercetarile nu au demonstrat eficacitatea maxima a acestora. Aerisiti zilnic camera in care dormiti sau spatiul in care lucrati. Aerisirea incaperilor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-22˚C si igienizarea corespunzatoare a spatiilor si suprafetelor este esentiala. Se recomanda o alimentatie echilibrata, consumul de fructe si legume bogate in vitamine, renuntarea la fumat, evitarea consumului de alcool si respectarea programului de odihna.

Text: Alexandra Constantinescu