Încălțămintea cu toc, o posibilă amenințare pentru sănătate?

încălţămintea cu toc

Încălțămintea cu toc este un adevărat simbol al sexului frumos, dar să fie oare și al sănătății? Nu de alta, dar o pereche de pantofi cu toc te pot face să arăți mai suplă, mai înaltă, feminină și încrezătoare în sine, dar ca orice altceva, ce este în exces nu-ți va face bine.

Dincolo de eleganță, pantofii cu toc îți pot crea probleme de sănătate. Tocmai din acest motiv, este importantă să știi cum te poate afecta încălțămintea cu toc și ce poți face pentru ca amenințările ei să fie reduse.



Încălțămintea cu toc, simbol al femeii moderne

Totul a început cu primul model stiletto, din 1954, creat de către designerul de modă francez, Roger Vivier. Înainte de aceștia, pantofii cu tocul gros erau cunoscuți însă, tocul subțire a venit pentru a evidenția liniile feminine și sexualitatea. Chiar dacă prin anii ‘70 femeile erau reticente la încălțămintea cu toc subțire pentru că era incomodă, mai ales la muncă, totul a luat o întorsătură fantastică ceva mai târziu. Apogeul pantofilor cu toc subțire a venit odată cu faimosul serial „Sex and the City” care a arătat femeilor din clasa muncitoare că pot fi elegante și feminine chiar și atunci când merg la muncă și în activitățile zilnice.

Dincolo de mișcarea femeilor din acea perioadă și ce se petrece în zilele noastre, fără echivoc, tocurile au devenit simbolul feminității, dar asta numai dacă o ai cu adevărat. La fel de bine, poți să nu porți încălțămintea cu toc în fiecare zi și să fii feminină.

În ciuda asocierii bine întipărite în societate, trebuie să știi că încălțămintea cu toc poate veni cu riscuri pentru sănătatea ta. Acesta este motivul pentru care nu este indicată purtarea zilnică.

Amenințările pe care le aduce încălțămintea cu toc

În primul rând, este bine că în zilele noastre femeile reușesc să alterneze încălțămintea cu toc apelând și la tocuri mai groase sau chiar la încălțămintea cu platformă ori talpă. Dacă totuși ești obișnuită cu tocurile este important să știi la ce te expui:

Pe termen lung, încălțămintea cu toc modifică anatomia corpului

Întâi de toate, purtarea tocurilor pe termen lung va îngroșa tendoanele și scurtează mușchii gambei. Apoi, chiar și coloana are de suferit, dobândind o curbură nefirească. Concret, când porți încălțămintea cu toc ai tendința să poziționezi corpul în față, dar pentru a te corecta, vei contrabalansa lăsându-te puțin pe spate și îndoind genunchii. Afectează în mod direct coloana, în zona lombară, șoldurile și genunchii. În plus, nici picioarele, gambele, nu sunt ținute în mod corect și firesc. Toate aceste presiuni exercitate și deformări care se produc,în timp, te pot conduce la dureri pentru că presiunea se va exercita și asupra nervilor de la nivelul spatelui.

Modificările produse de încălțămintea cu toc te poate conduce spre afecțiuni

Tocurile înalte purtate des, aduc cu sine agresiune asupra tălpii piciorului iar încălțămintea cu toc a fost asociată de către medicii ortopezi cu osteoartrita genunchilor. Există o legătură, conform studiilor chiar și cu funcționarea deficitară a sistemului periferic nervos tocmai pentru că poziția picioarelor în acești pantofi nu este corectă astfel, că unele femei își simt tălpile picioarelor cu senzație de furnicături, des. De asemenea, spasmele musculare sunt un alt efect pe care femeile care poartă mereu încălțămintea cu toc le pot manifesta.

Pot apărea unghii încarnate

Imaginează-ți poziția degetelor în interiorul pantofilor cu toc înalt, aceasta nu este una firească și dacă ne gândim numai la presiunea asupra degetelor în timp ce stau așa, poți intui cum se vor forma unghiile încarnate. Încălțămintea cu toc te poate conduce și la monturi, bătături sau afecțiuni ale terminațiilor nervoase precum și ale tendoanelor care, nu mai pot fi remediate.

Încălțămintea cu toc poate contribui la formarea varicelor

Stând pe tocuri, picioarele tale se vor simți ca și cum ai stat mult timp în picioare. Asta favorizează dilatarea venelor iar în zona gambelor există o predispoziție în a dezvolta varice.

Nu în ultimul rând, tocmai pentru că spuneam cum încălțămintea cu toc îți modifică poziționarea structurii osoase inclusiv în zona bazinului, dar și din alte motive, nu este recomandat să porți tocuri în perioada sarcinii.

5 moduri prin care previi problemele cauzate de purtarea tocurilor

Specialiștii au serie de recomandări pentru femeile care doresc să poarte încălțămintea cu toc în siguranță:

  • Alege tocuri de înălțime medie, 2-3 centimetri, cu bază groasă pentru a păstra suportul tălpii;
  • Poartă o mărime potrivită pentru ca piciorul să nu alunece și să împingă degetele;
  • Poartă încălțămintea cu toc ocazional, pentru a permite piciorelor să se refacă;
  • Execută exerciții de întindere pentru picioare atât pentru mușchi cât și pentru o bună circulație sanguină;
  • În rest, alege încălțăminte cu talpă moale, flexibilă.

Reține, nici trecerea bruscă de la încălțămintea cu toc la talpa dreaptă nu este în regulă căci poate declanșa fasciita plantară trecând de la o poziție arcuită la una dreaptă.