Inca mai alegem: Familie, copii, cariera

inca-mai-alegem-familie-copii-carieraViata personala implinita sau o cariera de succes? Este dilema vremurilor noastre… Multe dintre noi avem un moment in viata in care ne intrebam ce ar trebui sa alegem, cariera sau familia? Psihologii sunt de parere ca ar trebui sa cautam solutii pentru a fi implinite si profesional, dar si ca femei.

Femeia care doreste sa gaseasca echilibrul intre cariera si familie va trebui sa strabata un drum deloc usor si are de facut o alegere destul de grea. Cand este cel mai bun moment pentru a-mi intemeia o familie? Dar pentru a avea un copil? Oare cel mai bine ar fi sa ma axez pe cariera inainte de a avea un copil? Oare pot face fata cu brio in toate cele trei ipostaze? Trebuie sa privim adanc in constiinta noastra, sa tinem cont de nivelul de aspiratii, de educatie si de tipul de personalitate pentru a putea gasi un raspuns la aceste intrebari. Femeia implinita si fericita este mama, sotia, prietena care reuseste sa faca fata oricarei situatii, imbinand cele doua componente: familia si cariera!

 

 

Imparte atributiile in cuplu

De cele mai multe ori, presiunea sociala si cea biologica duc la luarea deciziei de a face un copil, situatie in care pot aparea conflicte. Acestea pot fi rezolvate in foarte mare masura de gradul de implicare al partenerilor in activitatile domestice, de felul in care sunt impartite atributiile in cuplu, de comunicarea pozitiva si de gestionarea timpului liber. Dar nu trebuie sa uitam ca, oricare ar fi deciziile legate de momentul intalnirii carierei cu aparitia copilului sau a cuplului, nu trebuie sa sacrificam niciuna dintre coordonatele vietii noastre, ci sa cautam solutii pentru stabilirea unui echilibru. Nu este o noutate faptul ca ne e din ce in ce mai greu sa ne bucuram de viata in afara programului de munca. Cariera si familia cer, in egala masura, timp, implicare, atentie si energie. Cu putin efort si aplicand cateva metode si reguli simple, vom reusi sa imbinam cele doua constante, pentru ca viata de familie si viata profesionala se influenteaza reciproc si fiecare dintre cele doua merita atentia cuvenita.

 

Renunta la sentimentele negative

Primul lucru pe care ar trebui sa il facem este sa renuntam la sentimentele negative acumulate pe parcursul zilei de munca atunci cand ajungem acasa, langa cei dragi. Aceeasi metoda poate fi aplicata si in cazul in care viata de familie influenteaza activitatile profesionale. Un alt aspect esential: incearca sa iti rezolvi problemele cu partenerul. Comunicarea deschisa si sincera este primordiala, pentru ca este o ocazie sa depasiti neintelegerile si sa va concentrati pe ceea ce va leaga. Chiar si atunci cand zilele sunt extrem de incarcate, intalnirea dintre soti, revederea copiilor dupa un program epuizant, revenirea in sanul familiei, trebuie sa se transforme intr-o placere asteptata cu nerabdare de membrii familiei.

 

Cum stabilim ordinea corecta a valorilor?

Este important sa descoperi care sunt valorile tale si sa-ti stabilesti prioritatile. Incearca sa vezi care este importanta lucrurilor din viata ta – munca, familia, prietenii, alte lucruri pe care le pretuiesti. Nu te speria, in mod normal, ordinea valorilor se schimba. Poti face acest exercitiu in mod periodic, pentru ca prioritatile se schimba permanent. Si nu uita: cariera nu trebuie facuta cu pretul familiei, asa cum nici familia nu trebuie intemeiata cu pretul carierei. Oricat de complexe ar fi sarcinile familiale, viata profesionala are un rol pozitiv, dar numai atat timp cat putem intelege nevoile celor dragi si atat timp cat atentia acordata carierei nu este de prima importanta.

Consultant: Elena Manera

HR consultant Ascent Group

www.ascentgroup.ro