Sanatatea de care ne bucuram depinde in mare masura de puterea pe care o are sistemul nostru imunitar. Persoanele cu imunitatea slabita se imbolnavesc foarte usor: de la gripe si viroze, la alergii sau tot felul de infectii, cum ar fi cele urinare – ne putem alege cu diverse afectiuni daca nu avem grija sa ne fortificam sistemul imunitar.
Stresul este unul dintre cei mai puternici factori care lovesc in sistemul imunitar, dar din nefericire, si unul dintre cei mai prezenti si mai greu de evitat. Dar in bombardamentul stresului asupra sistemului imunitar avem aliati de nadejde oferiti de natura: fructele si legumele.
Vegetalele contin antioxidanti naturali care ne ajuta sa ne intarim sistemul imunitar. Cei mai importanti antioxidanti pe care ii putem gasi in fructe si legume sunt vitamina C, vitamina A si beta-carotenul. Este bine sa includem in dieta noastra fructe si legume din toate culorile: in functie de culoarea pe care o au, acestea cotin substante unice, fara de care sanatatea noastra are de suferit.
Curcubeul fructelor si al legumelor pentru imunitate
Rosu. Culoarea rosie a fructelor si legumelor semnalizeaza continutul acestora bogat in fitonutrienti precum licopen, acid elagic sau hesperidina si antioxidanti puternici precum vitaminele A sau C, care scad nivelul colesterolului daunator, micsoreaza riscul anumitor tipuri de cancer, pot ajuta la reducerea tumorilor si previn bolile de inima.
Capsunele sunt o sura foarte buna de vitamina C, mangan, acid folic, vitamina K si potasiu, care ajuta la absorbtia calciului, la buna functionare a tiroidei, lupta impotriva cancerului, reduc inflamatiile si protejeaza sanatatea oaselor. Rosiile sunt bogate in licopen care ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer cum ar fi cel de prostata, sân, pancreatic sau la plamâni.
Ciresele contin melatonina, un antioxidant puternic care ne regleaza somnul si previne pierderile de memorie, merele sunt bogate in vitamina C, ardeii rosii contin vitamina A, B6 si C, iar zmeura are un continut ridicat de antioxidanti si este un ajutor pretios in inflamatii, dureri, cancer, diabet si alergii.
Portocaliu si galben. Fructele si legumele portocalii sau galbene abunda in antioxidanti, fitonutrienti, flavonoizi si vitamine esentiale pentru sanatatea pielii, ochilor, inimii si a sistemului imunitar.
Portocalele contin pectina care ajuta la protejarea mucoasei colonului prevenind cancerul de colon, vitamina C, un antioxidant natural puternic, beta-caroten si luteina, dar si un complex de minerale, indispensabile pentru mentinerea sanatatii. Morcovii au multa vitamina B si acid folic, eficiente in combaterea radicalilor liberi care sunt resonsabili de aparitia cancerului, dar si beta-caroten, pe care corpul il transforma in vitamina A care este esentiala in dezvoltarea sanatoasa a celulelor si intarirea sistemului imunitar. Nu uitati nici de dovleac sau catina, deasemenea bogate in vitamina A si beta-caroten.
Lamaile sunt foarte apreciate pentru continutul ridicat de vitamina C si sunt recunoscute ca fiind eficiente in combaterea si prevenirea racelilor si avand proprietati antibacteriene puternice. Mango este bogat in beta-caroten, vitamina A si are proprietati antioxidante recunoscute.
Verde. Vegetalele verzi contin acid folic, calciu, vitamina C, luteina si beta-caroten importante in prevenirea cancerului, scaderea tensiunii si a nivelului colesterolului, normalizarea digestiei, in lupta cu radicalii liberi si in fortificarea sistemului imunitar.
Broccoli contine vitamina C, calciu, vitamina K, beta-caroten si potasiu, ajutând la eliminarea radicalilor liberi, la intarirea imunitatii, la reglarea tensiunii si la prevenirea cancerului. Kiwi este si el bogat in vitamina C, potasiu, flavonoizi si beta-caroten si are proprietati antioxidante si anticancerigene.
Albastru si mov. Atat fructele, cat si legumele albastre si mov sunt bogate in resveratrol, care are un efect antioxidant puternic, quercitina, vitamina C, luteina si anumiti flavonoizi care intaresc apararea naturala a organismului, imbunatasesc digestia si absorbtia de minerale si au efect anti-cancerigen.
Strugurii contin mangan, vitamina C, B6 si potasiu, dar si flavonoizi precum quercitina si resveratrol care reduc riscul aparitiei bolilor de inima. Afinele au un continut ridicat de antioxidanti, mentin sanatatea tractului urinar si tubului digestiv, ajuta la reducerea grasimilor din corp si reduc riscul de aparitie al cancerului. Prunele sunt o sursa buna de vitamina C, B2 si potasiu, iar vinetele contin magneziu, cupru, vitaminele B1, B3 si B6, dar si mult potasiu, au proprietati anticancerigene, antimicrobiene si antivirale.
Cea mai buna cale de a ne pastra sanatosi si de a ne pregati organsimul sa lupte cu bolile este si una foarte simpla: trebuie sa consumam multe fructe si legume proaspete si sa ne intarim imunitatea… in culori.
Text: Bianca Badescu