Organismul produce saliva, lichid pretios care joaca un rol important in evolutia noastra. Un litru pe zi! Aceasta este in medie cantitatea de saliva produsa de o persoana adulta. Cantitatea creste cu cat stam mai mult in picioare si scade in timpul somnului si in zilele de vara.
Saliva este produsa de glandele salivare principale si glandele situate in mucoasa gurii. Este un lichid compus din apa, sodiu, clor, potasiu si proteine. Saliva este cel mai bun aliat al cavitatii bucale. Ea ne ajuta in timpul vorbirii umezind mucoasa gurii. Faciliteaza digestia formand un bol alimentar din produsele pe care le consumam. Datorita actiunii sale chimice, saliva le transforma pentru a facilita asimilarea. Are proprietati antiseptice eliminand bacteriile si protejeaza dintii impotriva cariilor. Bogata in saruri minerale, saliva contribuie la remineralizarea emailului dintilor, impiedicand atacurile acide. Daca nu puteti sa va spalati pe dinti dupa fiecare masa puteti lua o guma, dar fara zahar!
Test impotriva cariilor!
Faceti la dentist un test al salivei pentru a determina gradul de rezistenta naturala la carii. Cum? Se analizeaza saliva si numarul de bacterii pe care il contine. Cu cat numarul este mai mare creste riscul aparitiei cariilor. In functie de rezultat, dentistul va propune o strategie impotriva cariilor: detartraj, control regulat.