Din totalul celor trei milioane de femei fertile din tara noastra, numai 800.000 recurg la mijloace de contraceptie moderne. Motivele pentru care sint evitate contraceptivele isi gasesc sursa in mentalitatile gresite, cum ar fi perceptia falsa a avortului ca metoda de contraceptie, in lipsa informatiilor dar si in absenta mijloacelor financiare pentru procurarea acestora, mai ales in mediul rural.
Cabinetul de planificare familiala reprezinta cea mai eficienta cale de a afla cit mai multe informatii clare si sigure despre mijloacele contraceptive.
Consultantul revistei noastre, dr. Adriana Constantin, medic primar medicina generala si planificare familiala – contraceptie, de la Centrul de Planificare Familiala al Spitalului Clinic “Panait Sirbu” din Bucuresti, ne-a explicat de ce este atit de importanta planificare familala…
In urma cu 16 ani, in incinta Spitalului Clinic de Obstetrica si Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu” din Capitala, a luat fiinta primul cabinet de planificare familiala, la initiativa prof. dr. Bogdan Marinescu, directorul unitatii. Acum a devenit cel mai mare Centru de Planificare Familiala din Romania, fiind si centru de referinta si avind in evidenta peste 31.000 de femei.
Potrivit dr. Adriana Constantin, “planificarea familiala se ocupa de planificarea unei sarcini, in viata unei femei sau a unui cuplu. Acest lucru este foarte important. Daca o sarcina vine intr-un moment nepotrivit, ea aduce numai lucruri negative”. Cele mai grave sint chiuretajul (statisticile arata ca in 2004, numarul avorturilor – aproximativ 200.000 – a fost egal cu cel al nasterilor) si abandonul (potrivit unui studiu al Ministerului Sanatatii si UNICEF, in 2004, 4000 de nou-nascuti au fost abandonati in spitale, imediat dupa nastere).
Mijloace de contraceptie individualizate
La ora actuala, exista numeroase metode moderne de contraceptie, care tin cont de mai multi factori: preferintele cuplului, virsta femeii si starea de sanatate, este foarte importanta evaluarea starii de sanatate a femeii pentru a vedea daca nu cumva are contraindicatii in aplicarea unei metode hormonale sau de alt gen, daca a suferit de anumite boli, daca urmeaza anumite tratamente care pot fi contraindicate. “Incercam sa gasim solutia optima, tinind cont si de parerea persoanei. Metoda de contraceptie nu trebuie impusa ca un tratament oarecare. Aici, la Centru, dispunem de toate metodele contraceptive”.
Metode contraceptive
PILULE ANTICONCEPTIONALE – sint de doua feluri: combinate (care contin doi hormoni) si monohormonale (care contin un singur hormon). Ele asigura o eficienta de 98 – 99 % daca sint administrate corect. Femeia este consiliata permanent inainte si in timpul administrarii pilulelor.
Avantaje: in afara de prevenirea sarcinii, ele aduc multe beneficii pentru sanatate: reglarea ciclului menstrual, tratarea sau prevenirea chisturilor ovariene, prevenirea unor forme de cancer genital (de endometru, de ovare), a tumorilor benigne de sin, protectie impotriva afectiunilor inflamatorii pelviene etc.
Dezavantaje: efecte secundare temporare – dureri de cap, cresterea in greutate, tensiune la nivelul sinilor, trecerea de la o stare psihica la alta.
Contraindicatii: femeile care fumeaza cu virste peste 35 de ani, sau cele care au avut probleme cardiace, diabet, migrene severe, cancer mamar.
INJECTII ANTICONCEPTIONALE – se efectueaza intramuscular, la interval de 2 – 3 luni; prima se face de obicei in timpul unei menstruatii, dupa care se repeta injectia la intervale regulate
Avantaje: au protectie anticonceptionala crescuta – 99 % si pot fi folosite si de femeile care alapteaza.
Dezavantaje: lipsa menstruatiei, acnee, dureri de cap, cresterea in greutate.
DISPOZITIVE INTRAUTERINE SAU STERILETE – reprezinta o solutie buna pentru femeia care a avut deja o nastere, avind eficienta de 97 – 98 %. Nu se recomanda in general femeilor care nu au nascut. Steriletul se poate mentine intre 3 si 5 ani, uneori si mai mult timp. La recomandarea medicului se efectueaza controale regulate.
Avantaje: nu afecteaza calitatea actului sexual. Fertilitatea se instaleaza imediat ce steriletul a fost indepartat.
Dezavantaje: exista un risc minor de infectie in perioada imediat urmatoare aplicarii steriletului.
PREZERVATIVE – sint pe cit de simple, pe atit de utile. Dar, pentru a fi eficiente trebuie folosite corect si la fiecare contact sexual, nu din cind in cind si nu in paralel cu metoda calendarului. Eficienta este de 98 %, adica doar doua femei din 100 pot ramine insarcinate. Avantaje: se folosesc in timpul actului sexual; ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
Dezavantaje: intervin in desfasurarea actului sexual, pot aluneca (daca nu sint folosite corect) sau se pot rupe (daca sint agatate cu unghiile sau bijiteriile). Unele persoane pot fi alergice la cauciuc.
ANTICONCEPTIONALE LOCALE: spermicidele – substante care distrug spermatozoizii; ele se administreaza intravaginal sub diverse forme (ovule, creme, geluri, foite, pelicule). Eficienta lor depinde de corectitudinea si consecventa utilizarii.
METODA CALENDARULUI permite femeii sa recunoasca perioadele fertile si pe cele infertile, pentru a planui sau evita o sarcina. Perioada de fertilitate a unei femei este de 8 – 9 zile. Ovulul are o durata de viata de 24 de ore, fiind eliberat cu 12 – 16 zile inainte de menstruatie, in timp ce spermatozoizii traiesc pina la sapte zile. Asta inseamna ca daca ai avut un contact sexual cu sapte zile inainte de ovulatie poti ramine insarcinata. Metoda calendarului face parte din ceea ce medicii numesc “metode naturale de contraceptie”, insa cu eficienta destul de scazuta. Acolo unde ciclul este foarte regulat se poate aplica si aceasta metoda, insa eficienta ei nu este mare. Medicii nu o recomanda, deoarece procentul de siguranta este in jur de 60 – 80 %. Sint unele persoane care vor sa aplice aceasta metoda din diverse motive (religioase sau medicale), avind contraindicatii la toate metodele de contraceptie datorita unor afectiuni prezente.
Unde putem apela
Centrul de Planificare Familiala,
Maternitatea “Panait Sirbu”
Calea Giulesti nr.5, sector 6, Bucuresti
tel:021/316.12.79
Consultant: Dr. Adriana Constantin,
Medic primar medicina generala si planificare familiala – contraceptie