Trecerea timpului erodeaza relatiile de cuplu, insa atunci cand exista iubire si respect intre doi parteneri, prezenta gesturilor de afectiune este o confirmare a dragostei pe care inca i-o purtam celui de langa noi. Psihologul Keren Rosner a punctat cele mai importante motive pentru care avem nevoie de micile gesturi de tandrete si cum ne pot ajuta acestea sa trecem peste momentele critice.
Este firesc ca frecventa dovezilor de afectiune si conexiunea emotionala sa scada intr-o relatie de cuplu dupa un anumit numar de ani petrecuti impreuna. Insa atunci cand acestea devin aproape inexistente, trebuie sa intelegem ca aceste gesturi aparent marunte sporesc considerabil starea de bine si consolideaza calitatea relatiei, in opinia psihoterapeutului Keren Rosner.
„Instrument‟ de evaluare
Gesturile de afectiune apar din nevoia de a avea contact cu celalalt, de a simti ca este acolo, de a-l face atent la prezenta sa fizica si emotionala. Este un mod de a-ti exprima grija fata de el, este dovada ca il porti in mintea ta. „Cresterea cantitatii de interactiune afectuoasa poate impulsiona sau improspata emotional relatia.
O vorba de admiratie, un zambet cald, o mangaiere, un sarut, o imbratisare, un mesaj de incurajare, o soapta de iubire, o strangere de mana sunt pretioase pentru ca reflecta ceea ce inseamna pentru tine partenerul si oglindesc nevoia ta de el”, subliniaza psihoterapeutul. Rosner considera ca afectiunea poate fi privita ca un „instrument” care permite evaluarea interesului unui partener pentru celalalt.
“Quickie”: afla avantajele si dezavantajele partidelor rapide de sex
Forme ale afectiunii in cuplu
Cuplurile fericite se angajeaza in mod natural in schimbul de gesturi de afectiune si, de aceea, satisfactia in relatia de cuplu este mai mare. Comunicarea afectuoasa este legata direct de angajamentul si satisfactia in relatie care, la randul lor, pot prevedea „viata” cuplului.
Legaturile emotionale intre partenerii romantici implica si afectiunea fizica. Afectiunea fizica, spun specialistii, se transmite prin orice atingere menita sa trezeasca sentimente de iubire celui care daruieste sau celui caruia ii sunt destinate. Mangaierile, sarutarile, tinutul de mana, imbratisarile, masajul sunt forme ale afectiunii in cuplu. Mai putem vorbi si de alte fatete ale manifestarii afectiunii: mesajele, cadourile, interesul aratat, sustinerea partenerului, surprizele, protejarea perechii, toleranta etc.
Greseala care sapa la temelia relatiei
Gesturile de afectiune se diminueaza in timp sau isi pierd semnificatia romantica in urma crizelor din cuplu. Sunt rupturi care inhiba brusc orice manifestare afectiva, iar ranile afective nu mai lasa loc apropierii, avertizeaza Rosner.
Afrodiziace care incing atmosfera in dormitor
Tocmai aici apare greseala pe care o fac multe cupluri: blocheaza gesturile afective care pot restabili alianta in momentele grele. Si asta pentru ca gesturile care denota afectiune fizica intaresc sentimentul de intimitate, fac partenerii sa se simta iubiti si intelesi si ajuta la dezamorsarea conflictelor.
Ce-si doresc femeile? Dar barbatii?
Chiar daca pare ca reprezentantii sexului puternic nu acorda la fel de multa importanta acestor gesturi, barbatii si femeile, deopotriva, considera importante manifestarile de acest fel. Barbatii prefera sarutarile, masajul, atingerea ca moduri expresive ale iubirii, in timp ce femeile prefera mangaierile, tinutul de mana, imbratisarile ca modalitate de a exprima sentimente. In orice caz, gesturile de afectiune nu denota slabiciune si nu sunt dedicate exclusiv femeilor, explica psihologul. Iar inhibarea gesturilor de afectiune tine de educatia primita sau de barierele de aparare legate de teama de a fi vulnerabili.
Sanatatea intima a cuplului: probleme care diminueaza dorinta sexuala
Gesturile afective sunt o sursa de redresare a cuplului in momente grele. Chiar daca unul dintre parteneri nu este obisnuit sa se comporte astfel, trebuie sa inteleaga importanta unor astfel de gesturi, nu numai pentru binele relatiei si a partenerului, ci pentru a castiga resurse afective proprii, esentiale in viata. Psihologul Keren Rosner atrage atentia ca, in general, femeile sunt lezate mai frecvent de atitudinea rece a partenerului afisata in public, explicatia imediata fiind ca exista altcineva mai important decat ea, ori ca sentimentele nu sunt sustinute si de fapte. De aici pana la o criza in relatie nu este mult, pentru ca interpretarile pot escalada. Exista nevoia de a primi atentie de la partener in public, simultan cu intarirea convingerii ca astfel de gesturi confirma autenticitatea lor. Este ca o declaratie a preferintei facuta in vazul tuturor.
Farmacistii Catena recomanda Inimioare Sante pentru o viata sanatoasa si plina de energie. Produsul 100% romanesc, unic in Europa, are un indice glicemic foarte mic, de numai 2, ceea ce il face perfect si pentru persoanele cu diabet. Nu in ultimul rand are un gust delicios, cu aroma fina de scortisoara. Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Oana Baltoc