Cel de-al doilea seminar de nutritie si stil de viata din cadrul programului Primele 1000 de zile a adunat aproximativ 150 de femei insarcinate si proaspete mamici, dornice sa afle cele mai corecte informatii de maxim interes despre beneficiile alaptarii exclusive, pentru mama si copil, precum si cateva secrete nutritionale pentru mamicile care alapteaza.
Alaturi de mamici si pitici, au fost prezenti si specialisti din domeniu, precum dr. Sandra Alexiu − Vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei, Consultantul de lactatie si Asistent SAMAS, Mihaela Timofte, Diana Stanculeanu, Psihoterapeut si Coordonator programe „Salvati Copiii”, si Ana Maita, Vicepresedinte Asociatia SAMAS, care le-au oferit cele mai bune sfaturi in ceea ce priveste nutritia din primele 1000 de zile. Noi am stat de vorba cu doamna dr. Sandra Alexiu, Vicepresedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei si medic primar de medicina familiei, de la care am incercat sa obtinem cele mai relevante informatii privind importanta primelor 1000 de zile.
Ce inseamna primele 1000 de zile?
Primele 1000 de zile inseamna o suma de zile din momentul conceptiei si pana cand copilul face doi ani. O perioada foarte importanta in care se pun bazele sanatatii noastre pentru tot restul vietii.
Ce isi propune acest seminar?
Acest seminar se referea la alaptare, la felul in care mama trebuie sa se hraneasca si cateva principii pe care trebuie sa le urmeze atunci cand alapteaza. Un fel de ghid pentru mamele care nu au toate informatiile despre aceasta activitate.
Care sunt beneficiile alaptarii atat pentru mama, cat si pentru copil?
Sunt beneficii atat pentru mama, cat si pentru copil, dar si pentru amandoi. Pentru copil este cel mai bun lucru care i se poate intampla in primele sase luni de viata, pentru ca laptele este un aliment complet. Nu are nevoie de niciun supliment fata de lapte in primele luni de dezvoltare, din laptele mamei beneficiind de toate principiile alimentare in cantitatea potrivita. In plus, bebelusul beneficiaza de o multime de alte principii care nu pot fi furnizate decat prin laptele mamei si care nu se gasesc in laptele formula.
Pentru cat timp se recomanda alaptarea?
Este recomandata alaptarea exclusiva in primele sase luni de viata. OMS recomanda sa se alapteze copiii pana la doi ani, dupa care, daca mamele mai au lapte, pot continua sau pot sa apeleze la o formula de lapte pentru varsta respectiva.
„O mama pentru copilul ei este laptele, plus toata dragostea ei si povestile de seara”
Care sunt sfaturile pentru mamele care alapteaza?
Consilierea penru alaptare este un proces destul de indelungat si este foarte dificil sa-l acoperi intr-o singura consultatie. Lucrurile trebuie sa se desfasoare treptat, iar pregatirea mamei trebuie sa inceapa din timpul sarcinii. Mamele trebuie sa fie constiente ca pot aparea rani, zgarieturi la nivelul sanului, sa fie rabdatoare, sa respecte principiile de igiena, sa invete sa se mulga si sa-si pastreze lapte in cazul in care doresc sa aiba si ele libertate de miscare, iar copilul lor sa fie hranit tot cu lapte de mama. Sunt foarte multe lucruri pe care sunt nevoite sa le invete cu rabdare atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere.
Text: Alexandra Lupu