In ultimul timp, tot mai mult persoane apeleaza la implantul dentar pentru a-si reconstitui dantura afectata, performantele acestei tehnici fiind nu numai de natura estetica, ci si functionala. Am stat de vorba cu domnul doctor Claudiu Lupascu, specialist in implantologie, paradontologie si stomatologie holistica si generala, despre tot ceea ce presupune implantul dentar si, totodata, am dezvaluit avantajele acestuia.
Tonica TV: Ce este implantul dentar si cand apelam la aceasta procedura?
Claudiu Lupascu: Un implant dentar este un surub din titan care este montat direct in osul maxilar. Acesta are rolul de a inlocui o radacina a unui dinte pierdut si in evolutia tratamentului va deveni o fundatie pentru viitoarele lucrari protetice, adica pentru dintii artificiali.
Tonica TV: Este o procedura dureroasa?
Claudiu Lupascu: Nu, deloc, contrar faptului ca suna destul de inspaimantator. Totul se face cu anestezie, cu sedare si, desi sunt multe tehnici care nu transforma procedura in ceva placut, in niciun caz nici in ceva care sa te sperie.
Tonica TV: Care este cea mai buna perioada pentru a recurge la un implant dentar?
Claudiu Lupascu: In niciun caz nu are legatura cu anotimpurile sau cu vrema de afara, insa este foarte important ca implantul sa se faca cat mai repede dupa o extractie dentara deoarece, in primele sase luni dupa extractie, volumul osos se pierde prin resorbtie. Se poate face, insa se complica procedura medicala si, implicit, costurile cresc.
Tonica TV: In cat timp se poate reface complet pacientul?
Claudiu Lupascu: Refacerea completa poate sa dureze de la o zi sau doua zile si pana la doua saptamani maximum, in cazul unor interventii extrem de complexe.
Tonica TV: Care sunt avantajele implantului dentar?
Claudiu Lupascu: Implantul dentar a devenit, in ultimul deceniu, in special, tratamentul de electie in cazul edentatiilor, adica in cazul lipsei unor dinti. Se poate reface aceasta lipsa fara a slefui sau a leza dintii invecinati. Principalul avantaj este rezistenta in timp. Statistic, s-a demonstrat ca lucrarile care se realizeaza pe implanturi sunt mult mai rezistente decat cele realizate in mod traditional. De asemenea, calitatea vietii se imbunatateste considerabil prin faptul a se inlocuiesc acele lucrari mobile. Pe de alta parte, daca implantul dentar este ingrijit corespunzator, acesta poate sa dureze chiar si o viata. Putem glumi si putem spune ca acesta nu se cariaza. Dintii reconstituiti astfel arata si se simt la fel ca cei naturali.
Tonica TV: Exista contraindicatii ale implantului dentar?
Claudiu Lupascu: Da, exista contraindicatii, dar sunt putine contraindicatii absolute care interzic realizarea implantului dentar. Majoritatea contraindicatiilor sunt relative, adica cu o anumita abordare a problemelor de sanatate specifice, se poate realiza acest tip de tratament.
Tonica TV: Persoanele care au osteoporoza, diabet sau sufera de probleme cardiace severe se pot supune unui implant dentar?
Claudiu Lupascu: Bolile cronice grave pot constitui o contraindicatie a implantului dentar doar in cazul in care sunt decompensate, adica in perioadele de criza a bolii; in rest, cu o abordare specifica pentru fiecare tip de boala in parte, se pot realiza implanturi dentare.
Tonica TV: Pacientul care apeleaza la aceasta tehnica se supune vreunui risc?
Claudiu Lupascu: Riscurile sunt de mai multe tipuri, dar toate sunt manageriabile. Exista riscuri care tin de orice interventie chirurgicala: riscuri alergice, riscuri infectioase, posibile hemoragii, dar nu reprezinta riscuri care sa puna in pericol viata pacientului. Pe langa acestea, mai exista riscuri specifice, adica in timpul interventiei se pot intampla lezari ale tesuturilor invecinate, dar, cu experienta medicului care realizeaza interventia chirurgicala, ele pot fi evitate.
Tonica TV: Se impun anumite conditii de igiena dupa finalizarea procesului?
Claudiu Lupascu: Da. Este obligatoriu ca, imediat dupa interventie, dar si mai tarziu, sa se urmeze o igiena specifica si periodica realizata in cabinetele stomatologice. Daca intretinem paradontiul, adica tesutul de sustinere al implantului, atunci avem parte de implanturi care tin toata viata, daca nu, putem pierde implantul chiar si dupa un an de folosire.
Text: Madalina Manole