Pe 21 Ianuarie a fost Ziua Internațională a Îmbrățișărilor. Acum că frenezia postărilor din social media s-a încheiat, haideți să aflăm mai multe date concrete despre această sărbătoare și despre beneficiile ei.
Cine, când și de ce a instaurat această zi?
În anul 1986 pastorul Kevin Zaborney, din statul american Michigan, a inițiat această zi dedicată îmbrățișărilor, care ulterior a fost adoptată și sărbătorită cu drag în mai multe țări din întreaga lume.
De ce a ales tocmai această dată de 21 Ianuarie? Pentru că începutul de an se pare că este o perioadă destul de complicată pentru marea majoritate a oamenilor, care prezintă ceva probleme de readaptare la activitățile curente, trecând cu greu peste vacanța și perioada sărbătorilor de iarnă. Probabil că nu este deloc întâmplătoare că această sărbătoare vine imediat după mai nou instaurata “Blue Monday”, care semnifică cea mai tristă zi din an. Deoarece îmbrățișările pot alunga sentimentul de tristețe, de singurătate, de alienare.
De asemenea, această zi, la origine, a fost gândită și ca o încurajare a exprimării afecțiunii în spațiul public, unde îmbrățișările să fie privite prin naturalețea și simplitatea gestului în sine.
Beneficiile îmbrățișărilor:
Haideți să inventariem împreună câteva dintre beneficiile îmbrățișărilor, așa cum reies din studiile a mulți specialiști:
- O îmbrățișare medie, de peste 5 secunde, eliberează în organism oxytocina, care este hormonul fericirii și care transmite o stare de bine;
- Îmbrățișările reduc tensiunea arterială, asigurând un risc mai scăzut persoanelor cu probleme de inimă;
- Îmbrățișările asigură o imunitate crescută, fiind un “medicament” bun atât pentru suflet, minte, cât și pentru trup;
- Îmbrățișările scad nivelul cortizolului, hormonul stresului;
- Îmbrățișările relaxează mușchii și alungă durerile din organism;
- Îmbrățișările asigură un somn mai odihnitor;
- Îmbrățișările ajută la reglarea sistemului hormonal;
- Conexiunea realizată în timpul îmbrățișărilor duce la creșterea încrederii în forțele proprii și a stimei de sine;
- Îmbrățișările transmit un mix de sentimente cu efecte pozitive asupra organismului uman: dragoste, afecțiune, sinceritate, putere, îmbărbătare, siguranță, empatie.
Efectele îmbrățișărilor la copii:
Când vine vorba de bebeluși sau copii mici, probabil că ați auzit de multe ori în jurul vostru expresii dezaprobatoare, de genul: “Vai, iar ești cu copilul în brațe?”, “Lasă-l, maică, să plângă, că altfel se învață numai în brațe” și probabil câte altele asemănătoare.
Când bebelușii plâng, este clar că au o problemă, că experimentează un discomfort și până când învață să vorbească, plânsul este singura lor modalitate de comunicare. Așa că a-l lua în brațe și a-l liniști este primul pas absolut normal, prin care părintele îi comunică bebelușului: “Sunt aici!”
Așa că, dacă mai sus vedeați efectele benefice ale îmbrățișărilor, în general, consider că îmbrățișările în cazul copiilor sunt cu atât mai importante. Iată și de ce:
Atunci când copilul are o problemă, părintele îi comunică prin îmbrățișări următoarele:
- că îl înțelege, că empatizează cu el;
- că îi validează starea și emoțiile;
- că îl va ajuta să depășească momentul;
- că este acolo lângă el atunci când are nevoie;
- că este în siguranță;
- că este iubit și protejat.
Atunci când nu există niciun fel de discomfort pentru copil, dar părintele îl îmbrățișează, îi comunică foarte clar că:
- este un copil minunat;
- este un copil iubit;
- este centrul universului părintelui.
La urma urmei un părinte nu are nevoie de niciun motiv pentru a-și îmbrățișa copilul. Este dovada cea mai frumoasă de afecțiune, iar copiii care cresc într-un mediu armonios, cu dovezi clare de iubire necondiționată, se dezvoltă perfect echilibrat din punct de vedere fizic și emoțional, sunt copii care se adaptează ușor mediilor de activitate: gradiniță, școală, job, societate, sunt copii care au toate datele pentru o viață de succes. Așa că, dragi părinți, îmbrățișați-vă copiii cât mai des și cât mai strâns! Se spune că o îmbrățișare afectuoasă de 8-10 secunde face minuni! Nici în cuplu nu strică „să abuzați” de astfel de îmbrățișări! Profitați de fiecare lucru mărunt pentru a-i da cuiva drag o îmbrățișare sinceră, plină de iubire!
Cristina Niculescu