IIANA. Ia romaneasca reactualizata

Ia este o piesa reprezentativa pentru folclorul romanesc, adanc inradacinata in traditiile care, pentru unii dintre noi, par deja apuse. Totusi, ia traditionala, chiar si in ziua de astazi, poarta pe fiecare cusatura un trecut idilic, amintirea unei altfel de lumi, a uneia in care povestile erau spuse iarna la gura sobei, iar vara cositele frumos impletite ale fetelor alunecau usor pe bucata de panza topita la care se lucrase cu atat de multa dragoste, dar si cu truda. Fiecare ie romaneasca are propria sa poveste, asa ca vrem sa te ajutam sa o redescoperi, sau daca nu ai descoperit-o pana acum… sa fim deschizatori de drumuri. Iar daca vrei sa-ti achizitionezi o ie autentica, bate la usa showroomului IIANA, vei descoperi acolo un univers traditional.

 



Ie romaneasca lucrata manual

Procesul de realizare a unei ii poate dura de la trei saptamani la trei luni. Este un proces pe care numai femeile in varsta, de la sat, il mai pot realiza asa cum a fost el lasat din mosi stramosi. Materialele utilizate in compozitia iilor romanesti sunt bumbacul, inul si panza topita, iar modelele florale, broderiile sunt diferite in functie de zona de provenienta, semnele cusute fiind de o frumusete rara. Prin ornamentele care o infrumuseteaza, ia pastreaza practic traditia. In trecut, aceste ornamente indicau statutul social, varsta etc. Ia face parte din portul popular romanesc, port care este respectat si astazi in multe sate din Romania, purtat cu mandrie, ingrijit cum se cade.

 

Upgrade la ia romaneasca

In ultimii ani, ia a castigat din ce in ce mai mult teren, iar doamnele si domnisoarele au inceput sa-si faca un pic de curaj si sa poarte aceasta piesa vestimentara lasata din batrani, adaptand-o la tendintele actuale. Astfel, ia poate fi purtata la birou cu o pereche de pantaloni pana, cu o fusta creion sau chiar cu un sarafan. La intalnirile cu prietenii, ia poate lua forma unei camasi lejere, chiar si in club poti apela cu succes la ia romaneasca, alaturi de o pereche de blugi si o pereche de pantofi cu toc. La evenimentele care au loc seara, ia poate fi adaptata si asortata unei fuste-pantalon pretioase sau unei fuste lungi, dintr-un material diafan… o alaturare de vechi si nou.

 

Designeri de renume s-au inspirat din ia romaneasca

Tom Ford, Yves Saint Laurent sau John Galliano sunt doar cativa dintre designerii care au promovat traditia noastra si s-au inspirat din ia romaneasca in colectiile lor. Si ce mandrie mai mare ar putea exista, mai mult decat sa vezi franturi de traditie prezentate pe catwalk-urile celor mai mari capitale ale modei. S-apoi… dragi fete si flacai, sa stiti de la noi ca nu-i nimic mai pretios ca altita unei ii romanesti, frumos lucrata, bogata si inca neprihanita.

 

Text: Ruxandra Dumitrescu
Showroom IIANA: Piata Natiunile Unite 3-5