Igiena intima te fereste de infectii ale organelor genitale

reguli igiena intima

Desi sanatatea aparatului genital este strans legata de conduita corecta a igienei intime, aceasta inca mai constituie un subiect tabu pentru femeile din Romania. Cu toate eforturile specialistilor de a preveni cazurile de imbolnavire a zonei genitale feminine, la nivel national, reprezentantele sexului frumos inca nu au suficiente informatii legate de igiena intima.



Afla cum poti sa-ti pastrezi sanatatea intima!

Femeile au nevoie de o igiena intima mai riguroasa decat barbatii. Datorita asezarii, formei organelor genitale si a fiziologiei lor, sunt nevoite sa acorde mai multa atentie igienei. Spalarea locala cu apa si sapun special trebuie sa se faca de doua ori pe zi. Pentru ca multe infectii vaginale sunt cauzate de germenii care se elimina odata cu scaunul, este obligatorie efectuarea toaletei dupa fiecare scaun. De retinut! Hartia igienica se utilizeaza ori de cate ori este nevoie. Dupa fiecare scaun, hartia se foloseste in directia fata-spate pentru a evita patrunderea germenilor in vagin, iar dupa urinat, zona se tamponeaza.

Reguli de igiena intima

Vaginul este vulnerabil pentru dezvoltarea multor germeni. Tocmai de aceea trebuie sa stii cum sa te ingrijesti. Daca in trecut unii ginecologi recomandau spalaturile vaginale repetate in igiena locala, in timp s-a constatat ca ele pot sa tulbure echilibrul pH-ului si florei vaginale, provocand diverse afectiuni severe. Astazi, aceasta practica se mai recomanda doar in cazul infectiilor locale, ca mijloc de tratament.

Produsele speciale pentru igiena intima nu trebuie sa contina substante agresive. Deoarece sangele este un factor benefic dezvoltarii bacteriilor, in perioada ciclului menstrual spalarea cu apa si sapun se va face macar de trei ori pe zi. In ceea ce priveste tampoanele, ele nu trebuie tinute mai mult de patru ore. Cele interne sunt destul de periculoase pentru sanatatea intima, avand o pondere mai mare de a cauza infectii. Asadar, sunt de preferat absorbantele externe. Atentie, insa! Indiferent de tipul de tampoane, ele se schimba la maximum patru ore, si numai in locurile in care exista apa si sapun pentru spalarea mainilor.

Alege produse cu ingrediente delicate!

Sanatatea intima presupune si alte masuri care trebuie luate in serios. De exemplu, folosirea lenjeriei intime curate si schimbarea ei. Este necesar ca hainele cu care te imbraci sa fie curate tot timpul. Nu trebuie sa porti lenjerie intima prea stramta sau confectionata din fibre sintetice pentru ca aceasta mentine umiditatea si creeaza conditii optime dezvoltarii bacteriilor si ciupercilor. De asemenea, lenjeria de pe patul in care te odihnesti trebuie sa fie spalata si bine intretinuta. Este bine de stiut ca persoanele obsedate de curatenia genitala, care se spala de prea mai multe ori pe zi sau folosesc tot felul de produse antibacteriene, se pot imbolnavi chiar mai des. Cum se explica acest lucru? Atunci cand ajung sa se spele mai rar, femeile care au exagerat un timp cu igiena intima, reusesc acum sa refaca flora vaginala si pot sa apara infectii. Flora vaginala si flora din zona vulvara este constituita din bacterii protectoare. Acest echilibru fragil trebuie respectat, caci si excesul, dar si lipsa unei igiene adecvate pot perturba si provoca diverse infectii. Deoarece zona genitala este foarte sensibila, apa si sapunul cu care te speli trebuie sa contina cat mai putine ingrediente cosmetice.

Nu orice produs este benefic. In general, produsele utile in igiena intima trebuie achizitionate din farmacii si nu din orice unitate care comercializeaza cosmetice. Sunt indicate produsele cu pH neutru care nu contin substante agresive pielii (gen coloranti sau parfum). Cand alegi un produs de uz intim, trebuie sa verifici daca este testat dermatologic, cat are termenul de valabilitate si ce substante contin. In general, sunt indicate produsele care contin ingrediente delicate pentru piele sensibila.

Text: Alexandra Lupu