Iata de ce nu trebuie sa-ti lovesti niciodata copilul!

Iata de ce nu trebuie sa-ti lovesti niciodata copilul!De generatii intregi, copiilor li s-a aplicat, ca metoda de corectie, bataia, insa, de-a lungul timpului, s-a demonstrat ca aceasta forma de mustrare nu aduce niciun beneficiu in educatia celor mici, ba dimpotriva, risca sa modifice dramatic caracterul viitorului adult. Va prezentam, in continuare, cele mai importante motive pentru care nu este recomandat sa va loviti copilul, chiar si atunci cand acesta greseste semnificativ.



Violenta genereaza violenta

Atunci cand loviti un copil, indiferent de pretextul sub care o faceti, acesta va percepe violenta ca fiind singura cale de a rezolva problemele. Acest fapt il va transforma la maturitate intr-o persoana agresiva care, la randul sau, va folosi pumnul ca mijloc de solutionare a unui conflict. La fel se intampla si in cazul copiilor agresati verbal de parinti.

Respectul se castiga, nu se impune

Este adevarat ca toti copiii ar trebui sa-si respecte parintii, insa respectul se castiga si nicidecum nu se impune prin bataie. Este important sa vorbiti deschis cu cei mici, sa le raspundeti la toate intrebarile si sa-i invatati normele morale, astfel incat respectul sa porneasca din sinele lor. Cu bataia nu veti obtine respect, nicio modificare pozitiva de comportament, ci frica. Cel mic va va respecta din cauza acestui sentiment, iar, cu timpul, cand frica se va diminua, respectul se va dizolva.

Atentie la stima de sine

Loviturile, tipetele si insultele sunt rani care se cicatrizeaza foarte greu in sufletul unui copil, cateodata acestea putand sa sangereze pana la maturitate, ba chiar sa fie nevoie de ajutorul unui psiholog pentru a le vindeca. Un comportament violent al parintilor va induce copilului o stare de teama si de nesiguranta, iar micutul va creste cu un oarecare sentiment de umilinta si neincredere in fortele proprii. Altfel spus, violenta ii scade stima de sine.

Autoritatea nu se masoara in lovituri

Parintii care-si pedepsesc copiii prin bataie nu-si impun autoritatea in fata lor asa cum ei cred, ci traduc o incapacitate de a rezolva un conflict, o slabiciune si o lipsa de control in fata unei situatii-limita. Tineti cont ca intaiul exemplu al unui copil sunt parintii si ca toate faptele acestora se vor rasfrange mai tarziu in comportamentul sau.

Se nasc frustrari

Copiii care sunt educati prin bataie cresc cu sechele, cu frustrari si cu resentimente care cateodata sunt imposibil de depasit. Un copil lovit nu va putea intelege cum poate cineva care-l iubeste sa-i faca rau si nici nu va gasi raspuns la intrebarea „pe mine cine ma mai apara acum?”. Ca urmare, va trece multe fapte prin acest filtru infantil de gandire.

Text: Madalina Manole