Iata cum sa opresti cresterea in greutate odata cu varsta: exercitiul fizic simplu considerat fantana tineretii!

res-foto-1-deschidere-wowbiz-shutterstock_457587130Urasti sa alergi? Avem vesti bune. Stiinta spune ca nu este cea mai buna varianta in lupta cu kilogramele, in special pentru persoanele de varsta mijlocie. Cercetatorii de la Universitatea Harvard au descoperit ca un exercitiu simplu, facut regulat, timp de 20 de minute in fiecare zi, are drept rezultat acumularea unui strat mult mai mic de grasime in zona abdominala decat in cazul celor care prefera aerobicul.

Exercitiul in cauza se refera la ridicarea de greutati, au stabilit oamenii de stiinta. Cum este posibil? Corpul uman tinde sa sa piarda masa musculara odata cu inaintarea in varsta, insa un anume tip de program de exercitii, targetate pe o anumita zona predispusa ingrasarii, poate stopa, ba chiar poate elimina aceasta problema.



Pastreaza aspectul tanar si sanatos al pielii

„Crescandu-ti masa musculara, iti accelerezi metabolismul, asa ca arzi mai multe calorii – chiar si atunci cand nu faci exercitii,” explica profesorul de chirurgie de la Spitalul pentru Femei din Brigham, afiliat Universitatii Harvard. Dar avantajele nu se opresc aici. Acest tip de antrenament poate fi descris ca o fantana a tineretii. In cazul in care il practicati, veti avea mai putin tesut gras intre piele si muschi, ceea ce pastreaza aspectul tanar si sanatos al pielii.

Beneficiile sporturilor de iarna

Un alt avantaj major este acela ca ridicarea de greutati creste densitatea osoasa si ajuta la prevenirea osteoporozei. De asemenea, spatele este mentinut sanatos si creste mobilitatea organismului. Datorita acestui tip de exercitiu, scad si sansele aparitiei artritei. Exercitiile cu greutati imbunatatesc controlul insulinei si pot reduce riscul aparitiei diabetului cu doua treimi in cazul in care sunt combinate si cu aerobicul.

res-foto-2-wowbiz-shutterstock_192072194

Diminueaza riscul de accident vascular cerebral

Practicate regulat, aceste exercitii scad presiunea sangelui si diminueaza riscul unui accident vascular cerebral sau al unui stop cardiac. Pacientii cu probleme ale inimii vor simti ameliorari semnificative in urma unor astfel de exercitii facute cu moderatie si sub atenta indrumare a unui specialist.

In cadrul unui studiu, participantii care au apelat la astfel de exercitii de doua ori pe saptamana au resimtit o scadere a anxietatii cu 60% dupa numai 6 saptamani, enervandu-se in acelasi timp mult mai greu. Antrenamentul moderat, mai mult decat cel intens, s-a demonstrat ca da rezultate mai bune. Intr-un alt studiu, antrenamentele au avut ca rezultat scaderea simptomelor de insomnie, in cazul persoanelor care sufereau de depresie, cu pana 30%.

Recomandari de antrenament

Daca nu ati mai facut astfel de exercitii pana acum sau aveti presiunea sangelui foarte mare, daca suferiti de diabet sau inima, este recomandat sa consultati un medic inainte de a incepe un program de antrenament. Este, de asemenea, important sa faceti in prealabil o mica incalzire, de macar cateva minute, cateva sarituri, sa alergati putin pe loc. Nu uitati sa va intindeti dupa fiecare actiune. Focusati-va pe miscarile mai incete, ridicari lente si coborari controlate. Expirati in timp ce faceti ridicarile si inspirati atunci cand va intoarceti in pozitia de start.

3 tipuri de sport pentru o silueta de invidiat

Acordati atentie tuturor grupelor de muschi – picioare, solduri, spate, abdomen, piept, umeri si brate. Puteti sa va concentrati asupra unei zone anume, pe rand, dar fiti siguri ca ajungeti la acea zona de doua ori in fiecare saptamana. Faceti pauza 48 de ore intre sesiunile de antrenament. Muschii se construiesc si in timp ce va odihniti, nu doar atunci cand faceti exercitii. Puteti, de asemenea, sa participati la cursuri de yoga sau sa alergati in ziua libera. Cand rutina antrenamentelor devine usor de suportat, puteti sa impingeti limita putin mai departe.

Text: Ionut Solescu