Corpul nostru produce zilnic aproximativ 1,5 litri de saliva, cantitatea cea mai mare fiind secretata in timpul mesei, iar cea mai mica, pe parcursul noptii. Saliva contine, in proportie de 99%, apa, restul de 1% fiind reprezentat de saruri, enzime, proteine, vitamine, aminoacizi, microelemente, mucus si alte substante. Cu toate ca nu-i acordam prea multa atentie, saliva joaca un rol extrem de important in procesul de digestie, contribuind la formarea bolului alimentar, dar si in mentinerea unui mediu neutru in cavitatea bucala, prin reglarea pH-ului. De asemenea, este un dezinfectant natural si un bun lubrifiant al gurii. Ceea ce insa mai putini stiu este ca saliva, in functie de consistenta si debit, vorbeste si despre starea noastra de sanatate.
Saliva alba si densa
Cand saliva are o culoare albicioasa si o consistenta grunjoasa, este semn al unei infectii orale, iar Candida albicans este principala vinovata. Aceasta infectie fungica apare, de obicei, pe fondul unui sistem imunitar slabit si vizate in mod deosebit sunt persoanele cu diabet zaharat, deoarece saliva acestora contine cantitati mari de zaharuri care favorizeaza dezvoltarea fungilor.
Saliva acida
Atunci cand saliva este acida, igiena orala deficitara, problemele digestive sau gradul ridicat de aciditate din organism pot fi cauze de baza. O astfel de saliva trebuie neutralizata, iar clatirea zilnica cu bicarbonat de sodiu poate fi o solutie la indemana oricui. O alta varianta ar fi cresterea consumului de carne rosie sau carne de pasare. Ignorata, saliva acida conduce la eroziunea smaltului dintilor si la aparitia cariilor, cu atat mai mult cu cat, in acest context, cavitatea bucala nu se mai poate curata singura si bacteriile se pot inmulti mult mai usor.
Saliva uscata
Cand iti simti gura uscata, inseamna ca nu este secretata cantitatea normala de saliva, cauza fiind, in majoritatea cazurilor, administrarea anumitor tipuri de medicamente. Cel mai des administrate medicamente, care au ca efect secundar diminuarea productiei de saliva, sunt cele cu efect decongestionant si antihistaminic.
Saliva abundenta
Daca saliva este secretata peste limitele normale, cauza nu este o prajitura apetisanta din fata ta: ei bine, ai putea fi insarcinata! Este demonstrat ca femeile gravide au tendinta sa secrete mai multa saliva, fie din cauza schimbarilor hormonale care se produc in organism, fie ca efect secundar al senzatiei de greata cu care se confrunta.
Saliva amara
Saliva amara poate semnaliza un deficit al bilei, insa si un reflux gastroesofagian poate fi cauza. De asemenea, bolile grave ca diabetul de tip 2 sau hepatita pot induce un gust amar in cavitatea bucala. De obicei, persoanele care se confrunta cu o saliva amara prezinta si greata sau respiratie urat mirositoare.
Text: Madalina Manole