Pana la 80% dintre femeile active sexual se vor infecta cu HPV candva in cursul vietii In ultima vreme ma nelinisteste raspandirea unui virus extrem de contagios, care poate duce la aparitia cancerului de col uterin, papilomavirusul uman sau HPV-ul. El poate fi contactat de orice femeie activa sexual, de orice varsta, clasa sociala, religie sau orientare politica, chiar si de tine. Cand ai facut ultima oara un test Babes-Papanicolaou?
Doamnelor, cancerul de col uterin poate fi prevenit prin depistarea la timp a infectiei cu papilomavirusul uman. Nu trebuie decat sa faceti controlul anual la ginecolog.
HPV este un virus extrem de contagios, si infectia cu acesta este frecvent intalnita. Exista peste 100 de tulpini de HPV, infectiile produse fiind asimptomatice.
Aproximativ 40 de tulpini se transmit prin contact sexual, avand tropism pentru mucoasa genitala si pot fi clasificate in doua mari categorii: HPV oncogenice si HPV cu risc scazut. Exista 15 tipuri de HPV care pot determina aparitia cancerului de col uterin, cele mai frecvente la nivel mondial fiind tipurile 16, 18, 45, 31. Tipurile 16 si 18 sunt responsabile de aproximativ 71,5% din cancerele de col uterin din Europa. Infectia persistenta cu tipurile oncogenice poate produce leziuni precanceroase intraepiteliale de grad inalt sau cancer de col uterin, in timp ce tipurile cu risc scazut pot provoca o serie de alte afectiuni benigne, vegetatii veneriene.
Cand apare cancerul de col uterin?
Boala apare cand infectia cu papilomavirusul uman devine persistenta si progreseaza spre cancer. Pana la 80% dintre femeile active sexual se vor infecta cu papilomavirus uman candva in cursul vietii, riscul persistentei infectiei crescand cu varsta. Infectia cu HPV apare frecvent la femeile tinere, active sexual, incidenta cancerului de col uterin fiind mai mare insa la femeile de peste 35 de ani, sugerand progresia lenta a infectiei virale catre cancer.
Conform datelor furnizate de Centrul de Calcul si Statistica Sanitara din Romania, peste 66% din noile cazuri de cancer depistate in 2005 au varste intre 35 si 55 de ani, si aproximativ 70% dintre decesele cauzate de cancerul de col uterin se inregistreaza la femeile cu varste intre 45 si 70 de ani.
Vaccinare si screening pentru prevenirea HPV-ului
In clipa de fata, vaccinarea anti-HPV este o realitate. Cancerul de col uterin nu apare in absenta infectiei HPV, de aceea vaccinurile care previn infectia cu HPV vor proteja, de asemenea, impotriva aparitiei acestei forme de cancer. Vaccinurile sunt acum disponibile pentru a proteja impotriva celor doua tipuri de HPV oncogenice cel mai des intalnite, tipurile 16 si 18, care determina, impreuna, aproximativ doua din trei cazuri de cancer de col uterin si numeroase anomalii ale testelor citologice.
Vaccinarea adolescentelor impotriva HPV 16 si 18, alaturi de screening-ul citologic pentru cancerul de col uterin la un interval de 3 ani, ar putea reduce incidenta cancerului de col uterin cu 94%, in comparatie cu lipsa oricarei interventii. Mai mult, vor reduce in mod semnificativ numarul anomaliilor detectate la testele de screening, anomalii care necesita supraveghere medicala in timp. Fiecare femeie care doreste sa fie vaccinata trebuie sa isi cumpere 3 doze de vaccin de la farmacie. Pretul aproximativ este de 4 milioane per doza.
Domnul Profesor Doctor Radu Vladareanu, sef al clinicii de Obstetrica si Ginecologie a spitalului Elias, iti ofera cateva lamuriri referitoare la papilomavirusul uman.
TONICA: Pe langa tulpinile care se transmit prin contact sexual, celelalte cum se transmit?
Prof. Dr. Radu Vladareanu: Exista cam 30 de tulpini cu tropism genital, adica au afinitate pentru aceasta zona si se transmit pe cale sexuala. Restul de 70 de tulpini au afinitate pentru alte zone ale organismului uman (pielea mainilor, corp, mucoasa respiratorie etc.) si se transmit prin contact direct.
TONICA: In afara de vaccin, cum ne putem proteja impotriva HPV-ului?
Prof. Dr. Radu Vladareanu: Fiind un virus cu transmitere sexuala, mijloacele de contraceptie de tip bariere (prezervativ) pot fi eficiente, dar nu 100%, dat fiind ca zona perineala si vulvara nu este protejata.
TONICA : Virusul se contacteaza doar daca exista in prealabil o rana pe col? Un col sanatos poate fi depistat cu HPV?
Prof. Dr. Radu Vladareanu: Rana pe col nu are neaparat legatura cu HPV. Anumite tipuri de “rani” pot predispune la fixarea mai rapida a virusului. Un col aparent sanatos poate gazdui virusul.
TONICA: In cat timp infectia cu HPV progreseaza spre cancer?
Prof. Dr. Radu Vladareanu: Cateva zeci de ani, de obicei. Poate fi vorba si de intervale mai scurte, dar tot sunt 5–10 ani.
TONICA: Care sunt variantele de tratament pentru infectia cu HPV?
Prof. Dr. Radu Vladareanu: Nu exista tratament 100% eficient. In cea mai mare parte a cazurilor, organismul se debaraseaza singur de virus. Daca aceasta nu se intampla, se cheama ca femeia are o infectie persistenta cu HPV. In cazul in care sunt tulpini oncogene, care au determinat si modificarea citologiei Papanicolaou, este indicata rezectia unei portiuni din col (electrorezectie cu ansa, cu Laser, conizatie). Alte forme de tratament (ovule, cauterizare) nu exista.
TONICA: Dupa tratament, in cazul in care femeia are un partener stabil, este indicata vaccinarea?
Prof. Dr. Radu Vladareanu: Depinde cu ce tulpina a fost infectata. Vaccinul este indicat mai ales la acele femei care nu au luat niciodata contact cu virusul, de unde si ideea vaccinarii fetitelor. Poate fi uneori indicat si la femei care au avut o infectie cu un anumit tip viral, pentru a fi protejate impotriva celuilalt tip oncogen continut in vaccin.
TONICA: La cat timp dupa tratament femeia poate avea contact sexual?
Prof. Dr. Radu Vladareanu: Depinde de tratament. Dupa electrorezectie, cam la o luna, poate si mai devreme. Dupa conizatie, ceva mai tarziu, 6–8 saptamani. Oricum, dupa ce este vazuta de medicul ginecolog.
TONICA: Tratamentul pentru HPV afecteaza functiile reproductive?
Prof. Dr. Radu Vladareanu: Nu.
In perioada 20–26 ianuarie 2008, GlaxoSmithKline a organizat, pentru a doua oara consecutiv, “Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin” – o initiativa a Asociatiei Europene pentru Cancer Cervical (ECCA). Un eveniment important al campaniei a constat in organizarea unei mese rotunde pentru cititoarele revistei TONICA cu scopul de a oferi un loc de intalnire intre publicul larg si specialisti. Intalnirea a reunit aproximativ 80 de participante – femei de toate varstele, jurnalisti, femei celebre care sustin campania si doi medici specialisti ginecologi. Dintre cele 20 de doamne celebre care s-au alaturat campaniei de informare asupra cancerului de col uterin, au fost prezente la intalnire Maria Uca Marinescu, Corina Dragotescu, Liliana Tatoiu si Victoria Asanache. Dr. Virginia Tarlea, medic primar ginecolog si prof. Dr. Radu Vladareanu, seful Sectiei Obstetrica-Ginecologie de la Spitalul Elias, au oferit detalii despre cancerul de col uterin si modalitatile de prevenire a acestuia.