Hormonii acționează ca mesageri biochimici. Calitatea somnului, creșterea, reproducerea, libidoul, gestionarea emoțiilor, metabolismul … ei dictează în corpul nostru.
„Când îmbătrânești, hormonii se schimbă în ceea ce privește calitatea și cantitatea la bărbați și femei”, explică Alexandra Dalu, medic anti-aging și nutriționist pentru L’express.” Un proces fiziologic natural care nu trebuie confundat cu dezechilibrul hormonal, o boală care necesită stabilirea tratamentului.”
„Viața femeilor este influențată în special de variațiile hormonale datorate menstruației care se repetă în fiecare lună. Femeile experimentează una sau mai multe sarcini înainte de a experimenta pre-menopauza, apoi menopauza. Tulburări care au un impact asupra aspectului nostru fizic. Dincolo de rolul lor în echilibrul corpului, hormonii au un impact asupra esteticii pielii sau a părului, care conține mulți receptori”, notează dr. Alexandra Dalu.
Şi pentru că glandele și organele noastre produc un număr mare de hormoni, fiecare dintre ei având propriile sale funcții – am ales să ne concentrăm pe patru dintre ei, pentru efectele lor vizibile asupra aspectului.
Estrogen și progesteron pentru hidratare
Estrogenul și progesteronul se completează reciproc. Acești doi hormoni feminini sunt produși în principal de ovare și de glandele suprarenale. Estrogenii afectează dezvoltarea sânilor, părul pubian, menstruația și ovulația. Progesteronul reglează ciclul menstrual. Şi sunt implicați și în calitatea pielii și a părului datorită puterii lor de hidratare.
Cu câteva zile înainte de debutul menstruației, nivelul progesteronului crește, ceea ce explică intensificarea producției de sebum și apariția imperfecțiunilor.
Și în timpul sarcinii, hormonii feminini sunt secretați în cantități mai mari. Glandele sebacee sunt supraactivate, ceea ce poate duce la apariția acneei sau poate avea un efect pozitiv la unele femei, Pielea devine mai luminoasă și hidratată, părul strălucitor și puternic.
Odată cu vârsta, producția de estrogen și progesteron scade treptat, până când se oprește cu totul la menopauză. Atunci poate apărea senzaţia de uscăciune generalizată, dar „nu este sistematică la toate femeile”, spune dr. Dalu. „Mai contează şi moştenirea genetică a familiei, bolile pe care le-am avut sau mediul extern – poluarea, fumatul – au rolul lor în producția hormonală și estetica pielii noastre”, notează dr. Alexandra Dalu. „Există o uscăciune vaginală care este inconfortabilă, dar și pielea care se strânge, care marchează din ce în ce mai multe riduri, și părul, care nu mai are aceeași textură”.
Cortizolul inflamează pielea
Psoriazisul, eczema, acneea sau un ten cu aspect tern pot fi declanșate sau agravate de nivelurile ridicate de cortizol. „O stare de stres repetat va avea un impact asupra îmbătrânirii premature a pielii”, explică dr. Alexandra Dalu. Dimpotrivă, „având emoții pozitive sau știind cum să gestionăm stresul, scade nivelul de cortizol, ceea ce ajută la scăderea nivelului de inflamație a pielii. De asemenea, avem mai puțină roșeață și tenul pare mai luminos”.
Un argument care încurajează brandurile să experimenteze parfumuri și texturi în acest sens. “La Shiseido, de exemplu, studiem influența parfumurilor asupra stării noastre emoționale. Notele de trandafir, iasomie sau floare de lotus sunt folosite pentru presupusele lor efecte anxiolitice. Efecte confirmate de măsurările undelor cerebrale și ale tensiunii arteriale”, a declarat Nathalie Broussard, manager de comunicare științifică pentru brandul japonez, în timpul unui interviu dedicat cosmeticelor emoționale.
Insulina şi legătura cu elastina şi colagenul
Consumul de zahăr determină secreția de insulină de către pancreas. Ingerat într-o cantitate prea mare, se poate observa o creștere în greutate, precum și o supraproducție de sebum și o îngroșare a dermului. Pielea devine grasă, mată, uneori cu aspect acneic. Zahărul este, de asemenea, responsabil de glicație, adică de atașarea sa la proteinele care structurează și participă la reînnoirea țesuturilor. Odată îngroşate prin glicaţie acestea nu mai pot fi distruse de corp și se acumulează, degradând elastina și colagenul care alcătuiește dermul.
Într-un studiu publicat în revista Skin Therapy Letter, cercetătorii au observat „o asociere pozitivă între o dietă cu încărcare glicemică ridicată, mediatori hormonali și riscul acneei”. Rezultate care încurajează consumatorii să încetinească consumul de produse dulci. Conform aceleiași lucrări, laptele ar putea duce la un risc crescut de acnee acționând asupra „factorilor hormonali și inflamatori care stimulează în special glandele sebacee”.
Melatonina, pentru a dormi bine
Secretată de glanda pineală din creier, melatonina – hormonul somnului – este responsabilă pentru reglarea somnului. “Am suferit câteva luni de insomnie după moartea tatălui meu, spune Julie, în vârstă de 27 de ani. Aveam un ten tern și pielea uscată. Fața mea era îngrozitoare, simțeam că am îmbătrânit zece ani”. O legătură între lipsa somnului și îmbătrânirea accelerată este dovedită, potrivit dr. Dalu. “Somnul este important pentru a nu perturba secreția de hormoni. Noaptea, când dormim, pielea se regenerează singură.”
În prezent, lumina albastră de pe tablete, computere și smartphone-uri este acuzată că dăunează calității somnului nostru. „Modifică secreția de melatonină care reglează ciclurile noastre de veghe și somn”. Dacă vârsta are un impact asupra calității și ratei producției de hormoni, dr. Alexandra Dalu avertizează despre influența stilului nostru de viață. „Nu este niciodată prea târziu pentru a ne apuca de sport, a renunța la fumat, a reduce consumul de alcool, a mânca mai mult pește și a scăpa cât mai mult de LED-urile de pe ecranele noastre”.
Cristina Dudău
Foto Shutterstock