Daca ar fi sa desemnam un curent-vedeta al timpurilor noastre, cu siguranta hipsterismul ar iesi castigator. Pentru ca acum, starurile strazii nu mai sunt nici hippiotii, nici rockerii, nici rapperii… sunt hipsterii, personajele timpului nostru!
Nu stii exact ce sunt, nici cum sa-i definesti sau de unde sa-i iei… insa cu siguranta ai auzit de ei. Hipsterii apartin unei subculturi pe care o “declara” prin fiecare gest pe care il fac: vor sa fie originali, nonconformisti, sunt mereu in cautarea lucrurilor de nisa, unice, dar cool si vor sa se diferentieze de ceillati atat prin stilul vestimentar, cat si prin muzica pe care o asculta sau cartile pe care le citesc. Termenul de hipster isi are originea prin anii ‘40, in epoca jazzului, cand ”hip” facea referire la o persoana care demonstreaza cunoastere si desemna clasa de mijloc formata din tinerii albi care isi doreau sa intreaca stilul de viata al muzicienilor de culoare. Hipsterismul a renascut dupa anii ‘90 in lume si dupa anii 2000 a inceput sa fie vizibil si in Romania. Parerile despre hipsteri sunt impartite, si desi nu au inca un profil bine conturat, sunt cateva indicii dupa care poti recunoaste un astfel de personaj…
- Look: Hipsterii sunt de obicei barbati si femei de 20-30 de ani, insa mai gasesti, destul de rar ce-i drept, si hipsteri trecuti de 40 de ani. Hipsterii au de obicei un look androgin. Barbatii hipsteri sunt la fel de slabi ca si femeile. In subcultura lor, nu este acceptat idealul de barbat cu muschi, misogin, scos parca din revistele de fitness, la fel cum nici modelul de blonda siliconata si foarte bronzata, care este considerata sexy de catre multi dintre barbatii de rand, nu este apreciat de hipsterii barbati, care vad astfel de femei ca fiind lipsite de stima de sine, de cultura si de libertate in gandire. Hipsteri sunt cei care au incredere in ei, siguri pe sine si nonsalanti.
- Preferinte si valori: Hipsterii nu se lasa influentati de ceea ce prinde la mase. Accepta si imbratiseaza diversitatea culturala si rasiala. Militeaza pentru drepturile minoritatilor si pentru ecologism. Acestia sunt oamenii care pun mare pret pe independenta, pe libertatea gandirii si pe arta independenta sau indie-rock, se vor creativi, inteligenti, eclectici, zeflemisti. Hipsterismul nu este insa doar o stare de spirit, el este asociat si cu un anumit simt al modei, o sensibilitate pentru tot ce este fashion. Un hipster adevarat respinge ignoranta culturala a maselor si se regaseste in filosofiile existentialiste sau nihiliste.
- Accesorii de hipster: Tenesii, jeansii stramti, cu aspect uzat si ochelarii cu rame sunt cele mai populare accesorii printre hipsteri, unele indispensabile am putea spune. La fel si camasile in carouri, ori cu flori vintage sau tricourile cu tot felul de mesaje haioase sau ironice. Pe langa asta, freza este un alt element important pentru hipsteri, asa ca e nevoie neaparat de o tunsoare originala, dezordonata dar studiata, care sa atraga atentia. In general, orice tunsoare de nisa, prea ciudata pentru un om de rand este perfecta pentru un hipster, care isi doreste sa aiba mereu un look urban, boem, si acea aparenta neglijenta, dar cool.
- Cariera: In general, hipsterii isi aleg joburi in domenii creative: de la arta, la muzica, fashion sau publicitate. Ei sunt pionierii si cei care stapanesc cel mai bine tendintele si idealurile culturale.
- Muzica: Tot ce nu este mainstream in materie de muzica este cautat de hipsteri. Multe formatii necunoscute si descoperite de hipsteri au ajuns celebre, pentru ca acestia ”miros” tendintele cand abia incep sa se contureze. Bineinteles, dupa ce acestea devin ”prea populare”, hipsterii se reorienteaza catre alte formatii necunoscute. Printre formatiile si artistii lor referati se numara unii de care cel mai probabil n-ai auzit: The Killers, Animal Collective, Muse, Radiohead, Grizzly Bear, M83, Belle & Sebastian, Electric President.
- Shopping: Un hipster nu se sfieste sa caute “comori” ignorate de ceilalti in magazinele sau la targurile vintage si in tot feluri de buticuri neconventionale. Combina articolele vintage sau cele apartinand unor designeri tineri, mai putin cunoscuti cu cele din magazinele unor branduri celebre precum H&M, Gap sau Abercrombie&Fitch.
- Unde ies: Hipsterii prefera galeriile de arta, cluburile underground, ceainariile sau restaurantele cu mancare ”sanatoasa”. In Bucuresti ii gasesti in Modern, The Loft, Expirat, Papiota, la Atelierul de creatie, Omnivore’s Dilemma sau Moo Moo.
Text: Bianca Badescu