Hipertermia si evitarea ei

Lipsa de apa din organism, expunerea excesiva la soare, proasta circulatie si inalta temperatura a corpului sunt factori care pot provoca nu numai insolatie, dar pot slabi organismul si dupa ce sejurul la mare s-a incheiat. Acesti factori produc tulburari ce ii afecteaza cu precadere pe  copii, batrani si sportivi, punandu-le viata     in pericol. Ei pot da nastere hipertermiei, boala influentata de factori externi, precum soarele puternic sau efortul depus intr-o anumita zi. Asadar, hipertermia este si responsabilitatea celui afectat.

Hidratarea organismului
Persoanele adulte nu dau foarte mare atentie hidratarii organismului si nici conditiilor ambientale, deoarece o data cu imbatranirea, simtul setei sau al temperaturii nu este stimulat cu aceeasi usurinta ca si la tineri. Persoanele in varsta simt setea atunci cand deja exista dezhidratare si din aceasta cauza, pielea trece prin anumite schimbari, iar perceptia diferentelor de clima se face mai greu.

Temperatura corpului
Mai sunt si alti factori care ingreuneaza controlul temperaturii corporale la persoanele de varsta a treia, precum hipertensiunea, consumul de alcool, diaree, varsaturi, folosirea medicamentelor (antihistaminice – pentru alergii, tranchilizante si diuretice), dar si obiceiuri tipice varstei: oprirea ventilatoarelor sau a aerului conditionat pentru a economisi electricitate, inchiderea ferestrelor ca sa nu intre hotii si imbracarea cu prea multe haine. Sufocarea din cauza caldurii la batrani nu se datoreaza doar expunerii excesive la soare sau ridicarii de temperatura primavara si vara, ci si unei proaste ventilatii si aerisiri, care nu permit evaporarea transpiratiei. Prin transpiratie, se permite organismului sa-si micsoreze temperatura.

Acomodarea cu temperatura
Practicarea unui sport sau a diferitor activitati care solicita efort fizic atunci cand temperatura este mai mare de 28°C, reprezinta un factor de risc care include copiii, persoanele obeze si sportivii. Acestia trebuie sa realizeze activitatile care presupun efort fizic in mod gradual, sa se obisnuiasca progresiv cu temperatura, sa bea multe lichide si sa renunte la activitate daca apar dureri de cap, ameteli sau stari de voma.

Simptome si prevenire
Inainte de toate, este bine de stiut ca hipertermia are doua forme principale de manifestare. Una dintre ele este sufocarea din cauza caldurii, semn ca organismul s-a incalzit prea mult. Persoana in cauza poate simti sete, greata, molesala, lipsa de coordonare si transpiratie abundenta. In aceste cazuri, temperatura corpului este in general normala (intre 37° si 37,5°C), iar pulsul fie este normal, fie putin alert. Pielea se simte rece si umeda. Daca se intampla sa aveti aceste simptome, chemati salvarea de la primele stari de greata si duceti persoana afectata intr-un loc racoros si bine aerisit. Pacientul trebuie sa stea intins cu picioarele putin ridicate. Dati-i persoanei afectate lichide care sa permita rehidratarea, precum sucuri de fructe sau apa cu sare (1 lingura la 1 litru de lichid).

Insolatia
Insolatia este mult mai delicata deoarece pune viata in pericol. De aceea, este absolut necesar un control medical specializat inca de la primele simptome. Cel care sufera de insolatie are temperatura mai mare de 40°C, se simte confuz, ametit, are senzatii de lesin, comportament ciudat, puls foarte puternic si alert, piele uscata si rosie, lipseste transpiratia, are stare de delirare, chiar poate ajunge in coma, ceea ce presupune pierderea constiintei, a simturilor si a miscarilor.

Sfaturi practice
Pana ce pacientul ajunge la spital, el trebuie mutat intr-o camera racoroasa, unde sa i se aplice comprese reci sau pungi cu gheata pe cap si frunte. Daca starea se inrautateste, dezbracati complet bolnavul si introduceti-l intr-o cada cu apa rece. Apoi ii veti acoperi corpul cu un cearsaf umed sau il veti stropi cu apa rece pana ce temperatura corpului revine la normal. In situatii extreme se va recurge la respiratie gura la gura.

Text: Ana Macovei