Ce este hiperdonția şi ce avem de făcut pentru a o corecta

Ce este hiperdonția, atunci când ne cresc mai mulți dinți decât normal



Hiperdonția este o condiție dentară caracterizată prin prezența unui număr excesiv de dinți, denumiți și dinți supranumerari. În mod normal, un adult are 32 de dinți permanenți, iar un copil are 20 de dinți de lapte. În cazul persoanelor cu hiperdonție, numărul dinților poate depăși aceste limite standard, ceea ce poate duce la diverse complicații dentare și ortodontice.

De ce se întâmplă acest lucru şi când apare hiperdonţia, ne explică medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor.



Când apare hiperdonţia

“Hiperdonția poate apărea atât la nivelul dentiției temporare, cât și la cea definitivă, având o incidență mai mare pe dentiția definitivă. De asemenea, hiperdonţia poate fi un simptom al diferitelor sindroame, dar nu neapărat. Poate fi vorba, de asemenea, despre o predispoziție genetică. Cauza exactă poate varia de la caz la caz și poate fi stabilită doar în urma unui consult de specialitate. Hiperdonţia necesită intervenție profesională pentru a preveni complicații precum probleme de aliniere dentară sau dificultățile de erupție a dinților”.

Ce efecte negative are hiperdonția

“Impactul hiperdonției este, în primul rând, funcțional. Hiperdonţia afectează ocluzia, felul în care dinții mușcă, articulația temporo-mandibulară și, evident, aspectul estetic, mai ales când vorbim de meziodens. Maxilarele se vor dezvolta ținând cont de acest dinte extra și nu în ultimul rând, impactul estetic va fi destul de neplăcut. Cu cât amânăm mersul la medic, cu atât se va complica intervenția,” explică Dr. Sorina Stroe.

stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor
Stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor

Care sunt dinți supranumerari

“În ordinea frecvenței, atunci când apare hiperdonţia, cel mai des dinte supranumerar este meziodensul, un mini-incisiv care erupe între incisivii centrali superiori. Acesta este urmat de incisivii laterali maxilari, apoi de paramolari sau distomolari, care sunt molari de minte supranumerari superiori sau inferiori, poziționați în față, în spatele sau lateral de molarii de minte „adevărați”. În cazul în care vorbim de dinți supranumerari în pereche, mai frecvent întâlnite sunt cazurile premolarilor inferiori”.

Ce riscăm dacă nu mergem la dentist

Când descoperim că avem dinți în plus, primul pas este să solicităm un consult la medicul dentist, urmat cel mai probabil de un consult la medicul ortodont. Aceștia ne vor sfătui când este cel mai bine să intervenim.

“Referitor la cazul cel mai frecvent, cel al meziodensului, perioada ideală în care trebuie intervenit este în jurul vârstei de 7 ani,” recomandă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Dacă nu intervenim, maxilarele se vor dezvolta ținând cont de acest dinte extra. Intervenția necesară va fi mai complicată, iar impactul la nivel estetic mai mare.

În ceea ce privește alți dinți supranumerari, medicul va lua cea mai bună decizie în funcție de fiecare caz.

“În cazul molarilor de minte, dacă nu ridică probleme de igienă și pot fi curățați, îi putem păstra,” încheie Dr. Sorina Stroe (MG Dental).

Citeşte şi Gingivita – ce este, prevenire şi tratament

Hiperdonția este o condiție care necesită atenție și tratament prompt pentru a evita complicații funcționale și estetice. Consultați întotdeauna un specialist pentru un plan de tratament adecvat.

Foto Shutterstock si PR