Hidrokinetoterapia reprezinta o varianta terapeutica recent intrata in practica medicala de specialitate. Hidrokinetoterapia consta in utilizarea apei in scop terapeutic, sub forma de tratament extern. Apa poate fi utilizata pentru proprietatile sale fizice (temperatura si presiune), cat si pentru cele biochimice ale eventualelor substante ce pot fi dizolvate in ea.
Apa asigura un mediu de facilitare a programelor de kinetoterapie (miscare efectuata in scop terapeutic). Aspectele legate de presiunea apei se refera la rolul jucat de presiunea hidrostatica, cat si la cel jucat de rezistenta hidrodinamica in contextul imersiei corpului uman in apa. Presiunea hidrostatica, se stie, este direct proportionala cu gradul imersiei in apa, se bazeaza pe legea lui Arhimede si asigura modificarea greutatii corpului. Toate acestea se traduc printr-o reducere a greutatii corpului sau prin fenomenul de descarcare, proportia descarcarii depinzand de nivelul imersiei.
La ce ne foloseste aceasta terapie
Avantajele hidrokinetoterapiei sunt:
– prin schimbarea nivelului de imersie se modifica si gradul de solicitare mecanica a aparatului locomotor;
– facilitarea miscarii in apa, chiar si pentru forte musculare scazute, cu posibilitatea de a asista miscarea la mobilizarea activa;
– posibilitatea de a sustine corpul sau segmente ale acestuia pe parcursul exercitiilor efectuate;
– facilitarea circulatiei de intoarcere la nivelul membrelor inferioare (aspect util in insuficientele venolimfatice, precum varice si/sau edemele gambiere);
– refacerea schemei de miscare si de pozitie a membrelor (aspect deosebit de util in suferintele neurologice).
Rezistenta hidrodinamica se refera la rezistenta opusa de catre apa la deplasarea corpului imersat sau a unui segment al sau.
Avantajele rezistentei hidrodinamice sunt:
– rezistenta opusa miscarilor de catre apa variaza cu viteza de executie a acestora prin cresterea suprafetelor de contact cu apa pe parcursul efectuarii miscarii, creste si efortul muscular;
– daca miscarii i se opune un jet de apa se realizeaza o contractie musculara de tip izometric, care nu necesita deplasare articulara (creste astfel forta musculara fara sa se deplaseze segmentul imobilizat).
Temperatura mediului ambiant, la care organismul aflat in repaus isi mentine temperatura centrala, fara sa solicite mecanismele de termoreglare, se numeste temperatura de indiferenta. Pentru atmosfera, temperatura variaza in jur de 26°C iar pentru apa, aceasta este de 34-35°C.
Avantajele hidrokinetoterapiei sub aspectul factorului termic sunt:
– termoconductibilitatea crescuta a apei, ceea ce duce la accelerarea schimburilor termice intre corpul imersat si apa din bazin;
– hidrokinetoterapia efecuata in apa calda conduce la vasodilatatie periferica, cu scaderea tensiunii arteriale (utila la hipertensivi), tahicardie si cresterea muncii inimii;
– apa calda conduce si la scaderea tonusului muscular cu miorelaxare si sedare;
– tot temperatura scazuta a apei din bazin asigura scaderea sensibilitatii periferice cu modularea perceptiei la durere;
– apa rece prezinta efecte inverse, ceea ce conduce la instalarea efectului tonifiant.
Indicatiile specialistului
Nu trebuie neglijate nici avantajele hidrokinetoterpiei si ale imersiei in apa asupra sistemului nervos. Efectul psihologic care se constata consta intr-o stare de confort psihic, mergand pana la euforie la copii. Acest efect se explica prin capacitatea apei de a facilita miscarile, cat si prin efectul antialgic, miorelaxant, decontracturant.
Indicatiile hidrokinetoterapiei constau intr-o serie de suferinte ale aparatului locomotor, precum:
– sechelele posttraumatice: fracturi si interventii ortopedico-chirurgicale pentru patologia membrelor inferioare si neurochirurgicale pentru hernie de disc, entorse, traumatisme musculare si tendinoase, traumatismele care au presupus interesare de parti osoase articulare si leziuni neurologice, arsurile intinse cu cicatrice, retracturi tisulare si aderente. Aceste situatii se pot intalni la orice varsta, mai ales la persoanele tinere, active.
– suferintele ortopedice de tipul distrofiilor de crestere la copii, precum scolioze, cifoscolioze, cifoze, epifizite sau dupa interventii chirurgicale care necesita mobilizare cu descarcare de greutate si facilitare a miscarilor efectate. Situatiile prezentate se intalnesc cu precadere la copii, adolescenti si tineri.
– reumatologie, in contextul suferintelor reumatismale degenerative (artroze) si inflamatorii (in afara puseului acut), suferintele discovertebrale manifestate prin lombalgie, lombosacralgie, lombosciatipatie, nevralgie cervicobrahiala si cevicooccipitala, nevralgie intercostala prin miorelaxarea, decontracturarea si starea de sedare, de bine, de confort pe care le induc, cat si de facilitare a miscarilor effectuate. Aceste situatii se vor intalni la orice categorie de varsta, in special la tineri.
– suferintele neurologice, cele vasculare, circulatorii, cardiovasculare, pulmonare etc. Aceste situatii se pot intalni la orice varsta, adulti sau persoane de varsta a treia, la ambele sexe si indiferent de mediul de provenienta.
Contraindicatii
Contraindicatiile hidrokinetoterapiei sunt aflate in legatura cu starea pacientului si cu gradul de solicitare din partea exercitiilor efectuate in apa. Prima categorie se refera la: afectiunile acute, starile febrile, tulburarile trofice cutanate, suferinte ale aparatului locomotor cu evolutie rapida si severa (saceroza in placi, miopatii, cancer), afectiuni intercurente care agraveaza suferintele cardiovasculare si respiratorii si contraindica efortul. Cea de-a doua categorie se refera la: afectiunile cardiovasculare de tip coronarian, hipertensiunea arteriala instabila, cardiopariile valvulare grave, boli infectioase cu leziuni cutanate (eczema, escare suprainfectate, fistula), bronsita acuta, angina, sinuzita, diaree, anumite psihopatii.
Medic primar balneofizioterapie si recuperare medicala
Sef lucr. Univ., doctor in stiinte medicale,
Spital Clinic de Urgenta Floreasca si Medical Care, Centru de Recuperare Medicala, Bucuresti