Hepatita de la A la Z

Am stat de vorba cu domnul doctor Florin Ioan Balanica, consultant personal de sanatate, cel care a introdus in premiera in Romania medicina personalizata, atat despre acest nou concept cat si despre una dintre problemele de sanatate de mare interes, si anume, hepatita.



Dvs ati introdus conceputul de medicina personalizata in Romania. Ce presupune acest lucru?

Medicina personalizata presupune ca intreaga atentie a unui consultat personal de sanatate sa fie indreptata catre pacientul sau. Nu tratam bolile si diagnosticele, ci tratam pacientul cu nevoile lui personale. In vremurile noastre, un pacient inseamna o structura complexa care presupune atat o structura genetica cat si un mod de viata, cu toate bolile copilariei, cu modul de alimentatie. Toatea acestea trebuie sa le avem in vedere cand tratam un pacient.

Ce este hepatita? De cate feluri este? Care dintre aceste forme este cea mai grava?

Hepatita este o inflamatie a ficatului. Ficatul este un organ unic, foarte important pentru organism, implicat in digestie, implicat in coagularea sangelui, implicat in imunitate. Hepatitele sunt de mai multe feluri: hepatite virale, care se impart in acute si cronice. Dintre cele virale as vrea sa enumar tipul A, B, C, D, E si mai nou se studiaza si tipul F. Mai exista si hepatite autoimune si hepatite toxice, datorate ingestiei unui toxic sau unui medicament, de exemplu paracetamolul. Cel mai grav tip de hepatita virala, este hepatita virala cu virus C, care da si cele mai mute cazuri de ciroza hepatica si mai apoi de cancer hepatic.

Cum se transmite hepatita?

Hepatita se transmite in mod diferit. De exemplu hepatita de tip A, care este si cea mai usoara forma de hepatita, se mai numeste si boala mainilor murdare. Este o varianta care se transmite in general in mediile sociale cu un nivel mai scazut de igiena si, de obicei, prin transmiterea fecal-orala. Se transmite prin maini murdare, alimente murdare, vase murdare. Hepatita de tip B sau C, se poate transmite de la mama la fat, dar nu si genetic. In tarile asiatice, aceasta este principala modalitate de transmitere a hepatitei. In Romania nu exista aceasta varianta, fiind aproape eradicata. Se poate transmite sexual, avem sanse de 100 de ori mai mari sa contactam o hepatita de tip B prin contact sexual decat virusul HIV. Se poate transmite prin ace infectate sau ace care nu sunt de unica folosinta si asta in special la persoanele care consuma droguri. Si ar fi mai multe, dar ca idee de baza, este contactul cu sangele infectat.

Cum putem preveni infectia cu virusul hepatic?

Cand vorbim de hepatita, vorbim de educatie si mai apoi de preventie. Educatia inseamna sa cunostem toate modalitatile prin care formele grave de hepatita se pot transmite, in special hepatita cu virus B sau C. In Romania, in momentul de fata exista peste 2 milioane de oameni care au dezvolatat o anumita forma de hepatita, fie hepatita B, fie hepatita C. Aceste cifre nu sunt imbucuratoare. Avem in schimb si vesti bune: exista vaccinuri pentru hepatita de tip A si de tip B si, in curs de cercetare, un vaccin pentru hepatita de tip C. Incidenta hepatitei de tip B, in special la tineri a scazut, datorita vaccinarii obligatorii si aici vreau sa fac o observatie si sa sfatuiesc mamicile cu copii mici sa-i vaccineze.  Vaccinarea are un rol precis si ii fereste pe copii de contactarea unor boli transmisibile, boli grave, care mai apoi pot duce la complicatii. Accesul pacientilor care au dezvoltat o complicatie a hepatitei, de exemplu, ciroza sau hepatita cronica, la metode moderne de tratament este din ce in ce ai mare. Transplantul hepatic se face cu succes si in Romania si anul 2013 a fost un an de varf in ceea ce priveste transplantarea hepatica. Acest lucru s-a datorat faptului ca romanii au inteles importanta transplantului si am avut mai multe organe pe care specialistii le-au putut folosi in transplantare. Revin, zona de educatie si de preventie este foarte importanta, iar din perspectiva mea de consultant personal de sanatate, explic pacientilor care au predispozitie catre a intra in contact cu un anumit tip de virus hepatic, ceea ce trebuie sa faca pentru a se feri de aparitia bolii sau, ulterior, de complicatiile ei.

Cum se manifesta hepatita?

Hepatita se manifesta in mod diferit. De cele mai multe ori ati auzit ca ducem pe picioare o hepatita si nu sesizam absolut nimic. In alte cazuri se intampla sa imite simptomele unei raceli banale: dureri de muschi, dureri de articulatii, febra, apatie. Acestea pot fi primele simptome ale unei hepatite, cu oricare din tipurile de virus enumerate: A, B, C. Mai apoi apar si alte manifestari, de exemplu, decolorarea scaunului sau culoarea inchisa a urinei, dar acestea sunt deja semne tarzii, iar in momentul in care apar, boala este aproape cronicizata. V-am spus ca hepatitele se impart in doua: acute si cronice. Hepatitele acute sunt cele care au o durata de existenta de pana la 3 luni de zile, iar hepatitele cronice, au o durata de peste 6 luni de zile. Simptomatologia, odata aparuta si nedescoperita la timp, duce catre cronicizare. Ulterior, trebuie sa investigam cu teste de laborator, cu investigatii paraclinice speciale, pentru a putea pune diagnosticul corect si apoi sa tratam.

Se poate trai cu hepatita? Se vindeca vreodata aceasta boala?

Se poate trai cu hepatita, dar nu se poate trai foarte confortabil. Calitatea vietii nu este una foarte ridicata si aici depinde foarte mult de tipul de hepatita. Daca am contactat un virus hepatic de tipul A, hepatita poate sa treaca aproape neobservata. Se vindeca in majoritatea cazurilor si persoana respectiva ramane cu o imunitate la acest tip de hepatita. Dar daca vorbim de hepatita de tip B sau C, lucrurile nu mai stau asa. Sigur ca se poate trai, dar speranta de viata este redusa si totul depinde de gradul de infectare si mai apoi de rapiditatea tratamentului. Romania mai are o particularitate cand vorbim de virusul hepatic C. Majoritatea persoanelor infectate cu virusul hepatic C, sunt infectate cu tipul 1A, care este si cel mai agresiv, raspunde greu la tratament si este predispus la recidiva.

Se poate ajunge de la hepatita la cancer hepatic ?

Da, se poate ajunge la cancerul de ficat si aici vorbim de hepatita de tip B si C. Este complicatia cea mai grava cand vorbim de o hepatita cronica, aceasta care nu mai poate fi controlata si singura sansa in acest caz este transplantul hepatic.

Ce costuri implica un transplant de ficat?

Transplantul de ficat nu implica costuri deoarece este decontat de casa de asigurari de sanatate, in schimb costurile calitatii vietii pacientului sunt mari. Cand se ajunge la transplant, acesta presupune terapie complementara, terapie adjuvanta si peresupune o modificare a calitatii vietii.

Se poate depista virusul hepatic la o analiza uzuala de sange?

Virusul hepatic se poate depista la analize de sange, doar ca aceste analize trebuie facute tintit, trebuie facute sub indrumarea unui specialiast si trebuie facute inca din timp. Asa cum spuneam, simptomatologia hepatitei poate sa imite cea a unei banale raceli si atunci ar fi bine sa ne adresam unui consultant special de sanatate care sa ne indrume in directia corecta. Spun asta, deoarece in zilele noastre bolile nu mai respecta tratatele de medicina si depasesc cu mult granitele unei specialitati.

Dr. Florin Ioan Balanica are o experienta de peste 20 de ani in sistemul medical, colaboreaza cu cei mai buni specialisti din tara si strainatate pentru solutionarea cazurilor de sanatate ale pacientilor. Mai multe detalii pe site-ul www.doctorbalanica.ro.

Text: Madalina Manole