Cunsocut inca din Antichitate, hammam-ul sau baia turceasca continua sa fie si astazi in topurile preferintelor atunci cand vine vorba despre terapii de infrumusetare. Insa beneficiile sale depasesc cu mult sfera frumusetii si hammam-ul devine un aliat de incredere al sanatatii.
Ce este hammam-ul?
Hammam-ul este o baie cu aburi care are la baza un ritual vechi de relaxare si de purificare a trupului atat in exterior, cat si pe interior. Hammam-ul nu trebuie confundat cu sauna, desi ambele au la baza terapia cu aburi; acesta iti ofera o atmosfera mult mai placuta si nu provoaca acea senzatie de sufocare. In interiorul hammam-ului lumina este difuza, muzica relaxanta si atat podeaua, cat si mobilierul din interior sunt incalzite. In plus, pentru detensionarea simturilor, se foloseste ulei esential de menta sau de eucalipt, iar in unele incaperi se poate folosi cromoterapia ca adjuvant in procesul de relaxare.
Hammam-ul, aliatul frumusetii
Hammam-ul este tot ce-si poate dori pielea ta. Un sfert de ora petrecut intr-o baie cu aburi iti curata pielea in profunzime, eliberand porii si eliminand eficient toxinele si impuritatile. Alaturi de o dieta adecvata, hammam-ul, ca si sauna normala, este recomandat in curele de detoxifiere. Totodata, hammam-ul ajuta la o hidratare optima a epidermei si imbunatateste circulatia sangvina. Pe de alta parte, acesta favorizeaza eliminarea celulitei si stimuleaza producerea colagenului. Insa, desi multi cred ca terapia cu aburi ajuta la scaderea in greutate, nu este chiar adevarat acest fapt. Hammam-ul ajuta intr-adevar la eliminarea apei din tesuturi, insa, imediat ce se vor consuma lichide, acestea se vor depune la loc.
Beneficiile hammam-ului in sanatate
In primul rand, hammam-ul intareste sistemul imunitar prin actiunile sale benefice asupra organismului. Astfel, imbunatateste functiile sistemului respirator, fiind indicat in caz de astm sau bronsita cronica. De asemenea, amelioreaza durerile musculare si articulare, fiind recomandat in caz de reumatism, si aduce imbunatatiri pacientilor care sufera de psoriazis. Insa cei care sufera de eczeme sau dermatita atopica nu trebuie sa utilizeze hammam-ul, afectiunile inrautatindu-se in contact cu aburii calzi. Alte beneficii extrem de importante pentru sanatate sunt dilatarea vaselor de sange si, implicit, activarea sistemului circulator, alaturi de scaderea colesterolului si reechilibrarea tensiunii arteriale.
Hammam-ul, terapie pentru psihic
Sistemul nervos va fi in forma maxima daca veti urma o terapie cu aburi timp de cateva saptamani. Aerul cald si umed, aromele si atmosfera din hammam induc o profunda stare de relaxare atat la nivelul mschilor, cat si la nivelul psihicului. Se induce automat o stare de calm si de detensionare, cu un puternic efect sedativ asupra sistemului nervos, astfel orice urma de stres fiind inlaturata.
Pont: Pentru un efect de doua ori mai puternic, se recomanda ca la iesirea din hammam sa se faca un dus scurt cu apa rece.
Text: Madalina Manole