Halloween, traditii si superstitii

decupat_HalloweenHalloweenul este o sarbatoare de origine celtica care, incepand cu secolul XIX, s-a raspandit printre toate popoarele lumii occidentale, capatand noi si noi semnificatii. Sarbatoarea Tuturor Sfintilor, asa cum mai este cunoscut evenimentul, se celebreaza in noaptea de 31 octombrie, fiind un real motiv de veselie si petrecere. Cu toate ca astazi a capatat si o latura comerciala, Halloweenul a fost definit dintotdeauna de simboluri sinistre menite sa starneasca spaima si groaza.



Ce simbolizeaza Halloweenul?

Desi este atestata ca sarbatoare de origine celtica, radacinile Halloweenului se regasesc si in alte culturi. Daca, pentru vechii celti, sfarsitul jumatatii luminoase a anului si inceputul celei intunecate se sarbatorea prin festivalul Samhain, festival ce marca nu doar Anul Celtic Nou, ci si granita dintre lumea viilor si cea a mortilor, pentru romani, aceasta zi era atribuita zeitei Pomona, zeita abundentei fructelor. Conform altor doctrine, Halloweenul si-ar avea radacinile in festivalul mortilor sarbatorit de romani sub denumirea de Parentalia. Odata cu raspandirea crestinismului in Europa, Biserica Romano-Catolica a desemnat ziua de 1 noiembrie drept Sarbatoarea Tuturor Sfintilor, All Hallows. In America, aceasta zi a capatat valente puternice, fiind considerata chiar mai importanta decat Craciunul.

Traditii de Halloween

O traditie importanta impune costumarea copiilor si colindatul din casa in casa. Costumele traditionale trebuie sa fie cu negru si portocaliu si sa para cat mai inspaimantatoare. Deghizarea in vrajitoare, diavol, fantoma, schelet sau monstru face ca seara de Halloween sa se transforme intr-un veritabil bal mascat. De asemenea, persoanele colindate se supun jocului „Trick-or-Treat?” („Farsa sau Cinste?”) si impart colindatorilor dulciuri sau bani, un obicei foarte asemanator cu cel al romanilor din Noaptea de Ajun: „Ne dati or nu ne dati?”. De asemenea, scluptarea dovlecilor si impodobirea caselor cu ornamente specifice toamnei fac parte din traditiile Halloweenului, cu atat mai mult cu cat lumanarea aprinsa care arde in interiorul dovleacului simbolizeaza lumina pe care o oferim sufletelor celor morti care, in aceasta noapte, se intorc pe pamant. Semintele de dovleac prajite, merele caramelizate si placinta de dovleac sunt primele trei delicatese care trebuie sa imbelsugheze masa de Halloween.

Din superstitiile Halloweenului

Superstitiile difera de la popor la popor, insa exista si cateva credinte care se regasesc in majoritatea culturilor. Se spune ca, in aceasta noapte, comunicarea cu lumea de dincolo este inlesnita, astfel incat, daca auzi zgomote in spatele tau, nu trebuie sa te intorci, iar pentru a te feri de duhurile rele, trebuie sa bati un clopot sau sa agati un dovleac cu o lumanare aprinsa la intrarea in locuinta. Lumanarea trebuie lasata sa arda toata seara, pana se consuma, iar daca aceasta se stinge, este semn rau. Tot semn rau sunt si pisicile negre, liliecii sau bufnitele care dau ocol casei, acestea fiind prevestitoare de moarte. In schimb, melcul sau paianjenul in casa este semn de bun augur. Un alt mit spune ca fetele care-si pun o crenguta de rozmarin si o moneda sub perna sau se uita, la miezul noptii, intr-o apa isi vor visa sau vedea sortitul.

Halloweenul la romani

Cu toate ca este perceputa ca o sarbatoare pagana, in ultimii ani, Halloweenul a fost sarbatorit si la noi in tara, insa in contextul unui carnaval, preluand si adaptand doar cateva dintre traditiile americanilor. Deghizarea in diferite personaje, dovleacul luminat si ornarea locului de petrecere cu accesorii infricosatoare sunt singurele legaturi cu sarbatoarea originala. Pe de alta parte, nu putem sa nu punctam faptul ca si noi, crestin-ortodocsii, avem o sarbatoare foarte asemanatoare, ca traditii si obiceiuri, cu Halloweenul. Este vorba de Noaptea Sfantului Andrei, celebrata in ajunul zilei de 30 noiembrie, noapte asociata cu farmecele si ghicitorile de dragoste, cu aflarea prosperitatii anului ce vine, dar si cu credinta ca strigoii isi parasesc mormintele si umbla sa „fure” mintile oamenilor.

Text: Madalina Manole