Ca Romania este in urma la mai multe capitole, nu mai este niciun secret, insa una dintre cele mai importante probleme este absenta pauzei de masa in timpul programului de lucru, esentiala pentru sanatatea si randamentul individual. Pentru a dezbate aceasta problema, membri ai Ministerul Educatiei, Ministerul Muncii, dar si membri ai Organizatiei Mondialae a Sanatatii, in frunte cu Edenred, principalul emitent de tichete de masa si initiatorul campaniei, s-au adunat pentru a demara campania „Hai la 1 la masa”.
Pauza trebuie sa existe!
Pauza trebuie sa fie la ore fixe si in afara spatiului de lucru, in primul rand pentru a te deconecta si a manca in liniste. O persoana care nu-si ia masa la timp nu va fi performanta, se va imbolnavi si nu va fi apta de munca. Suntem ceea ce mancam. Noi avem inca sansa de a manca hrana organica. Exista in dezbatere o lege a dieteticienilor care promoveaza o alimentatie sanatoasa.
Avem nevoie de o mentalitate sanatoasa!
De la doamna nutritionist Ana Maria Iulian am aflat ca trebuie sa schimbam mentalitati. Sunt necesare 3 mese pe zi si 2 gustari pentru ca glicemia sa-si pastreze valorile. Se mananca micul dejun pentru a-i transmite corpului ca il respecti. Apoi, la pranz, trebuie sa te opresti cand ti-e foame, iar cina este de preferat sa o iei in familie, dar sa nu discuti in timpul mesei decat chestiuni placute. Din relatia cu familia trebuie sa luam forta si putere sa fim sanatosi si relaxati. Faptul ca uitam sa mancam sau amanam acest lucru duce la cresterea glicemiei, prin urmare vom manca foarte mult in cantitati considerabile, favorizand aparitia tulburarilor digestive. Mediul sociocultural impune silueta subtire si, astfel, iau nastere boli precum anorexia, bulimia si altele. Dr. Alin Popescu ne sfatuieste ca, in pauza de masa, sa inchidem telefonul si sa nu discutam despre problemele legate de serviciu. Din acest punct de vedere, cea mai echilibrata tara este Franta, iar la polul opus se afla Japonia.
Adrian Hadean a gatit
Pentru a ne exemplifica cat de importanta este masa de pranz, organizatorii au pregatit o surpriza care a venit din partea chefului Adrian Hadean, cunoscut ca jurat al concursului Masterchef. Impreuna cu ajutoarele sale, chef Adi Hadean a pregatit 3 feluri de mancare, incununate cu un desert care a vrajit publicul prin modul de prezentare. Pauza de masa este un must have, iar placerea nu dauneaza grav sanatatii, asa cum o spune si unul dintre motourile campaniei „Hai la 1 la masa”.
Text: Andreea Maria Varlan