Fructele gutuiului sunt apreciate datorita proprietatilor antiinflamatoare, astringente, analgezice, emoliente, digestive, tonice, expectorante, fiind benefice pentru:
- stimularea poftei de mancare;
- tratarea colopatiilor cronice si bolilor hepato-biliare;
- tratarea afectiunilor tubului gastro-intestinal;
- indeparteaza mirosul urat al gurii;
- sub forma de gargara, ajuta in afte, gingivite, ulcer bucal;
- tratarea afectiunilor respiratorii;
De asemenea, beneficiile gutuilor sunt remarcabile si in ceea ce priveste intoxicatiile medicamentoase, alimentare sau cu alcool, pentru eliminarea toxinelor din organism.
Nu in ultimul rand, substantele active din gutui sunt antiinflamatoare si dezinfectante pentru piele si ochi.
In cazul radiatiilor, gutuile elimina plutoniul din organism. De asemenea, consumul de gutui are efecte benefice in ameliorarea si prevenirea afectiunilor sistemului cardiovascular si excretor; a hemoragiilor uterine; a depresiilor (datorita substantelor eterice).
Samburii de gutuie macerati sunt recomandati in tratarea hemoroizilor, crapaturilor sanilor, arsurilor.