Vara suntem bombardati din toate partile cu atentionari referitoare la necesitatea folosirii protectiei solare. Asa ca majoritatea dintre noi folosim creme cu factor de protectie solara. Cu toate acestea, nu intotdeauna suntem atat de bine protejati pe cat credem si dupa o zi la plaja ne pricopsim cu pielea inrosita si cu usturimi puternice. De ce? Pentru ca, fara sa ne dam seama, facem tot felul de greseli atunci cand vine vorba de aplicarea protectiei solare. Afla care sunt acestea daca vrei sa fii sigur ca vara asta soarele nu iti va arde pielea.
Nu iti dai cu suficienta crema
Daca nu aplici cantitatea potrivita de crema, nu vei avea parte de protectia necesara. Pe corp trebuie sa aplici o cantitate de crema care ar incapea in doua pahare de tequila, iar pe fata o bulina de crema de diametrul unei monede. Daca planuiesti sa petreci toata ziua afara, imprastie crema pe tot corpul, chiar si pe sub haine, si fa acest lucru cu 20 de minute inainte sa pleci, ca sa aiba timp sa fie absorbita de piele. Daca iti dai cu crema abia pe plaja, pielea ta va fi vulnerabila in timpul necesar absorbirii cremei.
Exista locuri de care uiti si nu le dai cu crema
Sa zicem ca urmezi acesti pasi si te dai cu crema uniform pe tot corpul. Si, cu toate acestea, intotdeauna este ceva de care uiti: capul. Faptul ca avem par nu inseamna ca avem si un scalp protejat total de razele soarelui si ca nu ne putem pricopsi cu o piele rosie pe cap, care se descuameaza. Daca stai la plaja, aplica un spray cu protectie solara si pe scalp sau poarta palarie. De asemenea, fii atenta si la zona urechilor, pentru ca nu doar fata are nevoie de protectie. O alta zona pe care oamenii o omit este cea a picioarelor. Nu uita sa-ti dai cu crema si pe partea superioara a labei piciorului, pentru ca si pielea din acea zona se arde destul de usor.
Nu iti aplici protectie solara in zilele noroase
Protectia solara este necesara chiar si atunci cand nu vedem soarele pe cer. In zilele in care cerul este innorat, suntem la fel de expusi la razele UVA, adica exact cele care provoaca imbatranirea pielii si cancerul. Chiar si iarna, razele UVA ne pot face la fel de mult rau ca in cele mai toride zile de vara, doar ca atunci corpul nostru este acoperit de straturi groase de haine care il protejeaza. De aceea, in fiecare dimineata, este bine sa ne dam cu filtru de protectie pe zonele expuse ale pielii.
Crezi ca folosirea unei creme cu SPF ridicat te protejeaza toata ziua
Multi cred ca o crema cu indice SPF ridicat te protejeaza intreaga zi. Cu toate acestea, oricat de ridicat ar fi factorul de protectie, crema tot trebuie aplicata din nou in aceeasi cantitate ca la inceput, la fiecare 90 de minute.
Nu ai ales crema cu formula potrivita
O crema cu spectru larg, care blocheaza si radiatiile UVA si pe cele UVB este ceea ce iti trebuie daca vrei sa ai protectie potrivita.
Ai sensibilitate sporita la soare si nu stii
Majoritatea oamenilor nu stiu ca unele medicamente, cum ar fi cele pentru tensiune, anticonceptionalele si anumite antibiotice, pot da sensibilitate la soare si te poti alege cu arsuri serioase. Si ai grija si la anumite alimente, cum ar fi telina sau citricele, care contin unele substante ce interactioneaza cu soarele si determina aparitia de pete inchise ce dispar abia dupa cateva luni.
Te lasi doar in baza produselor de machiaj sa te protejeze
Fondul de ten si pudra aplicate din abundenta, chiar daca au SPF, nu iti ofera totusi suficienta protectie. Expertii spun ca ar trebui sa aplici de 7 ori cantitatea de fond de ten cu care iti dai in mod obisnuit pentru a obtine factorul de protectie inscris pe eticheta lui.
Uiti sa-ti protejezi buzele
Buzele sunt mai expuse la soare decat orice alta zona a fetei. Daca iti dai cu lipgloss inainte de a te duce la plaja, iti poti arde serios buzele, pentru ca este ca si cum ti-ai pune ulei pe buze si ai sta la soare. Asa ca foloseste balsam cu factor de protectie si nu uita sa-l reaplici regulat, pentru ca se sterge usor atunci cand vorbim, mancam, bem sau daca avem obiceiul sa ne muscam buzele.
Text: Bianca Badescu