Greseli pe care parintii nostri le-au facut in timpul mariajului

greseli pe care parintii nostri le-au facut in timpul mariajuluiNu contesta nimeni faptul ca lucrurile au stat diferit pe vremea parintilor nostri, mai ales in ceea ce priveste casatoria. Dar desi nu putem face nimic pentru schimbarea obiceiurilor, caracterelor si personalitatii parintilor nostri, putem incerca macar sa evitam repetarea greselilor pe care le-au facut ei in viata de cuplu. Arunca un ochi peste filozofiile legate de casatorie si afla de ce acestea pot fi daunatoare in prezent.



 

  · Femeile se casatoreau la varste mici

“Pe vremea parintilor nostri, casatoria la o varsta mica reprezenta o obligatie si era absolut normal ca fata sa isi lege viata de viitorul sau sot chiar la putin timp dupa ce s-au cunoscut”, spune Leslie Beth Wish, psiholog licentiat si asistent social specializat in problemele femeilor, din Florida. Se pare ca, in acele timpuri, parintii se simteau rusinati si chiar ingrijorati daca fiica lor termina liceul fara un inel pe deget. Facand o comparatie intre vremurile de atunci si cele de acum, observam ca, in zilele noastre, exista si femei care au o varsta destul de inaintata si sunt inca necasatorite. Acest lucru, conform oamenilor de stiinta, nu trebuie sa impacienteze pe nimeni. Cercetarile arata ca creierul nu ajunge la maturitate deplina pana la varsta de 26 de ani, lucru ce contrazice mentalitatea de atunci.

 

  · Sotul intretine familia, iar sotia sta acasa cu copiii

Cu toate ca este minunat sa ai grija de familie, multe femei au simtit ca rolul traditional le este limitat de autoritatea barbatului, spune Fran Walfish, psihoterapeut si autor al cartii “The Self-Aware Parent”, din Beverly Hills. “Aceste sentimente nerostite dau un plus de stres nejustificat in casatorie”, mai spune el, adaugand faptul ca, in momentul in care copiii cresc si parasesc casa parinteasca, femeia este lasata fara o “identitate”. In zilele noastre, femeile pot ramane la domiciliu sa-si creasca micutii sau pot avea o cariera sau chiar ambele. Partea buna in prezent este ca femeia poate avea mai multe roluri: mama, sotie, angajata, voluntara etc, lucruri care ii intaresc increderea in sine. Daca lucrurile nu merg bine intr-o zona, alte aspecte din viata ei o pot face sa se simta bine.

 

  · Comunicarea – slaba, iar terapia de cuplu – raritate

Oamenii voiau sa vorbeasca despre sentimentele lor, dar nu stiau cum. In vremurile acelea nu existau prea multe carti despre acest subiect, nu era libertatea de astazi si nici nu dispuneau de informatiile necesare. De fapt, femeile se simteau mai confortabil luand medicamente pentru a minimiza problemele decat comunicand cu sotii lor in vederea rezolvarii problemelor de orice natura. In prezent, pentru solutionarea problemelor de cuplu, exista consiliere maritala care este acum incurajata iar librariile au sectiuni dedicate terapiei de cuplu, oferindu-ne astfel uneltele pentru o comunicare mai buna cu sotii nostri. Comunicare deschisa, sincera, directa intre parteneri este necesara pentru a afla in mod constant ceea ce simte partenerul tau.

 

  · Fara timp “pentru mine”

In timp ce barbatii aveau partide de pescuit si intalniri de grup, gospodinele aveau prea putin contact cu alte persoane. Despre iesirile cu fetele sau intalnirile in parc nici nu mai are rost sa vorbim. In timp ce, probabil, ne vom gandi ca mamele noastre au avut de fapt o viata mai linistita decat a noastra, ne vom da seama ca acestea sunt “setate” pe anumite idei, care oricat ne-am dori, nu avem cum sa le schimbam. In vremurile acelea, femeile se dedicau doar familiei, neavand timp pentru ele, ceea ce are consecinte asupra starii de sanatate de la o varsta inaintata. Discutiile, schimbul de pareri, intalnirile si alte lucruri de genul acesta duc la o insuficienta informationala care are urmari grave in viitor. Mai mult decat atat, cercetarile arata ca femeile care au prieteni apropiati si petrec timp cu prietenii lor sunt mai sanatoase decat cele care nu o fac.

 

  · Femeile erau dependente financiar de sotii lor

Acest lucru nu era ceva neobisnuit, in conditiile in care sotul era cel care asigura venitul familiei si cel care controla toti banii din casa. “Femeile trebuiau sa stea alaturi de sotii lor, indiferent de situatie, pentru a continua sa aiba grija de nevoile copiilor lor”. Acest lucru punea barbatii in pozitii dominante. Astazi, majoritatea gospodariilor au cate doua venituri. Independenta financiara ne permite sa decidem ce este mai bine pentru noi.

 

  · Divortul era un subiect tabu

Dat fiind ca divortul era un subiect tabu, nu exista nicio cale de iesire dintr-un mariaj nefericit. Multe femei din generatia parintilor nostri au dus o viata dura alaturi de parteneri abuzivi sau necredinciosi. “Se temeau de modul in care societatea s-ar fi uitat la ele”, spune dr. Lombardo. Din punct de vedere legal, in vremurile acelea, era mai dificil sa obtii un divort. In zilele noastre, femeile aflate in pericol pot merge la politie. In plus, au un loc de munca decent si isi permit angajarea unui avocat.

 

  · Sexul era mai mult o corvoada decat un act de placere

Femeile vedeau sexul ca pe o datorie civila si cele mai multe femei erau virgine atunci cand se casatoreau si ramaneau cu acelasi barbat toata viata. Daca barbatul nu era bun la pat, ele nu aveau cum sa-si dea seama din cauza faptului ca nu aveau termeni de comparatie. O viata sexuala lipsita de romantism, de implicare li se parea ceva normal si orice alta noutate in dormitor li se parea inadmisibila. Odata obisnuita cu un lucru, tinzi sa crezi ca este cel normal, corect. In zilele noastre, femeile moderne sunt mult mai dispuse sa faca sex inainte de casatorie si se asteapta la reciprocitate. In loc sa perceapa sexualitatea ca fiind ceva negativ, femeile isi doresc sa fie active sexual cu sotii lor, iar asta aduce beneficii casatoriei. “Intimitatea fizica poate aprofunda legaturile emotionale.” Alte beneficii ale sexului includ mai putin stres si mai multa incredere, in si afara din dormitor.

 

Text: Andreea Popescu