Cu toate ca tocurile definesc o femeie si aduc un plus de eleganta oricarei tinute, in timpul sarcinii, situatia se poate schimba si tocurile se pot transforma intr-un adevarat dusman. In aceasta perioada, trebuie sa alegem confortul si sa facem tot posibilul sa-l ridicam la rang de stil. Este adevarat ca, pentru doamnele care iubesc moda, aceasta perioada va fi una a restrictiilor si a marilor schimbari vestimentare, dar va fi compensata de starile si emotiile ce iau nastere in interior.
Pericole pe tocuri
Purtarea tocurilor in timpul sarcinii, cu precadere dupa primul trimestru, pune in pericol atat sanatatea viitoarei mamici, cat si evolutia sarcinii. In primul rand, centrul de greutate al corpului se schimba, iar purtarea tocurilor implica o presiune mult prea mare asupra zonei lombare, ceea ce ar putea aduce cu sine o serie de complicatii, cum ar fi discopatiile sau hernia de disc. Este bine-cunoscut faptul ca, in sarcina, membrele inferioare suporta o greutate mult mai mare decat de obicei si ca femeia insarcinata isi schimba complet mersul. In plus, picioarele se umfla si cauzeaza dureri ca urmare a retentiei de apa si pot aparea furnicaturi si amorteli, ceea ce face imposibila purtarea tocurilor. Totodata, apare si riscul pierderii echilibrului, iar o cazatura poate fi fatala pentru bebelusul care se dezvolta in interiorul tau. Un alt aspect pe care trebuie sa-l luam in calcul este faptul ca, in aceasta perioada, ligamentele sunt mult mai moi si mai sensibile, pregatind corpul pentru nastere, iar tocurile pot provoca intinderi periculoase. Alte efecte negative ale incaltamintei cu toc in sarcina sunt aparitia monturilor, a artrozei, a entorselor si a varicelor.
Pas cu pas in siguranta
Tuturor ne plac tocurile, insa, cand la mijloc intervine sanatatea, situatia se schimba. Astfel, incuie-ti pantofii cu toc inalt si reorienteaza-te catre modele comode care sa-ti ofere siguranta. Cei mai potriviti pantofi sunt cei de tip sport cu talpa moale care sa distribuie uniform greutatea corporala si sa ofere stabilitate. Totodata, alege modele care sa imbrace intocmai talpa si glezna, cu calapod lat, preferabil cu jumatate de numar mai mare pentru ca, atunci cand picioarele se vor umfla, sa nu te stranga. O atentie deosebita trebuie sa o acorzi si materialului din care este confectionat pantoful. Alege pielea naturala sau panza care sa dea posibilitatea pielii sa respire, cu atat mai mult cu cat in sarcina te poti confrunta cu transpiratia excesiva.
Atentie! Studii recente au scos la iveala ca incaltamintea cu talpa foarte subtire, de tipul slapilor, balerinilor si cizmelor UGG, nu este recomandata in sarcina. Desi pare comoda, dauneaza muschilor, ligamentelor si oaselor.
Creeaza-ti un stil responsabil
Avem totusi si o veste buna pentru femeile care iubesc eleganta clasica. Medicii aproba purtarea pantofilor cu toc, atat timp cat acesta este gros si nu depaseste 3 cm. Insa nici acest tip de pantofi nu se recomanda zilnic, ci doar atunci cand este absolut necesar − de exemplu, daca participi la un eveniment. In primele luni de sarcina, poti opta si pentru incaltamintea cu platforma, acest model fiind mai convenabil comparativ cu cel cu toc, deoarece nu forteaza atat de mult glezna si musculatura. Insa, in cazul in care calci gresit, exista riscul fracturii de glezna, in loc de cel al entorsei.
Chic si fara tocuri?
Da! Poti fi in trend si fara sa porti tocuri, cu atat mai mult cu cat tendintele in moda ale fiecarui an ofera intotdeauna si o varianta in acest sens. De exemplu, modelul Oxford este in continuare in topurile preferintelor, este foarte versatil si poate fi accesorizat la orice tinuta. Sfatul nostru este sa investesti in modele comode si in culori cat mai sofisticate sau imprimeuri cat mai curajoase. Pentru a fi chic, alege ca pata de culoare a tinutei sa fie… chiar in picioare!
Text: Madalina Manole