Grasimea ar putea fi cheia impotriva obezitatii

1awc87nbxuUtilizarea grasimii ar putea fi cheia pentru ca persoanele obeze sa scape de kilogramele in plus. Oamenii de stiinta considera ca asa-numita grasime maro, care ajuta la arderea caloriilor, ar putea intr-o zi sa-i ajute pe oamenii obezi sa scape de excesul de grasime alba.

Toata lumea se naste cu acest tesut adipos maro care este depozitat in jurul gatului la copiii nou-nascuti, pentru a le asigura caldura necesara corpului. In orice caz, odata ajuns copilul la varsta maturitatii, nu se mai gasesc decat cantitati foarte mici din acest tesut, sau chiar deloc. Pe de alta parte, grasimea alba inmagazineaza energie si poate atinge cantitati atat de mari, incat poate cauza obezitate.

In incercarea de a aborda aceasta problema, oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetari Medicale Garvan din Sydney au folosit celule stem prelevate de la adulti si au dezvoltat celule ale tesutului adipos maro in tuburi speciale de testare, folosind hormoni ca stimulenti ai cresterii. Acest lucru a crescut speranta ca, intr-o zi, s-ar putea realiza chiar transplanturi la persoanele obeze, pentru a grabi arderea caloriilor.

Alternativ, cercetatorii ar putea crea medicamente special dedicate dezvoltarii grasimii maro in organism, incurajand scaderea in greutate.

 

Grasimea maro ar putea fi leacul impotriva depunerii grasimii albe

Doctorul Paul Lee, medic endocrinolog si deopotriva cel care conduce cercetarea, a declarat ca tesutul adipos maro ar putea actiona ca un tampon impotriva acumularii de grasime alba. O cantitate relativ mica de grasime maro, intre 50 si 60 de grame, ar putea arde cam 300 de calorii pe zi.

Chiar daca aceasta procedura ar reusi, exercitiile si dieta sanatoasa ar trebui sa fie cruciale atunci cand cineva isi propune sa slabeasca.

„Desi aceasta descoperire ar fi un succes, pana la urma totul depinde de stilul de viata al fiecarei persoane in parte. Asa ca nu cred ca aceasta este solutia contra obezitatii, deoarece exista mult mai multi factori implicati. In ciuda eficientei acestei metode, nu este nevoie decat de cateva gogosi pentru a da totul peste cap.”

Grasimea maro i-a pus dintotdeauna in incurcatura pe oamenii de stiinta cu privire la faptul ca animalele beneficiaza si la maturitate de acest tesut, lucru ce le ajuta sa arda caloriile, in timp ce, la oameni, acest tesut nu se gaseste decat in cantitati foarte mici.

Doctorul Lee a mai adaugat, de asemenea, ca obezitatea crescuta din ultimul timp se poate datora si stratului din ce in ce mai scazut de grasime maro din organism.

“In ultimii 20 – 30 de ani a aparut ceva in mediul inconjurator sau in stilul de viata al oamenilor care a obligat organismul sa isi piarda din imunitate, dar si din stratul de grasime maro. Una dintre explicatii ar putea fi chiar incalzirea globala, si aici nu ne referim la efectul de sera, ci la faptul ca ne pastram mediile in care locuim calde, astfel grasimea maro nu mai are niciun motiv sa se dezvolte, pentru ca pur si simplu oamenilor nu le mai este frig.“

In cele din urma, doctorul Lee a ajuns la concluzia ca ar putea dura ani buni pana la incheierea acestor teste si pana la transplantul cu grasime maro.

Intre timp, el se concentreaza foarte mult pe noi descoperiri, implicit cum sa dezvolte acest tesut pentru finalizarea studiului.

 

Text: Ruxandra Raica