Glicerina – beneficii importante pentru ten

glicerina beneficii

Glicerina este un hidratant incredibil de eficient. Deși a pierdut în fața acidului hialuronic și a ureei, ea are încă un viitor strălucit în îngrijirea pielii și a părului. Glicerina, pentru ca are nenumarate beneficii, este potrivită pentru toate tipurile de piele, chiar și pentru cele mai sensibile.



Ce este glicerina

Glicerina, cunoscută și sub numele de glicerol, este o substanță grasă prezentă în mod natural în piele, uleiuri vegetale și grăsimi animale. Este un compus organic cu multe beneficii şi proprietăți deosebit de hidratante și emoliente. Din punct de vedere chimic, glicerina este un alcool trihidroxilic, ceea ce înseamnă că are trei grupe hidroxil (-OH) în structura sa moleculară. Aceasta îi conferă o mare capacitate de a atrage și reține apa, fiind un umectant eficient.

Glicerina este un lichid incolor, inodor și vâscos, cu un gust dulceag. Este solubilă în apă și alcool, dar insolubilă în uleiuri. Datorită vâscozității sale, este adesea folosită pentru a conferi consistență produselor cosmetice și farmaceutice cărora le conferă diverse beneficii.

Sapunul lichid cremos cu glicerina de la Genera este hidratant si nutritiv.

Este utilizată pe scară largă de zeci de ani în cosmetică pentru proprietățile sale umectante și hidratante (creme hidratante, balsamuri de buze). Este, de asemenea, un solvent foarte bun în care multe ingrediente se dizolvă mult mai bine decât în apă sau alcool.

Glicerina, naturală sau sintetică?

Descrisă pentru prima dată de suedezul Carl Wilhelm Scheele în 1783, glicerina este din punct de vedere chimic un alcool trihidric. Glicerina naturală se obține în timpul unei reacții de saponificare (amestecarea unei grăsimi cu sodă pentru a produce săpun și glicerină). Grăsimea poate fi un ulei sau o grăsime vegetală, cum ar fi uleiul de palmier, de măsline sau de nucă de cocos. Se obține astfel glicerină vegetală, care are şi ea diverse beneficii la fel ca cea sintetică.

Care este diferența dintre glicerină și vaselină?

Vaselina și glicerina sunt două substanțe cu beneficii în tratatarea pielii, dar care sunt adesea confundate. Și totuși, ele au proprietăți diferite, aproape antagonice. Vaselina respinge apa, în timp ce glicerina o reține. Cu alte cuvinte, vaselina este hidrofobă, iar glicerina este hidrofilă. Atunci când ambele sunt utilizate într-un preparat cosmetic, putem vorbi de beneficii duble, iar pielea este hidratată în mod optim: glicerina captează moleculele de apă, în timp ce vaselina le reține, împiedicând evaporarea lor.

Glicerina beneficii pentru piele

Glicerina este utilizată în produsele de îngrijire a pielii în principal pentru proprietățile sale hidratante și emoliente (înmoaie și calmează pielea).

Hidratare profundă

Glicerina este un umectant, ceea ce înseamnă că atrage apa din straturile profunde ale pielii și din mediu, menținând astfel tenul bine hidratat. Aceasta ajută la prevenirea uscării și descuamării pielii.

Îmbunătățirea elasticității pielii

Prin menținerea unei bune hidratări, glicerina contribuie la îmbunătățirea elasticității pielii, făcând-o mai fermă și mai suplă.

Barieră protectoare

Glicerina ajută la întărirea barierei naturale a pielii, protejând-o împotriva agresiunilor externe, precum poluarea sau vântul, și prevenind pierderea de apă transepidermică.

Efect calmant și anti-iritant

Glicerina are proprietăți calmante, fiind eficientă în ameliorarea iritațiilor și roșeții. Este potrivită pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru pielea sensibilă.

Adjuvant in vindecarea pielii

Glicerina are beneficii demonstrate în regenerarea pielii și la vindecarea micilor leziuni sau zgârieturi, datorită proprietăților sale de atragere a apei și de menținere a unui mediu umed favorabil vindecării.

Efect anti-îmbătrânire

Prin menținerea hidratării și a elasticității pielii, glicerina poate contribui la reducerea apariției ridurilor și liniilor fine, ajutând la păstrarea unui aspect tânăr și sănătos al pielii.

Glicerina beneficii diverse

Dar, beneficiile glicerinei nu se limitează doar la piele.De asemenea, glicerina joacă un rol foarte interesant în procesul de regenerare și vindecare a țesuturilor deteriorate prin încurajarea producției de lipide și a sintezei de colagen.

De asemenea, întărește funcția de barieră a pielii, asigurând o mai bună coeziune între celule și consolidând pelicula hidrolipidică a stratului cornos.

Nici părul nu este lăsat deoparte. Ca și în cazul pielii, glicerina limitează deshidratarea fibrei capilare. Ea lasă părul moale și strălucitor și facilitează coafarea. Dar aveți grijă să nu folosiți prea multă în zonele uscate, deoarece poate atrage apa din păr spre exterior.

În cele din urmă, glicerina este, de asemenea, un emulsifiant foarte bun, facilitând amestecarea ingredientelor într-o formulă.

Cum se utilizează glicerina pe piele

Printre beneficii, glicerina îl numără şi pe cel care constă în capacitatea sa de a atrage și reține apa: este un excelent umectant și hidratant.

Pe piele, glicerina menține echilibrul de hidratare, întărește bariera cutanată și ajută la eliminarea celulelor moarte. Miscibilă cu apa și alcoolul, glicerina este ușor de încorporat în preparatele cosmetice, conferindu-le un efect de formare a filmului și o senzație de netedă și moale.

Cu toate acestea, acest avantaj se poate transforma într-un dezavantaj: proprietățile higroscopice ale glicerinei fac ca, în funcție de nivelul său de concentrație, fie să adauge umezeală și să protejeze pielea și părul de uscăciune, fie să atragă umezeala și să usuce, opusul efectului dorit.

Este important să verificați conținutul de glicerină al formulei pentru a evita supradozarea. Concentrația recomandată este de 2-5% – până la 8% pentru zonele deosebit de uscate și aspre, cum ar fi coatele și genunchii.

Este glicerina sigură pentru pielea sensibilă?

Glicerina a fost folosită mult timp în siguranță pe piele și este considerată un ingredient non-alergenic

În 2019, grupul de experți de la Cosmetic Ingredient Review a evaluat datele relevante și a concluzionat că glicerina “este un ingredient cosmetic sigur în practicile și concentrațiile de utilizare”, astfel cum este descris în evaluarea siguranței realizată de grup. Raportul a examinat concentrații maxime de utilizare de până la 79,2% glicerină în produsele care se lasă și 99,4% în produsele care se clătesc. Glicerina este, prin urmare, o alegere excelentă chiar și pentru pielea cea mai sensibilă.

Indiferent dacă aveți pielea uscată, grasă sau chiar predispusă la imperfecțiuni, susținerea acesteia cu glicerină face ca bariera cutanată să fie mai rezistentă. Deși poate fi o surpriză, glicerina poate fi foarte benefică și pentru pielea predispusă la acnee.