Gimnastica prenatala, un trend sanatos

sanatate_ginecologie_gimnastica_noiembrieIn timpul sarcinii, corpul femeii este supus unor transformari. Gimnastica prenatala previne impactul negativ al schimbarilor hormonale ce pot ingreuna activitatile zilnice. Printre obiectivele acesteia se numara tonifierea principalilor muschi supusi eforturilor de sarcina, corectarea posturii, stimularea venolimfatica si insusirea tehnicii respirului corect.

Gimnastica prenatala se adreseaza fiecarei gravide cu acordul medicului si dupa o evaluare morfofunctionala a starii fizice executate de kinetoterapeut. Este recomandat ca exercitiile sa inceapa din a 12-a saptamana de sarcina, cu miscari lejere, fara supraincarcare, intr-un ambient placut. In primele luni de sarcina efortul fizic, neaparat supravegheat, dureaza aproximativ 45 de minute, iar frecventa sedintelor este de 3 pe saptamana. Spre finalul sarcinii, numarul acestora scade, la fel si intensitatea exercitiilor.

In perioada dinaintea nasterii sunt bineveniti si partenerii/tatii la sedintele prenatale pentru confortul gravidei si pentru implicarea acestuia in ceea ce priveste nevoile gravidei din timpul travaliului.



Care sunt beneficiile gimnasticii prenatale?

Efectuata corect, sub atenta indrumare a unui specialist si respectand contraindicatiile (sarcina previa, cerclaj, toxemie de sarcina, stari de febra, somnolenta, greata, varsaturi abundente, stari depresive), gimnastica prenatala aduce beneficii gravidei. Dintre acestea enumeram: socializarea cu alte persoane, armonia dintre mama si fat, regenerare mult mai rapida a corpului dupa nastere, prevenirea depresiei post-sarcina, revigorare.

Intensitatea efortului si pauzele necesare in gimnastica prenatala

Fiecare sedinta este precedata de o incalzire de cca 5 minute a intregului
corp. Pauza intre exercitii este obligatorie si dureaza un 1 minut timp in care
se fac exercitii de intindere si/sau respiratie. La finalul sedintelor se recomanda strechingul si relaxarea autogena de 10 minute. Fiecare exercitiu se repeta de 10-14 pentru o persoana neantrenata si de 20-25 ori pentru o persoana activa. Daca se simte oboseala, se face pauza cateva secunde si se reiau exercitiile cand pulsul este relativ ok. Senzatia de oboseala poate fi testata prin vorbit in timpul executiei. Daca apare gafaiala atunci se reduce putin intensitatea efortului si se acorda o atentie deosebita respiratiei.

La inceputul sarcinii in primele 10 saptamani, intensitatea efortului este relativ redusa pentru a impiedica un avort spontan. In aceasta perioada recomand exercitii usoare de respiretie, streching si relaxare. Din al II-lea trimestru, intensitatea exercitiior creste, vizand obiective tinta axate pe grupele musculare implicate direct in sarcina. Spre finele trimestrului intensitatea scade si se pune accent pe exercitii de
dilatare a bazinului, respiratie si tehnici de relaxare autogena, adica pregatirea psihica a garvidei pentru nastere.

Andrea Vescan
Kinetoterapeut principal
Personal trainer, trainer Pilates
Maternitatea Regina Maria a CMU
021 304 04 04