Ghid pentru părinţi și o relație echilibrată cu copiii lor

ghid pentru parinti

Una dintre cele mai frecvente întrebări ale părinților este aceea de a ști cum pot fi gestionate emoțiile puternice ale copiilor. Mai ales în situații asociate cu comportamente provocatoare care necesită luarea unor decizii legate de menținerea unei limite versus diminuarea așteptărilor.



O întâlnire la grădiniţă

Alyssa Blask Campbell și Lauren Elizabeth Stauble, autoarele cărții Emoțiile mari ale celor mici, s-au cunoscut în calitate de educatoare la aceeași grădiniţă, Alyssa fiind educatoare de bebeluşi, iar Lauren de preșcolari.

„Ne-am observat reciproc în timp ce predam și am recunoscut una la cealaltă un lucru familiar: nu ne era frică de emoţiile sau de comportamentele provocatoare ale copiilor”. Pornind de la educația formală în dezvoltarea copilului și educaţia timpurie, de la experiența practică de 31 de ani în lucrul cu copiii, dar mai ales de la experiențele personale trăite din copilărie până la maturitate, cele două autoare au dezvoltat și formulat o metodă numită Procesarea colaborativă a emoțiilor (PCE), „o modalitate practică de a ne privi pe noi înșine și pe copii printr-o lentilă diferită, bazată pe empatie, care ne permite să ne reglăm emoţional și să răspundem cu compasiune”.

Trăirea și înțelegerea emoțiilor dificile

Ideea pe care se sprijină conceptul metodei și a cărții devenite un ghid pentru părinţi esențial și empatic pornește de la trăirea și înțelegerea emoțiilor dificile ca adulți, de la vulnerabilizarea în fața lor, mai degrabă decât evitarea sau negarea acestora. Astfel, se creează un context conținător inclusiv pentru emoțiile celor mici.

„Scopul acestei cărți și acestei metode nu este perfecțiunea, ci mai degrabă creșterea. Creșterea implică vulnerabilitate, dezordine emoţională și greșeli. Greșelile dumneavoastră sunt aici binevenite”, afirmă cele două autoare care împărtășesc pe parcursul cărții povești de dezvoltare personală din propriul trecut și din modelul educației cu care au crescut, alături de conștientizări și reflecții care au creat conexiuni importante despre această nouă și unică abordare, „care să se refere la noi la fel de mult, dacă nu chiar mai mult decât la copii.

Ce este metoda PCE

Metoda PCE este gândită ca o oportunitate pentru adulți de a conștientiza modul în care își procesează emoțiile astfel încât să permită și să-i sprijine pe copii să dobândească experiență și abilități de înțelegere a propriilor emoții, într-un mod aplicat.

Ușor de lecturat, practică și exemplificată cu multe situații de viață și contexte familiale și sociale care le pot ridica părinților multe provocări, acest ghid pentru părinţi este alcătuit din trei părți. Primele două sunt concepute pentru a fi citite în ordine, iar a treia pentru situații specifice.

Pentru adulţi

Partea I pune accent pe autoanaliza necesară adulților pentru a recunoaște ce au învățat în copilărie, ce factori declanșatori apar în relațiile cu proprii copii, construind totodată abilitățile necesare pentru a se regla în calitate de adulți. Ce sunt emoțiile și de ce sunt ele importante, rolul adulților în viața emoțională a copilului, fiziologia emoțiilor și ce se întâmplă în creier și în corp atunci când simțim emoții puternice sau când copiii le experimentează sunt câteva întrebări care își găsesc răspunsuri atât prin explicarea celor mai recente teorii și studii, cât și prin situații descrise detaliat.

Pentru copii

Partea a II-a se concentrează asupra copilului și cum părintele poate gestiona corect reacțiile emoționale intense ale celor mici, cum le pot regla și cum pot reduce astfel frecvența crizelor de nervi, creând în același timp limite adecvate pentru dezvoltarea copilului într-un adult echilibrat și adaptat.

Pentru cine are nevoie

Partea a III-a este o secțiune de tipul „alege ceea ce se potrivește în acest moment“, care conține diferite situații practice în care părinții au nevoie de susținere în momente dificile de schimbare în existența familiei și a copilului, în diverse contexte sociale sau de relaționare a celui mic cu alți copii sau adulți.

Cine sunt autoarele

Supranumită de Dr. Shefali, autoarea bestsellerului New York Times „The Conscious Parent”, „un ghid pentru părinţi esențial, empatic, pentru a transforma cele mai frustrante momente din relația părinte – copil în oportunități de conectare și creștere”, Emoțiile mari ale celor mici este destinată tuturor persoanelor care își petrec timpul oferind îngrijire copiilor: părinți, bunici, profesori, furnizori de servicii de îngrijire la domiciliu, specialiști în domeniul dezvoltării.

Mamă a doi copii, Alyssa Blask Campbell este specialistă în educație timpurie, CEO al programului Seed & Sew, expert în dezvoltarea emoțională, podcaster și influencer.

Lauren Elizabeth Staubleeste partener al Engage: feel.think.connect, profesoară și specialistă în educație timpurie. Ea a predat și a îngrijit copii mici timp de 16 ani, înainte de a se îndrepta spre administrație și învățământul superior. Conduce departamentul dedicat educației timpurii în cadrul Bunker Hill Community College din Boston.

Foto Shutterstock si PR