O îngrijire temeinică a lentilelor de contact poate menține sănătatea ochilor mult timp. Drept urmare, ne-am gândit să realizăm un ghid pentru îngrijirea ochilor în cazul folosirii lentilelor de contact, în fiecare zi.
Manipularea zilnică a lentilelor de contact trebuie efectuată în deplină siguranță, într-un mediu igienic, și cu o deosebită atenție, pentru că numai așa infecțiile de la nivelul ochilor vor fi ținute la distanță.
În primul rând, când vine vorba despre îngrijirea lentilelor de contact, trebuie avută în vedere durata acestora de viață. Dacă lentilele de contact sunt create pentru un anumit număr de purtări, se recomandă să nu se depășească limita de purtare a acestora. Pe piață există lentile de contact cu înlocuire zilnică, cu înlocuire la două săptămâni, lunară sau anuală.
Igienizarea lentilelor de contact
Printre informațiile din ghidul pentru îngrijirea lentilelor de contact se numărără și curățarea acestora. În primul rând, lentilele se spală cu apă și soluție de curățat cu pH neutru, precum săpunul lichid.
Apoi, se recomandă folosirea picăturilor speciale la curățarea lentilelor de contact, precum cele oftalmice. Acestea se păstrează pe timpul nopții în soluție specială de întreținere, în “lens case”, cutia de plastic în care sunt depozitate la achiziționare. Soluția de întreținere a lentilelor de contact conține peroxid, care ajută la îndepărtarea proteinei, formând o peliculă care protejează atât lentila cât și ochii.
Ghid pentru îngrijirea ochilor, în cazul persoanelor care poartă lentile de contact
Orice manipulare a lentilelor de contact se face cu mâinile bine curățate și igienizate. De altfel, orice atingere a zonei ochilor se face cu mâinile spălate în prealabil. Pentru a proteja ochii de “agresiunea” lentilelor, se recomandă folosirea lacrimilor artificiale, precum cele de la Assista Oftapic.
Cele mai recente studii au demonstrat că expunerea prelungită a ochilor la lumina albastră emanată de monitoarele gadgeturilor poate duce la diverse tulburări de vedere, inclusiv în cazul persoanelor care poartă lentile de contact.
Assista Oftapic, pentru protecția ochilor
Există moduri prin care ochii pot fi protejați de potențialele riscuri ale afectării acestora. Pe lângă exercițiile de clipire mai dese și de pauzele de lucru la calculator, curățarea regulată și schimbarea lentilelor de contact la timp, sunt obiceiuri care ajută la producția lacrimală și la menținerea sănătății corneei, protejând astfel vederea.
Specialiștii recomandă o rutină corectă de îngrijire a ochilor. Aceasta constă în aplicarea unor comprese cu apă caldă pe ochiul închis timp de câteva minute atunci când simțim că ochii au obosit. Folosirea soluțiilor oftalmice la nevoie, dar și utilizarea unui umidificator sau a unui purificator de aer în mediile cu aer uscat pot ajuta la menținerea sănătății ochilor, inclusiv în cazul persoanelor care poartă lentile de contact.
O soluție oftalmică care ajută la sănătatea ochilor, pe bază de acid hialuronic 0,15%, Hamamelis (Hamamelis virginiana) și Ginkgo biloba (Ginkgo biloba L.) este Assista Oftapic Intesive. Picăturile de tip tampon sunt sterile, lubrifiante, hidratante, calmante, protectoare, antioxidante, reconfortante, biocompatibile și izotonice. Se pot folosi pentru sindromul de ochi uscați, deshidratați, iritați și obosiți. Soluția este potrivită și persoanelor care poartă lentile de contact.
Assista Oftapic Advanced este o soluție oftalmică biocompatibilă, pe bază de lipozomi și acid hialuronic cross-linkat, fără conservanți, sterilă, lubrifiantă și hidratantă, pentru ochi sensibili, uscați, deshidratați și obosiți. Este potrivită și pentru lentile de contact, indiferent de tipul acestora. Absența conservanților reduce riscul reacțiilor adverse, produsul devenind astfel potrivit pentru terapiile care necesită aplicare frecventă și îndelungată, precum protejarea corneei pe timpul nopții.
Produsele Assista Oftapic se pot achiziționa din farmaciile Catena și online de pe springfarma.com
foto: shutterstock