Ghid de concediu pentru mama si copil

Ghidul nostru de vacantaAm intrat in concediu, in cateva zile vom fi la plaja. Atentie! Sunt reguli pe care trebuie sa le respectam ca sa ne expunem copiii la soare fara pericol.

1. Putem sa expunem un bebelus?
Nu putem, din cauze multiple. Pielea bebelusului este imatura. Finetea si permeabilitatea o fac sensibila la deshidratare, din cauza caldurii. Prea mic, copilul nu poate sa spuna cand ii este cald sau frig. Melanocitele (celulele care joaca un rol de protectie naturala contra soarelui in pigmentarea pielii) nu functioneaza eficient. Comparativ cu picioarele, suprafata corpului este mai sensibila.

2. Cum isi fixeaza un copil vitamina D?
Vitamina D este necesara pentru o buna mineralizare a oaselor si sinteza sa se face datorita actiunii razelor solare. Dar este de ajuns sa expuneti la soare, cate 10 minute, mainile, bratele, fata bebelusului de 2-3 ori pe saptamana. In nici un caz nu trebuie sa petreceti dupa amiaza pe plaja in timpul verii.

3. De ce trebuie alertati copiii de pericolele verii?
Fiecare copil se naste cu un “capital solar” necesar sanatatii pielii. Acesta este, pentru pielea inchisa, de 15.000 de ore, iar pentru pielea deschisa, de 5.000 de ore. La fiecare expunere solara, acest capital se micsoreaza. El poate sa dispara daca este utilizat exagerat. Pielea expusa prea mult la soare imbatraneste prematur si riscul aparitiei cancerului este mare. Copiii stau mai mult afara si primesc, in medie, de trei ori mai multe raze ultraviolete decat parintii lor. In copilarie, ei utilizeaza 60-80% din capitalul solar de care dispun, astfel ca protejarea lor este obligatorie.

4. Care sunt orele interzise de catre dermatologi?
Sa fiti atenti intre orele 12 si 16. La pranz, razele solare sunt foarte puternice. Profitati de aceasta perioada ca sa supravegheati temele de vacanta ale copilului sau sa-l culcati. In schimb, dimineata (inainte de ora 11), razele ultraviolete sunt mai putin periculoase. Este momentul cand copiii trebuie sa se joace pe malul marii. Au un avantaj: plaja nu este aglomerata ca in mijlocul zilei!
Truc: Jucati-va cu copilul masurand talia umbrei. Daca este mai mica decat voastra, copilul trebuie sa evite expunerea la soare. Daca umbra este mai lunga si subtire, expunerea va fi permisa. Invatati copilul sa-si supravegheze umbra, indicandu-i toate momentele cand poate sa se joace la plaja.

5. De ce trebuie verificat in fiecare zi indexul razelor ultraviolete?
Cu cat indexul razelor ultraviolete este mai ridicat, cu atat soarele este mai periculos si poate sa arda pielea copilului.
Intre 1 si 2, indexul razelor ultraviolete este slab. Fara protectia unei creme, copilul face insolatie intr-o ora. La acest nivel, o protectie solara cu indice 10 este suficienta.
Intre 3 si 4, indexul  este moderat. Fara protectie, copilul poate face insolatie in 40 de minute. Pentru protectia sa, aplicati o crema cu FPS 15. Copilul trebuie sa poarte palarie si ochelari.
Intre 5 si 6, indexul este ridicat. Este suficient sa lasati copilul doar o jumatate de ora fara protectie si el va simti o senzatie de arsura la nivelul pielii. Nu trebuie sa-i lipseasca: ochelarii, palaria, tricoul si o crema cu factor de protectie 25.
Intre 7 si 8, indexul razelor ultraviolete este foarte periculos. Copiii trebuie sa ramana acasa. Ei trebuie sa poarte ochelari, palarie, tricou si sa-si protejeze pielea cu o crema cu FPS 30.

6. Care sunt cele mai bune protectii?
In fiecare vara, copiii petrec mai mult de 6 ore pe zi afara, de aceea ei trebuie protejati.
Imbracamintea este prima si cea mai buna protectie si va fi aleasa in functie de materialul din care este confectionata si de culorile acestuia. Copilul nu trebuie sa poarte jeansi, poliester, velura, sintetic, ci doar bumbac. Culorile inchise filtreaza razele ultraviolete, dar absorb caldura si lumina. Cele deschise filtreaza si protejeaza de caldura.
Palaria este indispensabila. Trebuie aleasa o palarie cu boruri mari pentru protejarea impotriva razelor ultraviolete.
Ochelarii nu trebuie sa lipseasca din panoplia obiectelor de protectie. Pana la varsta de 10-12 ani, ochii sunt mai fragili decat ai adultilor, mai permeabili la lumina, iar razele ultraviolete pot ataca retina. Pe termen scurt, soarele ataca pleoapele si determina o inflamare. Pe termen lung, cristalinul este atacat si imbatraneste prematur (aparitia cataractei). Protejarea ochilor este, asadar, o necesitate. Ochelarii trebuie sa poate marcajul “CE”. El garanteaza absorbtia razelor ultraviolete, a luminii. Este de preferat sticla gri, gri/verde sau maron care respecta perceptia culorilor. Evitati culoarea bleu si roz.
Parasolarul si cremele solare protejeaza si ele impotriva razelor ultraviolete.

7. Cunoasteti fototipul copilului?
Fototipul este determinat de culoarea pielii, a parului si permite cunoasterea capacitatii de bronzare a fiecarui copil.
Fototip I: este vorba de copiii cu pielea ca laptele si cu parul roscat. Ei nu se bronzeaza, ci se “ard” daca nu folosesc crema protectoare.
Fototip II: copiii blonzi cu pielea deschisa; se bronzeaza rapid, dar sunt predispusi la insolatie.
Fototip III: copiii blonzi, cu pielea alba mata. Se bronzeaza lent si se inrosesc moderat.
Fototip IV: copiii bruneti cu pielea mata. Au sansa de a se bronza rapid si se ard greu. Atentie! Nu este un motiv sa uitati sa-i protejati.
Fototip V: copiii bruneti, cu pielea inchisa. Se bronzeaza intens si au sansa de a nu face insolatie.
Fototip VI: copiii cu pielea inchisa, care au melanina de buna calitate. Sunt bine protejati impotriva insolatiei, dar sunt expusi la imbatranirea pielii. Trebuie sa li se aplice o crema solara.

8. Soarele este indicat in caz de acnee?
Nu, numerosi tineri care sufera de acnee se bucura de sosirea soarelui, caci el favorizeaza disparitia cosurilor. In prima faza, razele, care au actiune antiinflamatoare si antiseptica, amelioreaza aspectul pielii. Din nefericire, aceasta schimbare este tranzitorie. Ultravioletele provoaca o ingrosare a epidermei, antrenand acumularea de sebum. La cateva saptamani, punctele negre reapar in numar mai mare. Soarele este un fals amic. Unele medicamente prescrise nu fac bine in compania soarelui. Tratamentele bazate pe eritromicina si gluconat de zinc sunt suportate de soare, altele necesita precautii. Este cazul tratamentului bazat pe derivate de vitamina A sau peroxid de benzoil.

9. Cum sa ne ferim de insolatie?
Din lipsa unei creme de protectie, copiii si adultii pot face insolatie si raman cu urme pe umeri. Razele ultraviolete sunt responsabile de insolatie, ataca pielea, provocand inrosire, inflamatie, durere. Organismul se apara: melanocitele dau nastere melaninei, unele celule se multiplica, epiderma se reface. Trebuie cateva zile ca insolatia sa dispara sau mai mult timp, daca este vorba de o insolatie cu flictene tegumentare, basici. Pentru a proteja tinerii imprudenti, se recomanda aplicarea pe rana a unor comprese umede, se fac, de preferinta, bai reci si se aplica o lotiune dupa expunerea la soare care va diminua uscarea pielii. Este necesara folosirea unui antiinflamator (aspirina, paracetamol) daca insolatia este severa. Puteti folosi si uleiul de pojarnita (se prepara la farmacie). Cunoscand aceste precautii, puteti sa va bucurati linistiti de soare in aceasta vara.

Retineti!
– Vara, copiii mananca putin. Nu va ingrijorati, este normal. Dati-le alimente bogate in apa: castraveti, fasole verde, pepene verde si galben, piersici.
– Determinati-i sa bea lichide reci, nu inghetate. Organismului ii ia mult timp sa le absoarba.
– Evitati mesele calde. Corpul trebuie sa lupte impotriva caldurii, nu il obligati sa faca un efort suplimentar.

Text: Diana Kalas