Ghid de calatorie cand ai un copil mic

calatorie cu copil micDaca iti place sa calatoresti si ai devenit parinte, nu trebuie sa renunti la hobby-ul tau. Este adevarat ca, pe tot parcursul calatoriei, va trebui sa-i acorzi toata atentia ta, insa asta nu inseamna ca nu te mai poti bucura de cateva zile petrecute departe de casa, intr-o alta atmosfera si intr-un alt peisaj. Totusi, ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a pleca la drum daca bebelusul are colici, daca ii cresc dintisorii sau daca simti ca jobul de parinte te copleseste. Dupa 3 luni, copilul poate calatori fara probleme.



Alege cele mai bune locuri daca zbori cu avionul

Avand in vedere ca veti calatori cu un copil, rezerva biletele, respectiv locurile din timp. Consulta hartile aeronavelor, cauta locurile cu mai mult spatiu pentru picioare, iar pentru zboruri pe distante scurte, rezerva-ti loc intre randurile doi si patru. Il poti transporta pe cel mic intr-un cos special, potrivit varstei sale. Unele zboruri permit calatorilor sa mearga cu caruciorul pana la avion, altele nu. Trebuie sa te interesezi inainte si sa afli toate informatiile despre zbor.

Ce trebuie sa pui in bagaj

Majoritatea mamicilor pun in bagaje cam tot ce se poate, pentru a evita neplacerile. Este important sa impachetezi separat elementele: haine, jucarii, accesorii pentru a le gasi mai repede si usor in caz de nevoie. Nu pleca de acasa fara hainele potrivite sezonului locului in care veti ajunge, fara suzeta, biberon, medicamente, jucarii, kit de prim-ajutor, formule de lapte, servetele umede pentru fundulet. Daca ati planuit o vacanta la mare, atunci cremele cu factor de protectie nu trebuie sa lipseasca. La fel si palariile. Pentru avion sau masina, nu uita sa iei si o paturica; in mijloacele de transport poate fi curent.

Fa-l pe cel mic sa se simta in largul lui

Copiii pot deveni mofturosi pe parcursul calatoriei, de aceea este important sa-i faceti sa se simta cat mai in largul lor. Distrati-i pe cat posibil. Cititi-le povesti, jucati-va, le puteti pune desene animate pe tableta pentru a le distrage atentia. Oglinzile, obiectele stralucitoare, jucariile muzicale, inelele pentru dentitie pot fi de mare ajutor. Cand faci bagajele, nu uita sa impachetezi si aceste obiecte. Este important sa incerci, pe cat posibil, sa respecti orarul de masa si somn al copilului. Daca il alaptezi, ii poti pregati dinainte biberoane cu lapte.

Atentie la modificarile de presiune

Atunci cand presiunea aerului se modifica in timpul zborului, bebelusul poate resimti o durere la nivelul urechilor. Cum ei nu stiu inca sa caste sau sa inghita pentru ca urechile sa se desfunde, alaptarea sau suptul din biberon vor ajuta. In avion exista zone special amenajate la toaleta pentru a-l schimba pe cel mic. Uneori, poate fi destul de complicat, asa ca, inainte de imbarcare, ar fi de preferat sa-i pui un scutec curat.

Gestioneaza nivelul de stres

In cazul in care copilul plange mult si calatoriti cu avionul, incearca sa respiri adanc si sa nu te superi. Ai grija ca el sa fie schimbat si mancat. Daca, atunci cand mergi cu masina personala, este mai usor sa gestionezi situatia, in avion s-ar putea sa fie putin mai dificil, dar nu imposibil. Discuta cu vecinii de zbor, cere-ti scuze pentru situatie, iar ei cu siguranta vor intelege. Zambeste, bucura-te de calatorie si de concediu.

Drum bun!

Text: Ruxandra Dumitrescu