De ce a fi gentil si educat nu prea are sens? Si de ce gentiletea este deseori confundata cu prostia? Sau de-a dreptul cu ipocrizia? (Ca si cum cine este gentil o face intrucat spera sa obtina ceva…) Sa fim gentili este in favoarea noastra.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, psihoterapeutii, pe baza cercetarilor clinice, au demonstrat ca gentiletea are o anumita valoare in contextul raporturilor umane. Amintiti-va ca a fi gentil face bine sanatatii si nu este doar o zicala din batrani. Aceasta reprezinta primul pas in relatia cu altii, de obicei straini. Datorita gentiletii, veti castiga simpatie, veti crea in jurul vostru un climat pozitiv si senin. Aceasta da sens si valoare vietii noastre, facandu-ne, de multe ori, sa uitam necazurile de zi cu zi si sa ne simtim bine cu noi insine. Trebuie amintit insa ca, atunci cand suntem autentici, sinceri, riscam sa spunem anumite lucruri care nu ne sunt deloc de ajutor. Solutia ar fi aceea de a gasi un mod mai putin agresiv in vorbire, chiar si atunci cand furia iese la suprafata. Potrivit psihologilor, gentiletea calmeaza agresivitatea. Atunci cand o persoana nu stie sa fie gentila, reactioneaza intr-un mod vulgar, arogant si brutal. Gentiletea are o dimensiune relationala, bazata pe respectul si demnitatea unei persoane in raport cu alte persoane. Astazi, aceasta poate dezvalui o putere perturbatoare, deoarece relatiile dintre fiintele umane sunt mai putin autentice si mai mult formale.
Exista doua feluri de gentilete: cea autentica (dezinteresata) si cea falsa (are un interes propriu).
Sa fim gentili nu ne costa nimic, dar de multe ori vedem ca cei care nu sunt gentili au intotdeauna de castigat. Cum oare este posibil? In orasele mari, gentiletea la locul de munca nu este un avantaj. Mai mult, poate deveni un handicap. Este demonstrat ca persoanele morocanoase si cu o atitudine neplacuta au mai mult succes decat cele placute, gentile.
O veste trista, dar confirmata. Mediul de lucru a fost, in ultimii ani, pentru cercetatorii in psihologie, un adevarat teren de vanatoare, permitandu-le sa descopere adevaruri ascunse in relatiile dintre indivizi. Paradoxal este faptul ca oamenii cu caractere negative au mai mult succes decat cei sociabili. Potrivit studiului, persoanele neprietenoase pot fi considerate mai competente, temeiul fiind lipsa lor de iubire si caldura sufleteasca, daruirea lor pentru cariera. Astfel, cei surazatori, dar inteligenti risca sa ramana in urma.
Tot din aceste studii reies si alte „vechi noutati”, cum este aceea ca la serviciu, indiferent cum ar fi, sunt preferati barbatii mai mult decat femeile. Ca sunt antipatici, sociabili sau timizi, barbatii castiga mai mult decat femeile. Asa ca, in mod cert, rezultatele cercetarilor se refera la barbati, pentru ca femeile oricum castiga mai putin. Daca sunt sociabile sau egoiste, acest lucru nu schimba nimic. Poate doar daca sunt frumoase si inteligente in acelasi timp.
Text: Alexandra Lupu