Cine este generatia Z si ce se va intampla cu ea? Cum cresc copiii de astazi si cum se vor transforma ei in adultii de maine?
Generatia Z – copiii crescuti cu smartphone-urile in mana
Generatia Z este formata din copiii si tinerii nascuti dupa 1995, cei care vin dupa generatia Mileniului (din care fac parte, de exemplu, Mark Zuckerberg si Miley Cyrus). Spre deosebire de cei din generatia Mileniului, care a copilarit dupa anii ‘90, intr-o perioada de pace si prosperitate, generatia Z este o generatie care a avut de la inceput ochii deschisi. Sunt copiii care au aflat de mici ce inseamna terorismul si care au fot crescuti in plina criza economica mondiala. Ei sunt cei despre care putem spune ca si-au pierdut inocenta poate prea repede.
Generatia Z a crescut cu smartphone-urile in mana, a avut parte de informatie si distractie instant, a invatat ca Facebookul, Instagramul si Youtube-ul sunt mai importante decat cartile. Cand ne gandim la generatia Z, primul lucru care ne vine in minte este tehnologia, pentru ca acesti copii au aparut intr-o lume puternic tehnologizata si s-au nascut stiind parca exact cum sa manipuleze un calculator sau un telefon.
Sperantele si fricile generatiei Z
In timp ce generatia Mileniului sau generatia Y este plina de tineri care au ramas dependenti de familiile lor, tineri cu probleme financiare si care nu reusesc sa se descurce in lumea reala pentru ca aceasta nu coincide cu asteptarile lor, se spune ca tinerii generatiei Z sunt mai realisti si se gandesc mai mult la viitor. Un sondaj facut anul acesta de Universitatea Northeastern din S.U.A., in incercarea de a intelege care sunt valorile si planurile generatiei Z, a scos la iveala faptul ca 42% dintre copiii care apartin acestei generatii vor sa fie liber- profesionisti. Multi dintre ei vor sa faca cursuri de antreprenoriat la facultate, iar 65% cred ca vor avea mai mult succes in cariera decat parintii lor. Cu toate acestea, 61% dintre acestia sunt ingrijorati de inegalitatea economica, de prapastia creata intre saraci si bogati si 64% se tem ca nu isi vor gasi o slujba.
Cat despre conceptia asupra lumii si a vietii, generatia Z pare sa vina cu un nivel de toleranta mult mai mare fata de diversitate si cu o atitudine mai impaciuitoare. 73% sunt in favoarea casatoriilor intre persoane de acelasi gen, 64% cred ca serviciile de sanatate ar trebui sa fie gratuite pentru toata lumea si 54% si-ar dori ca studiile universitare sa fie, de asemenea, gratuite. Aceste rezultate reflecta insa doar opiniile tinerilor din America; in Romania, lucrurile s-ar putea sa stea putin diferit, doar ca nu exista inca un interes pentru astfel de studii. Totusi, este evident ca generatia Z este formata din copii si tineri in care tendintele pacifiste si ecologiste se manifesta mai puternic.
Generatia Z primeste toate informatiile extrem de rapid, dar isi pierde si interesul la fel de repede. Totusi, cei din generatia Z sunt mai constienti de importanta brandului personal si sunt mai preocupati de intimitatea lor, fata de cei din generatia Y care sunt foarte deschisi in a posta tot ce se intampla in viata lor pe conturile de social media sau pe bloguri. Ei incep sa fie din ce in ce mai atrasi de Snapchat sau Whisper in defavoarea Facebookului.
Viitorul suna… Z!
Cei care apartin generatiei Z prefera sa primeasca informatiile intr-o forma cat mai scurta, mai mult sub forma vizuala decat scrisa. Sunt mai deschisi catre multiculturalism si accepta mai usor diversitatea, sunt mai inclinati catre atitudinea politically correct si mai ingrijorati de viitorul lor.
Pana la urma insa, sunt produsul societatii in care traiesc si pe care au construit-o generatiile dinaintea lor. Cei despre care ne ingrijoram ca sunt atrasi mai mult de tehnologie decat de interactiunea umana, desi noi suntem cei care i-am indreptat, poate fara sa vrem, pe acest drum. Cu defectele si calitatile lor, copiii din generatia Z sunt cei carora le-am pus calculatoarele si smartphone-urile in mana de la o varsta frageda. Sunt cei carora mediul virtual le e cel putin la fel de apropiat ca mediul real, cei care traiesc intre offline si online. Cum se vor transpune toate aceste lucruri in lumea reala peste ani si cum se vor transforma copiii de astazi in adultii de maine, ramane sa aflam.
Text: Bianca Badescu