Generația Peter Pan reprezinta un grup considerabil de “copii” de la 25 la 40 de ani, care traiesc intr-o stare de adolescenta prelungita, evitand capcanele responsabilitatii – casatorie, copii, slujba serioasa, achizitionarea unei case – pentru cat mai mult timp.
Adultescent, un nou concept?
“Societatea din ziua de azi este plina de baieti si fete care s-au pierdut in fata maturitatii”, spune profesorul Frank Furedi, un sociolog care a studiat acest fenomen la Universitatea din Kent, Marea Britanie. Un alt cuvant folosit uneori pentru a descrie aceste persoane este “adultescent “- în general definit ca o persoana care refuza sa se aseze si sa faca angajamente, si care ar prefera mai degraba sa mearga din petrecere in petrecere toata varsta mijlocie. Aceste persoane, afirma profesorul Furedi, ar putea trai cu parintii lor, chiar si dupa 30 de ani, pentru a amana o eventuala casatorie, care va aduce la randul ei si alte complicatii.
Statisticile isi spun cuvantul
Trebuie doar sa te uiti la statistici pentru a observa aceasta tendinta intriganta. In anii ‘70, barbatii, de obicei, se casatoreau la 24 de ani si femeile la 22. In prezent, varsta medie la care barbatii se casatoresc este de 32 ani, iar la femei este de 30 de ani. Un raport recent arata ca numarul de femei care se casatoresc intre 30 si 40 de ani aproape s-a dublat în ultimul deceniu.
Intre timp, varsta medie pentru inceperea unei familii este de 28 de ani la femei, de la 24 in 1970. Si, datorita FIV si diverselor tratamente de fertilitate existente, tot mai multe femei amana sa devina mame pana aproape de 40 de ani. Mai grav este ca din ce in ce mai multi dintre noi decid sa nu se casatoreasca deloc. Cifrele publicate de Oficiul National de Statistica din Marea Britanie, la sfarsitul anului trecut, arata ca mai mult de jumatate dintre femeile sub 50 de nu au fost niciodata casatorite – dublul valoarii inregistrate in urma cu 30 de ani. In ceea ce priveste angajamentul de a cumpara o casa, in anii 80 cumparatorul tipic avea in jur de 29 de ani. Astazi el are 38. Si, potrivit unui raport de la LV Insurers, pana in 2025, varsta medie la care o persoana va deveni proprietarul unei case se estimeaza a fi 41 de ani
De ce sunt vietile generatiei noastre atat de diferite de cele ale parintilor nostri?
Ei bine, ai putea da vina pe economie. Luand in calcul primul pas pentru a deveni un adult responsabil- cumpararea unei case – trebuie sa mentionam ca este mai greu decat oricand.
Trei milioane de adulti intre 20 si 34 de ani traiesc acum cu parintii lor in Marea Britanie. Iar acesti 3 milioane s-au inmultit cu 20% numai in perioada 1997-2011, potrivit Biroului National de Statistica national. Profesorul Furedi, care este in varsta de 60 de ani, spune insa ca nu se poate da vina pe economie pentru “infantilismul” adultilor de azi. “Daca cititi ziarele, tot ce veti vedea este ca vietile tinerilor nu au fost niciodata la fel de oribile ca astazi – iar asta necesita practic amnezie istorica, pentru ca nu este cazul. Recesiuni si crize economice s-au intamplat si in secolul trecut, dar, in generatia mea, cel mai important lucru era sa fii pe cont propriu – chiar daca te confruntai cu greutati de tot felul. Acum, oamenii nu fac decat sa-si gaseasca scuze “, declara acesta. Se considera ca exista factori psihologici mult mai mari in joc si ca radacina refuzului nostru de a ne maturiza este teama. “Oamenii sunt speriati de viata de adult. Ei nu pot vedea nimic bun care vine odata cu aceasta, toate valorile noastre culturale le pastram din tinerete si cu cat ne indepartam mai mult de ea, cu atat devenim mai anxiosi “, spune el.
El crede ca tendinta adultilor de a citi carti pentru adolescenti (cum ar fi Harry Potter sau Twilight) sau de a viziona filme si seriale destinate aceleiasi categorii de varsta sunt simptome al fugii de maturitate. “Avem o cultura in care oamenii sunt speriati de ceea ce viitorul ar putea aduce iar asumarea anumitor lucruri ii ingrozeste”. Acest lucru poate aplica in toate domeniile, de la un job stabil pana in domeniul afectiv. “Oamenii evita sa se indragosteasca si sa se implice intr-o o relatie stabila, de teama ca vor avea de suferit”, a adaugat el.
Sursa: Daily Mail
Text: Alina Lupa