Problema atracției sexului opus este o tema care îi preocupă în aceeași măsură atât pe bărbați cât și pe femei. O persoană atrăgătoare se simte mai sigură pe ea, poate convinge cu mai multă ușurință, se integrează mai repede și este în general mai optimistă. Ce ne face însă mai mult sau mai puțin atrăgători? Se poate vorbi de o explicație hormonală, este vorba de caracteristici ale comportamentului sau secretul se află strict în relația dintre forme și vizual?
Farmaciștii Catena recomandă setul cadou de la Baylis&Harding, cu arome îmbietoare de vanilie, jojoba și ulei de migdale. Setul este compus dintr-un spray de corp , un gel de duș, loțiune de corp și o geanta tip portfard.
Dacă vei avea vreodată curiozitatea ai putea face un mic sondaj printre cei pe care îi cunoști, femei sau bărbați.
Te asigur că este foarte interesant. Nu, nu este vorba de un sondaj cu 50 de întrebări întinse pe zeci de pagini ci de o singură întrebare: Ce îi face pe oameni să fie atrăgători? Vei vedea că răspunsurile sunt foarte variate și de ce nu, amuzante. Bărbații vor rade “pe sub mustăți” și vor enumera anumite părți ale corpului unei femei care pentru ei reprezintă o sursă de interes. Apoi vor spune că da contează și atitudinea și deschiderea acesteia în față temelor de natură sexuală. Femeile se vor axa pe atitudinea masculului vizat, pe siguranță de sine pe care o afișează mergând până la situația materială a acestora. Atât femeile cât și bărbații au fost de acord cu existența unui “ceva” nedefinit care îl face pe un om să fie atrăgător.
Ce spun specialiștii?
Potrivit unui studiu realizat de un grup de oameni de știință din Australia, reprezentantele sexului frumos beneficiază de o genă care, pur și simplu, le face irezistibile în față bărbaților. Specialiștii australienii au descoperit acest lucru după ce au studiat structura ADN a 150 de studente voluntare de la Universitatea Western Australia. Mai mult, potrivit cercetărilor, gena respectivă se „activează” fără știrea posesoarei, semnalând potențialilor parteneri acest lucru prin diferite forme involuntare, în mare parte, de ordin olfactiv(existența feromonilor). Da, știu la ce te gândești, încă o scuză a bărbaților pe tărâmul infidelității.
Același principiu, manifestări diferite
Prin urmare organismul fiecărei femei funcționează după acesta regulă însă în mod diferit. Există femei care au un nivel mai ridicat al compatibilității. Ele pot fi considerate atrăgătoare de un număr mai mare de bărbați și sunt mai predispuse la dezvoltarea mai multor relații sexuale cu diverși parteneri. Dar să nu lăsăm totul pe seama geneticii. Dincolo de emiterile hormonale se află în continuare comportamentul, grijă pentru aspectul fizic și știință de a manifestă feminitatea.
Răsfață-ți simțurile cu setul cadou Luxury Bathing de la Baylis & Harding. Acesta conține trei produse cosmetice pentru îngrijirea întregului corp.
Parfumurile cu feromoni sau cum să păcălim natură
Mecanismul de atracție folosit de natură are deci la baza emiterea feromonilor în procesul de seducție și capacitatea acestora de a genera reacții după receptarea lor pe cale olfactivă. Știință nu a evoluat însă degeaba. Astfel piață cosmetică pune la dispoziția cumpărătorilor parfumuri care au în conținut feromoni. O astfel de mică și nevinovată înșelare a naturii este însă destul de bine primită, majoritatea campaniilor de promovare a parfumurilor promițând tocmai capacitățile de convingere în domeniul atracțiilor interumane.
Ce spun psihologii ?
Psihologia nu neagă prezența feromonilor sau a factorilor de ordin vizual în procesul de atracție interumană. La acesta se adaugă însă o importantă componentă psihică. Astfel suntem atrași pentru stabilirea unei relații de persoane care fie ne seamănă, fie sunt ceea ce ne-am dori noi să fim, fie sunt ceea ce am fost, fie sunt candidați perfecți pentru oferirea sprijinului de care fiecare are nevoie în mod diferit. Alegerea celuilalt se face deci în mare parte în funcție de istoricul personal al fiecăruia dintre noi. Astfel ne putem simți atrași de persoane care seamănă cu cineva important din trecutul nostru. Acestea sunt de multe ori cazurile în care analizând totalitatea relațiilor avute ne dăm seama că există o serie de elemente comune tuturor partenerilor, o structura repetitivă.
Libertatea de alegere a partenerului
De fiecare dată când se vorbește de alegeri apare inevitabil problema libertății de alegere. Dincolo de constrângerile pe care le impune organismul în procesul de atracție și de cele pe care le aduce istoricul personal, există constrângeri importante de ordin social. Suntem deci educați să fim atrași de un anumit gen de persoane în funcție de clasa socială, de pregătire profesională și de nivelul de cultură.
Foto: shutterstock