Gelozia, un semn al iubirii?

gelozieGelozia constituie un fenomen tot mai des intalnit in zilele noastre, fiind atat de raspandita incat a ajuns sa fie considerata ca facand parte din categoria comportamentelor firesti, cotidiene. Caracteristic geloziei este faptul ca „ea” nu face diferente. Oricine este capabil de a resimti gelozia la fel de puternic.

 
Tipurile geloziei

Gelozia apare numai in cazul iubirii si nu trebuie confundata cu invidia.
Gelozia invidie: apare intr-o relatie in care unul dintre parteneri se simte inferior celuilalt si il percepe ca fiind mai bun, mai competent si prin urmare amenintator pentru echilibrul relatiei.


Gelozia competitie: este asemanatoare primului tip, cu deosebirea ca superioritatea partenerului este vazuta ca fiind un factor de diminuare a respectului de sine al persoanei geloase si nu pentru relatia in sine.
Gelozia posesivitate: se bazeaza pe premisa ca intre oameni exista relatii de proprietate. Identitatea si individualitatea partenerului sunt negate de persoana geloasa.
Gelozia excludere: este declansata de sentimentul ca partenerul il/o neglijeaza. Acest tip de gelozie isi are radacinile in copilaria persoanei si in modul in care a fost aceasta tratata in familie. Astfel, persoanele care au fost neglijate in copilarie vor fi predispuse la aparitia geloziei de excludere mai mult decat alte persoane.
Gelozia suspiciune: apare atunci cand unul dintre parteneri nu are incredere in sine si nici in ceilalti. In cazurile grave, persoana geloasa are o personalitate de tip paranoic. Alteori suspiciunea unei persoane legata de loialitatea si fidelitatea partenerului nu este altceva decat proiectia propriei dorinte de a fi infidela.
Persoanele geloase dezvolta de obicei o serie de idei irationale pe care isi bazeaza actiunile si le transforma comportamentul obisnuit in reactii cu adevarat haotice.
In continuare vom analiza doua dintre cele mai des intalnite idei irationale pentru a vedea daca ele sunt indreptatite sau nu:

„Daca nu sunt iubita de partenerul actual, ma simt inutila!”
Persoana care face o astfel de afirmatie se plaseaza pe sine in prezent ignorand trecutul si viitorul in egala masura. Este clar ca persoana respectiva nu a fost lipsita de valoare inainte sa-si cunoasca partenerul actual si este la fel de evident ca, in lipsa lui, ea nu ar inceta sa existe. Poate fi vorba doar de lipsa unor atentii asidue din partea partenerului care insa iau forma unor semne ale disparitiei iubirii.

„Imi apartii si trebuie sa faci ceea ce spun eu!”
Aceasta este poate cea mai periculoasa idee irationala ce insoteste aparitia geloziei. Orice comportament independent al partenerului declanseaza adevarate scandaluri in cadrul cuplului respectiv. Irationalitatea acestei idei se evidentiaza in convingerea ca partenerul este un bun pe care il detii asa cum detii o casa sau o masina si, in consecinta, poti dispune de el dupa bunul plac.

Cand devenim gelosi?

 

Exista o serie de situatii, care par a provoca aparitia geloziei la unul dintre parteneri intr-un grad mai inalt decat altele. Vom enumera in cele ce urmeaza cateva dintre acestea:
• Un fost partener sau o persoana pe care o dorim ca partener este in mod evident interesat de altcineva;
• Ne simtim neglijati de actualul partener fara a avea, insa, vreo dovada clara asupra infidelitatii sale;
• Alta persoana este interesata de partenerul nostru;
• Banuim sau chiar stim ca partenerul nostru a manifestat interes pentru altcineva;
• Avem dovezi despre lipsa de fidelitate si loialitate a partenerului.

Gelozia este de cele mai multe ori bazata pe ideea de posesivitate, de constrangere si de obligatie, presupunandu-se ca sotul sau sotia trebuie sa-si iubeasca si sa-si respecte partenerul in virtutea statutului marital. Iubirea nu inseamna insa constrangere.
Atunci cand iubim o persoana ii vom respecta alegerile chiar daca acestea sunt contrare dorintelor noastre.

Text: Carmen Maria Finat