Familia se mareste si copilul mic devine fratele cel mare. Certurile ivite se termina adesea cu plansete. Dragostea de frate este un mit? Gelozia este esentiala in formarea identitatii? Primii frati biblici, Abel si Cain sunt un model de neevitat?
Mult timp exclusa din manualele de psihologie, gelozia fraternala intereseaza din ce in ce mai mult pe specialisti. “Nici o cina nu este fara tipete” afirma mama a trei adolescenti. Cum sa actioneze? Trebuie sa lupte pentru armonia familiala sau sa-si lase copiii sa se certe? Freud afirma “copiii nu-si iubesc fratii sau surorile”. La varsta de 2-3 ani copilul nu intelege ca noul venit nu-i va fura dragostea parintilor. Cand mama ramane acasa cu cel mic, iar fratele cel mare este dus la gradinita, ultimul incepe sa se simta frustat.
Preferatul familiei
Fiecare copil vrea sa fie preferatul familiei. Rivalitatea atinge punctul maxim cand zilele de nastere sunt apropiate; apar deja micile orgolii. Ultimele statistici mentioneaza ca distanta dintre doi frati este de 4-5 ani. Reactia fratelui cel mare fata de acest tip de traumatism depinde de dezvoltarea sa psihica. Gelozia este un sentiment natural. Ar trebui sa ingrijoreze mai mult fratele care nu manifesta nici o agresivitate fata de rival decat cel care se exprima liber. Un parinte se ingrijoreaza de reactia fiului sau pentru ca a spus de fratele cel mic “ce urat este acest bebe”. Nu trebuie sa fortati copilul sa-si iubeasca fratele sau sora, dar nici sa-i incurajati atitudinea. Datorita fratelui sau surorii copilul isi construieste identitatea. Asa afla locul sau in familie, apoi in societate. Inconstient adultii au partea lor de responsabilitate in confruntarile dintre frati. In functie de preferinte nu se comporta in acelasi fel cu copiii. Fiecare nastere influenteaza viata si personalitatea parintilor intr-un mod diferit.
Luati aminte!
Cuvantul gelozie vine de la cuvantul grecesc “zelos”, care semnifica zel, rivalitate. Gelozia este legata de invidie. “Envidia” in latina inseamna “a fi gelos”. Gelozia si invidia sunt asociate dragostei, dorintei, sexualitatii, concurentei, ranchiunei, orgoliului si a imaginii de sine. Un studiu recent arata ca intre 4 si 6 ani copiii petrec de doua ori mai mult timp cu fratele decat cu parintii. 30% din relatiile dintre frate si sora sunt bazate pe rivalitate, iar 70% sunt constituite pe baza atasamentului emotiv si complicitate.
Sfaturi practice
– Nu transformati nasterea noului copil in centrul universului. Trebuie sa-i explicati celui mare ca primele luni de viata sunt necesare sa le petreceti cu bebele pentru ca el este mai mic.
– Nu interziceti copilului sa-si exprime sentimentele negative. Gelozia este un sentiment natural care poate sa rabufneasca cu brutalitate daca este ascunsa.
– Nu mangaiati pe cel care sufera de efectele geloziei ca sa nu-i dati rol de victima. Acest lucru nu imbunatateste relatiile dintre frati.
– Nu aplicati reguli diferite. Incoerenta determina aparitia unui sentiment de injustitie.
– Nu comparati copiii. Trebuie sa puneti in valoare calitatile specifice fiecaruia.
– Nu faceti totul impreuna, in familie. Un tête-á-tête este foarte important. Copilul simte ca este ascultat si ca i se da atentie.