Gelozia este un cumul de sentimente multiple și în funcție de gradul de intensitate cu care se manifestă, poate duce la schimbări de comportament și la tulburări psihice. Îndrăznește să recunoști dacă ești geloasă sau, mai bine zis, vezi în ce categorie de geloși te încadrezi.
O persoană geloasă se confruntă cu sentimente pe cât de puternice, pe atât de contradictorii, care oscilează între furie și neputința abandonului, rivalitate, nesiguranță și neîncredere. Trăiește într-o stare de suspiciune continuă, care se află între incertitudine și frica de a-l pierde pe cel iubit. Gelozia nu este a unei persoane, ci a cuplului.
Geloasă, eu?
Gelosul este provocat chiar de persoana iubită care de multe ori îl incită. Totul se bazează pe cerința de a poseda dragostea exclusivă a perechii tale. Este foarte important ca ambii parteneri să cunoască din ce categorie de geloși fac parte și daca amândoi simt nevoia de iubire exclusivă. De obicei se întâmplă ca numai unul dintre parteneri să se ocupe de sentimentele negative pe care amândoi le au. Rezultatul este o relație de dependență totală. Există persoane care jură că nu sunt geloase. Altele suferă doar atunci când li se dau motive. Dar există multe persoane bolnave de gelozie. Femei și bărbați care își închipuie când nu este cazul, care fac scenarii și suferă din cauza oricărui gest care li se pare suspect. Unii recunosc sentimentul şi îl exprimă, folosindu-se de țipete și reproșuri. Alții își duc suferința în liniște, strâng din dinți și zâmbesc.
Ce tip de gelos ești?
Posesivul: gelozia lui nu se limitează doar la sexul opus. Urăște pe oricine trăiește în jurul persoanei iubite (părinți, surori, frați, câini, plante) și fură din timpul și din atenția partenerului. Nu suportă să ocupe locul doi în mintea persoanei iubite.
Ranchiunosul: se teme mereu și își suspectează partenerul că trăiește amintindu-și de vechile relații. Își imaginează tot ceea ce perechea sa a experimentat cu alte persoane și suferă. I-ar fi plăcut să fie prima lui dragoste. Cea mai rea parte: întreabă despre lucruri pe care în realitate nu ar vrea să le afle. Nu tolerează să știe că i se ascunde ceva.
Invadatorul: controlează agendele, umblă prin corespondență, deschide mailurile, îi invadează intimitatea celui de lângă el. Partea cea mai rea: atunci când victima spionajului îi reproșează acest lucru, gelosul spune: “Deci, vezi, ascunzi ceva.”
Fară limite: are crize de gelozie din senin, din orice lucru care i se pare suspect. Majoritatea reproșurilor lui nu au nimic de-a face cu realitatea, tot ce reușesc este să complice relația. «De când îți plac ție filmele de acțiune ? Te-a influențat cineva ?” sau “Un nou coleg de serviciu? Câți ani are? Are prietenă? Ți se pare de treabă?”
Cel care abandonează: fară ca neapărat partenerul să fi călcat strâmb, el are impresia că acesta îi este infidel. Acest tip de gelos amenință că nu ar putea ierta vreodată trădarea și minciuna și că nici nu ar sta pe gânduri pentru a se despărți dacă ar afla despre vreo infidelitate.
Tăcutul: pare să nu fie atins de gelozie atunci când perechea să îi dă motive. Tace din orgoliu. Simte că dacă face o scena de gelozie își arată nesiguranța.
Cristina Dudău