Când stresul și anxietatea ne dau sănătatea peste cap
Gastrita pe sistem nervos, popular denumită și nervi la stomac, reprezintă un tip de gastrită cauzată de stres sau anxietate, ce poate inflama muscoasa gastrică și afecta stomacul. Această poate fi caracterizată că fiind mai mult o problema pe fond emoțional ce, în final, afectează sistemul digestiv și pot apărea simptome specifice. Adesea, poate fi confundată cu sindromul de intestin iritabil.
Farmaciștii Catena recomandă StresControl de la Naturalis, un supliment alimentar cu efect benefic asupra stărilor emoționale și a capacității organismului de a se adapta la situațiile de stres.
Gastrita, în mod normal, este cauzată de prezența infecției cu bacteria Helicobacter pylori. Însă, în cazul gastritei pe fond nervos, cauza este reprezentată de emoțiile intense și de lungă durată, ce pot fi sau nu asociate cu infecția bacteriană. Stresul, anxietatea, oboseala excesivă de zi cu zi, responsabilitățile de acasă sau de la locul de muncă, toate acestea pot fi factori predispozanți pentru gastrită pe fond nervos.
Care sunt simptomele?
Simptomele digestive
- Durerea abdominală, la nivelul stomacului.
- Arsurile retrosternale (întoarcerea conținutului gastric la nivelul esofagului)
Simptomele emoționale
- Stresul
- Anxietatea
- Nervozitatea
- Tensiunea emoțională
Cum se tratează gastrită pe fond nervos
Tratamentul gastritei pe fond nervos cuprinde, în special, adoptarea unei diete potrivite, ușoare, care să amelioreze simptomele. Este indicat să incluzi în dietă următoarele alimente:
- Orez
- Legume și fructe proaspete, fierte la abur sau la cuptor (nu prăjite)
- Supe
- Carne și peste. Acestea trebuie preparate termic corespunzător și este recomandat să eviți prăjirea cărnii. Variantele mai light sunt benefice (fiertul la abur, gătitul la cuptor sau pe grătar).
- Lapte de soia, orez sau migdale. Acesta este de preferat în locul laptelui de origine animală.
- Este recomandat să consumi cel puțin 2 litri de apă pe zi.
Dieta adecvată este recomandată pentru ameliorarea simptomelor digestive. Însă, cum gastrita pe fond nervos are și componente emoționale, acestea din urmă nu trebuie neglijate. Este recomandat să menții un echilibru între sănătatea fizică și psihică, pentru a trata eficient gastrită pe fond nervos.
Farmaciștii Catena recomandă Gastrocalmin de la Naturalis, un remediu hiperaciditate gastrică pe bază de carbonat de calciu, carbonat de magneziu, extract din rădăcina de lemn-dulce și extract din flori de mușețel.
Este benefic să înlături factorii stresanți și să încerci să găseșți metode de relaxare. Exercițiile de respirație, muzică relaxantă, precum și alte activități care îți aduc liniște sunt doar câteva dintre metodele prin care poți ține la distanță gastrită pe fond nervos. Pe lângă acestea, există și tratamente medicamentoase care pot ameliora simptomele digestive. Numai la sfatul medicului, poți urmă tratament cu pansamente gastrice sau cu altele care pot ameliora arsurile retrosternale.
Atenție!
Dacă suferi de anxietate, trebuie luată în considerare și vizită la un ajutor specializat, precum un psiholog sau un medic psihiatru. Terapia cognitiv comportamentală, asociată sau nu cu medicamente, te poate ajută să depășeșți impasul emoțional și să-ti gestionezi mai bine gândurile și emoțiile.
Cum poți preveni gastrita pe fond nervos?
Ca și alte afecțiuni, gastrita pe fond nervos poate fi prevenită. Metodele de prevenție ale acesteia includ:
Adoptarea dietei echilibrate și renunțarea la consumul de alimente de tip fast-food, prăjelile, alimentele iuți sau a altor condimente. Toate acestea contribuie la inflamarea mucoasei gastrice. De asemenea, este indicat să consumi doar alimente de calitate și pregătite termic corespunzător (pentru a evita contaminarea bacteriană);
Respectarea unui program de masă. Este important acest lucru pentru a evita creșterea nivelului de aciditatea de la nivelul stomacului. Mai mult, trebuie să eviți mesele copioase și mesele înainte de culcare;
Renunțarea la alcool. Alcoolul are efecte negative asupra întregului organism însă, în acest caz, acesta accentuează arsurile retrosternale. Alcoolul în asociere cu fumatul are efecte mult mai drastice asupra stomacului;
Evitarea factorilor stresanți. Stresul și anxietatea sunt principalii factori care contribuie la apariția gastritei pe fond nervos. Din acest motiv, este indicat să găsești metodele potrivite pentru a le ține la distanță și pentru a reduce stresul.
Dr. Roxana Mateescu, Medic specialist geriatrie și gerontologie, [email protected], Centrul Medical Recumed, Telefon: 0742 354 442