Gastrita, efectul unei vieti dezordonate

gastrita_sursa_shutterstockGastrita este o afectiune raspandita. Se intampla sa auzim pe cineva zicand ca are arsuri. Ei bine, acesta este doar unul din semnele gastritei. Este important sa intelegem in ce constau simptomele acestei afectiuni, pentru a putea face o diferenta intre o gastrita si alte boli ce afecteaza abdominal superior si anume: boli ale vezicii biliare sau ale pancreasului.

 

Gastrita reprezinta o inflamatie acuta sau cronica a mucoasei gastrice. Aceasta inflamatie duce la aparitia de leziuni ce pot avea o evolutie variabila, de la autocicatrizare pana la complicatii grave cum ar fi hemoragia sau perforatia.

Simptomele gastritei
Adesea gastrita nu prezinta simptome. Alteori se manifesta printr-o senzatie de arsura in partea superioara a abdomenului, numita pirozis, sau prin greata, varsaturi si durere in capul pieptului. Durerile sunt accentuate de mesele copioase sau de alimentele excitante, cum ar fi cafeaua, alcoolul, substantele grase sau acre, mancarurile grele, prajelile.

De ce am arsuri la stomac
Exista numeroase cauze, cele mai frecvente fiind reprezentate de consumul de alcool, anumite medicamente (spre exemplu aspirina, analgeticele, AINS – antiinflamatoarele nesteroidiene, dar si cele steroidiene), abuzul de cafea, consumul alimentelor prea reci sau prea fierbinti, inghitirea accidentala a unor substante caustice, anumite boli infectioase, stresul.
Multe gastrite sunt produse de microbul denumit Helicobacter pylori, care populeaza stomacul. Atunci cand este prezent, acest microb poate duce la aparitia gastritei, a ulcerului gastro-duodenal si in timp, chiar a cancerului gastric. Exista asa numita gastrita atrofica, care apare dupa ani de evolutie a unei gastrite cu Helicobacter Pylori este un factor de risc major pentru aparitia cancerului gastric. Acesta este unul dintre motivele pentru care gastrita nu este o afectiune de neglijat si trebuie tratata corespunzator.

Consultul medical
Atunci cand ne confruntam cu simptomele de mai sus, trebuie consultat medicul gastro-enterolog sau internist care ne va sfatui sa facem un set de analize. Cea mai sigura metoda pentru a depista o gastrita este o endoscopie digestiva superioara. Endoscopia poate face diagnosticul diferential cu alte boli ce au simptomatologie asemanatoare, de la nivelul esofagului, stomacului sau duodenului.
Un alt avantaj al endoscopiei, este acela ca poate stabili din timp, gradul in care o gastrita are risc de a evolua catre un cancer gastric.
Tratamentul gastritei este variat. De la o dieta care sa respecte consumul alimentelor permise si interzise pana la tratamentul medicamentos. Tratamentul medicamentos consta in antibiotice pentru eradicarea infectiei cu Helicobacter pylori, medicamente care sa controleze secretia gastrica acida – medicamente antisecretorii, medicamente protectoare ale mucoasei gastrice (sucralfat) si substante ce neutralizeaza secretia de suc gastric-medicamente antiacide.

Tratament naturist
Acesta nu este curativ ci doar adjuvant in tratarea unei gastrite, alaturi de tratamentul medicamentos si de dieta. Este vorba de ierburile si radacinile cu efect calmant, cicatrizant si de refacere a finelor straturi de protectie de pe peretii stomacului. Printre acestea sunt obligeana, coada soricelului, menta si pelinul.

Alimente permise in gastrita:
•  Fainoase – Fainoasele albe bine preparate termic. Este permisa mamaliga, dar foarte bine fiarta si nu foarte sarata.
•  Carne – Carnea slaba de vaca, pui sau porc fara grasime si pestele alb.
•  Branzeturi – Branza dulce de vaci, urda si casul nesarat.
•  Oua – Ouale, numai fierte si moi.
•  Legume – Legumele permise sunt dovleceii, cartofii, morcovii, mazarea.
•  Fructe – Sunt permise fructele dulci, nu citricele.
•  Grasimi – Sunt recomandate untdelemnul, galbenusul de ou, margarina, untul proaspat.
•  Bauturi – Lapte, ceai, suc de fructe dulci (nu citrice).
•  Dulciuri – Dulciurile permise sunt sucurile de fructe, frisca, compotul, budincile din fainoase si dulciurile pe baza de branza de vaci.
•  Zahar – Este permis zahar cu moderatie si mierea.

Alimente interzise in gastrita:
•  Fainoase – Painea, atat cea neagra, cat si cea alba.
•  Carne – Carnea grasa, pielea de pui, carnea afumata, mezelurile, vanatul, conservele de carne, snitelul, micii, tocaturile si piftia, carnea de peste gras, pestele prajit sau marinat, precum si cel afumat sau conservat.
•  Branzeturi – Branzeturile fermentate, sarate sau conservate.
•  Oua – Ouale prajite sau cele fierte tari.
•  Legume -Legumele tari si crude, cum ar fi ridichiile, castravetii, varza, guliile, ceapa, conopida, usturoiul, muraturile.
•  Fructe – Nucile, migdalele, alunele, fisticul.
•  Materii grase – Untura, slanina, margarina sarata, grasimile prajite, smantina acra, untul sarat sau seul.
•  Bauturi – Lichiorurile, romul, tuica, sifonul, apa minerala, siropurile, rachiul, cafeaua neagra. Este de asemenea interzis sa consumati bauturi prea reci sau prea calde.
•  Dulciuri – Dulciurile interzise sint aluaturile dospite, inghetata, aluaturile calde, prajiturile cu fructe acre, gemul si dulceata. Este bine sa fie evitate acadelele si zaharul ars.
•  Fumatul este interzis cu desavarsire!

Text: Dr. Ramona Constantinescu
Medic  medicina de familie
Spitalul Judetean Tirgoviste
[email protected]
Tel.: 0722.695.262