Relatiile de cuplu se numara printre cele mai intense legaturi afective si psihologice care ne pot transforma definitiv sufletele si perspectiva asupra vietii. Este aproape imposibil sa ne imaginam viata fara un partener grijuliu, implicat si asumat, a subliniat Gaspar Gyorgy, expert national si formator de opinie in sanatatea relationala, in cadrul evenimentului recomandat de Tonica.ro, „Anatomia iubirii: Cum transformam lupta pentru PUTERE in lupta pentru IUBIRE?”.
Acesta a analizat in cadrul seminarului interactiv organizat de compania Ella Congress si Asociatia Med Experts, desfasurat zilele trecute la Bucuresti, relatia de cuplu sub toate aspectele sale: iubire, durere, fericire, impas, sau mai pe scurt modul in care putem lupta pentru relatiile noastre sentimentale si nu impotriva lor.
Un astfel de drum nu este unul usor, dar la capatul lui putem descoperi ca totul se schimba si noi forte psihologice pun stapanire pe noi. In caz contrar, putem sa ajungem ca, in timp, sa luptam cu partenerul nostru ca si cum ar fi vorba despre un inamic si nu despre aliatul nostru.
Iubirea, energia care poate fi cultivata si amplificata
Gaspar Gyorgy li s-a adresat celor prezenti, interesati sa construiasca relatii sanatoase si durabile cu partenerii lor:
„Ca terapeut de cuplu si om pasionat de relatii, consider ca nu exista cuplu in care partenerii sa nu lupte, asa cum nu exista relatie adevarata fara iubire si durere. Insa, felul in care alegem sa luptam poate transforma relatia intr-un cuib sigur si optim pentru dezvoltarea personala sau intr-un context toxic si nociv pentru fiinta noastră”, a atras atentia terapeutul.
Acesta considera ca putem invata sa traim din plin, imbratisand cu aceeasi deschidere iubirea si durerea, sa luptam constructiv pentru relatia noastra, reusind astfel sa declansam o adevarata revolutie a iubirii in viata noastra.
„Iubirea in cuplu nu este ceva ce daruim sau primim. Ea este o energie care poate fi cultivata si amplificata, o conexiune intre doi oameni, ce poate fi intretinuta doar daca fiecare dintre ei o cultiva in el insusi si daca exista bunavointa in a o cultiva si fata de celalalt. Iubirea nu inseamna absenta durerii, fiindca uneori durerea este chiar locul de renastere al iubirii”, a mai adaugat psihoterapeutul.
Relationarea in cuplu se invata
Potrivit statisticilor oficiale, unul din 3 cupluri divorteaza. Si cauza pentru acest lucru nu este de cele mai multe ori lipsa sau disparitia iubirii. Unul dintre motive este ca nimeni nu ne invata cum sa relationam in cuplu. Familia si societatea ne transmit de multe ori prejudecati si deprinderi ce ne afecteaza negativ viata de cuplu. Aparitia unui copil diminueaza si mai mult timpul si atentia acordate partenerului.
Tocmai de aceea, cuplurile care ajung intr-un moment dificil al relatiei trebuie sa depuna efort pentru a-si recapata echilibrul si armonia.
Text: Iulia Mirica