Lunile februarie si martie ne pun le grea incercare din punct de vedere vestimentar. Februarie aduce odata cu ea temperaturi inca scazute, in timp ce in martie razele caldute de soare isi fac timid aparitia. De aici si incurcatura…
Care sunt tesaturile in care ne simtim cel mai bine in aceasta perioada, cum ne putem imbraca astfel incat sa nu ne fie nici cald, dar nici frig, tinem sau nu cont de culoarea anului, greenery sau verde-crud? La toate aceste intrebari ne-a raspuns consultantul de imagine Raluca Dobrovolschi, membra a Association of Image Consultants International. Spor la pus in practica sfaturile Ralucai!
Ce pastram, la ce renuntam
Punem deoparte incaltamintea gandita pentru frig extrem, cizmele après-ski, bocancii, si le inlocuim cu botine. Din piele neteda sau intoarsa (pentru zilele reci, dar uscate), cu tocuri (pe care le evitam atat timp cat zapada troneaza pe trotuare) si, in general, cu un aspect mai delicat, aceste modele sunt alegeri perfecte pentru ultimele zile de vreme rece. Inlocuim hainele cu aspect masiv: cele din blana sau jachetele matlasate, o alternativa la acestea fiind mantourile cu revere decoltate si cordon, asemanatoare ca taietura cu halatele de baie.
Tesaturi si fibre potrivite
Cand temperaturile cresc usor si soarele se face simtit mai des, tesaturile grele si dense ne obosesc si dorim sa le inlocuim cu unele care continua sa ne incalzeasca, dar ne ofera o senzatie mai lejera. Spre exemplu, din fibrele de lana se pot realiza tesaturi foarte groase precum fetru sau tweed, dar si tesaturi mai usoare precum flanelul. Un material tocmai potrivit pentru perioada despre care vorbim este si velurul.
Conceptul de layering
Suprapunerile reprezinta tehnica de a compune o tinuta, nu doar functionala, cat mai ales estetica si actuala. De fapt, punctul de atractie al layeringului sta tocmai in faptul ca ofera substanta si profuzime tinutelor. Concret, o rochie si un mantou sunt o compozitie relativ plata, comparativ cu o pereche de pantaloni slim cut, o rochie-tunica transparenta, un maiou opac pe dedesubt si acelasi mantou care sa unifice intreg ansamblul.
Culori in atentie
Faptul ca o nuanta sau alta ar fi mai mult sau mai putin in centrul atentiei sau ca sunt oameni care arata minunat in acea culoare, nu sunt neaparat motive relevante pentru a o alege si tu. Merita oare sa purtam „culoarea anului”, greenery, daca aratam in ea ca si cum n-am dormit in ultimele nopti sau ne-am ingrasat cu 4 kg, ori am imbatranit cu cativa ani? Odata ce le descoperim insa pe cele in care aratam binedispuse, luminoase, odihnite, le purtam indiferent de moda si de preferintele celorlalti!
Tinuta de Valentine’s Day
Daca vrem sa primim complimente, aprecieri si zambete din partea barbatului special din viata noastra, trebuie sa nu uitam ca femeile si barbatii rezoneaza la lucruri diferite. In timp ce pe noi, femeile, ne incanta finetea tesaturilor, suprapunerile neasteptate, croielile originale, barbatii vor aprecia intotdeauna croielile simple, materialele care urmaresc indeaproape liniile corpului si o atitudine degajata.
Iesi din „uniforma”
Culorile inchise nu sunt neaparat o preferinta constienta, ci mai curand o alegere comoda. Cu alte cuvinte, daca stilul personal ar fi un concept mai bine definit pentru fiecare dintre noi, si alegerea culorilor pe care le purtam ar fi una individuala, particulara. Intr-adevar, o personalitate stilistica androgina, minimala, va prefera culorile neutre si nonculorile, dar o boema va fi atrasa de culori calde precum caramiziu, galben mustar, kaki, iar o romantica de culori estompate si pasteluri.
Simte-te in largul tau!
Materialele moi, usoare, fie ca sunt naturale precum casmirul sau mohairul, fie sintetice precum fleece-ul, ne vor oferi intotdeauna senzatii tactile foarte placute. Ceea ce simtim poate diferi insa si in functie de tipologia somatica ce ne caracterizeaza: un ectomorf (in linii mari, o persoana supla) poate sta o zi intreaga in jeansi din bumbac rigid fara sa simta vreun inconvenient, in timp ce un endomorf (masa adipoasa insemnata, membre scurte, abdomen voluminos) nu agreeaza deloc materialele rigide sau aspre.
Afla de aici care sunt ritualurile de frumusete ale sportivelor romance!
Text: Ruxandra Dumitrescu
Consultant: Raluca Dobrovolschi