In trecut, oamenii au incercat metode diferite pentru a fi longevivi, unele mai placute decat altele. In prezent, se pare ca secretul unei vieti lungi si fericite consta in modul de gandire. Conform ultimului studiu in domeniu, mentinerea unei perspective pozitive asupra vietii creste nivelul de optimism si, implicit, dorinta de a trai.
Acest studiu este in concordanta cu un altul realizat la inceputul acestui an de o echipa de cercetatori olandezi, care demonstrase faptul ca optimismul reduce riscul de aparitie a maladiilor cardiace. Spre deosebire de pesimisti, oamenii care gandesc pozitiv trec mai usor peste perioadele stresante, care au un impact negativ atat asupra psihicului, cat si asupra fizicului.
Odata ce oamenii ajung la o anumita varsta, dorinta de a trai reprezinta un predictor puternic pentru supravietuirea lor, indiferent de varsta, sex sau calitatea vietii.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Helsinki au analizat 4.000 de persoane cu varste cuprinse intre 75 si 90 de ani. Acestia au evaluat dorinta subiectilor de a trai, care, desi este extrem de subiectiva, poate fi definita ca o expresie psihologica in lupta pentru viata.
Expertii considera ca persoanele optimiste se descurca mai bine in situatii dificile si pot sa se ingrijeasca mai bine atunci cand se imbolnavesc.
„Studiul realizat de noi a aratat ca cei care au vrut sa traiasca mai mult au supravietuit mai mult”, a declarat cercetatorul Elena Karppinen, citat de Daily Express.
Un creier care functioneaza bine este secretul unei vieti lungi si fericite. Devine destul de dificil sa luati cele mai bune decizii legate de sanatatea dumneavoastra atunci cand efectele imbatranirii apar si la nivelul creierului.
Acesta este primul studiu pe termen lung care demonstreaza ca exista o legatura intre gandirea pozitiva si starea de sanatate a unei persoane. Studiul este publicat in revista Age and Ageing si in jurnalul stiintific al Societatii Britanice de Geriatrie.
Text: Andreea Popescu