Fumatul: viciul care afecteaza sanatatea II

shutterstock 13811938Fumatul este singura cauza de moarte prematura si de dizabilitate care poate fi prevenita astazi in SUA. In prezent, aproape 50 de milioane de americani fumeaza, ceea ce reprezinta mai mult de 25% din populatia adulta. In fiecare zi, mai mult de 3 milioane de persoane sub 18 ani incep sa fumeze.

 

 

       In ziua de azi, la doctor se prezinta frecvent persoane ale caror afectiuni severe se datoreaza fumatului, astfel ca fondurile pentru sanatate alocate afectiunilor cauzate de fumat se ridica in SUA la miliarde de dolari pe an. Costurile indirecte ale fumatului sunt deci uriase. Incendiile provocate de tigari aprinse determina pagube semnificative. Un alt efect al acestui fenomen este si cresterea sumelor de asigurare si a taxelor impuse persoanelor bolnave ca urmare a consumului de tutun.

 

 

De ce fumeaza… fumatorii?

      Larga popularizare a riscurilor legate de fumat, impreuna cu importantele restrictii sau legi impotriva fumatului au avut un efect important asupra fumatorilor. Mai mult de 40 milioane de americani s-au identificat drept fosti fumatori. Numarul fumatorilor a scazut considerabil, de la o jumatate din numarul barbatilor adulti in anul 1965 la aproximativ un sfert dintre acestia in zilele noastre. In randul femeilor, insa, nu exista o scadere semnificativa. Ca urmare, astazi, numarul fumatoarelor este egal cu cel al fumatorilor. Motivele pentru care oamenii se apuca de fumat sau nu renunta la el sunt multiple. Unii fumatori sustin ca fumatul le confera un fel de energie, ajutandu-i in special sa se trezeasca dimineata sau sa ramana treji in alte situatii. Nicotina are un efect stimulant similar adrenalinei. In timpul fumatului, are loc o crestere a frecventei cardiace si a tensiunii arteriale.
       Unii fumatori afirma ca tigarile ii calmeaza cand sunt tensionati. De asemenea, fumatul ii ajuta sa-si stapaneasca mainile cand sunt nervosi sau le confera un sentiment de securitate.
Nicotina continuta de tigari este o substanta care da dependenta, provocand astfel un raspuns de tip adictiv. Gradul de dependenta depinde intr-o oarecare masura de cantitatea si durata fumatului, iar dependenta pe care o dezvolta majoritatea fumatorilor este dubla, atat fizic, cat si psihologic. Unii, din cauza consumului regulat in multe situatii de viata, sunt convinsi ca nu ar putea face fata anumitor situatii fara tigari.
       Nicotina poate conferi un grad egal de dependenta ca si alcoolul, heroina si cocaina, elementul esential intr-o dependenta fiind lipsa controlului asupra consumului. Nicotina va controleaza comportamentul, facandu-va sa va simtiti bine, asa ca veti dori sa consumati mai mult. Poate ca doriti sa renuntati, dar nu puteti chiar daca stiti ce daunator este consumul de tutun pentru sanatate.

 

Daca prezentati una dintre urmatoarele caracteristici, puteti fi dependent de nicotina:

  • Ati avut deja o incercare majora de a va lasa de fumat sau de a diminua consumul.
  • Incercarea de a va lasa a dus la aparitia simptomatologiei de sevraj, si anume: senzatia de nevoie urgenta de a fuma, anxietate, iritabilitate, frustrare sau manie. Alte semne si simptome ar fi: dificultati de concentrare, tulburari de somn si apetit crescut cu posibila crestere in greutate.
  • Continuati sa fumati desi aveti probleme destul de grave de sanatate, ca de exemplu afectiuni cardiace sau pulmonare, fiind constienti ca acestea se agraveaza prin fumat.
  • Dezvoltati fenomenul de toleranta la tutun putand observa ca un anumit numar de tigari pe zi produc un efect mai mic ca alta data si ca trebuie sa fumati mai multe tigari pentru a obtine efectul dorit.

Text: Alina Lupa