Fumatul in sacina, o contraindicatie absoluta

gravida_fumatoare_sursa_shutterstockFumatul este daunator atat noua, ca adulti, cat si copiilor. Dar in primul rand este afectata femeia insarcinata si implicit fatul.



De ce este periculos fumatul atunci cand sunt gravida?

Probabil ca ati auzit tot felul de lucruri despre cat de mult rau poate face fumatul in timpul sarcinii atat bebelusului, cat si dumneavoastra. Este adevarat!

Fumatul este una din cauzele principale ale unor complicatii serioase in sarcina: avort, nastere prematura, nasterea unui copil cu greutate prea mica sau chiar a unui copil mort.
Fumul de tigara contine peste 4000 de substante chimice, incluzind acele substante periculoase de tipul cianurii, plumbului si peste 60 de compusi diferiti care produc cancerul.

Dintre acestea, doua sunt in special toxice in sarcina: nicotina si monoxidul de carbon; acestea actioneaza impreuna, limitind aportul de oxigen si nutrimenti pentru fat. Nicotina are un efect vasoconstrictor, adica de ingustare a vaselor de sange din corp, inclusiv de la nivelul cordonului ombilical. Este ca si cum v-ati forta copilul sa respire printr-un tub ingustat. Mai mult, celulele rosii, care transporta oxigenul in sange, vor incepe sa capteze moleculele de monoxid de carbon in detrimentul celor de oxigen.

Cum este afectat copilul de fumatul in timpul sarcinii?

Diminuarea oxigenului poate avea efecte devastatoare asupra cresterii si dezvoltarii normale a fatului. In medie, fumatul in timpul sarcinii dubleaza sansa ca nou-nascutul sa se nasca mai devreme decat normal sau sa cantareasca mai putin de 2,5 kg. De asemenea, fumatul creste de doua ori riscul de nastere a unui copil mort.

Fiecare tigara pe care o fumati creste riscul pentru sarcina dumneavoastra. Mai putine tigari fumate pe zi sunt mai sigure decat fumatul unui intreg pachet, insa diferenta nu este atat de mare pe cat credeti. Corpul unui fumator este, in special, sensibil inca de la prima doza de nicotina, si chiar una sau doua tigari vor ingusta semnificativ vasele de sange.

Efectele fumatului in timpul sarcinii asupra copilului

1. Greutate si marime

In medie, obiceiul de a fuma un pachet de tigari pe zi va duce la o greutate la nastere cu cel putin 250 g mai mica decat cea normala, iar acest lucru poate avea consecinte negative care sa persiste de-a lungul vietii copilului.

2. Corp si plamani

Copiii mai mici la nastere tind sa aiba corpul subdezvoltat. Ca rezultat, plamanii lor pot fi insuficienti dezvoltati pentru a  functiona independent, ceea ce poate face ca, in primele zile sau saptamani, sa fie nevoie ca acesti copii sa fie atasati la un aparat de respirat. Mai mult, plamanii nedezvoltati ar putea sa explice faptul tragic ca fumatul in timpul sarcinii dubleaza sau chiar tripleaza riscul de moarte subita a nou-nascutului. Pe termen lung, copiii, ale caror mame au fumat in timpul sarcinii sunt mai predispusi afectiunilor respiratorii.

3. Functionarea creierului

Fumatul in timpul sarcinii poate avea efecte pe termen lung asupra creierului copilului. Copiii mamelor care fumeza sunt, in special, predispusi la tulburari de invatat, probleme comportamentale si pot avea un indice de inteligenta relativ mai mic. Studii pe animale au aratat ca prezenta nicotinei la nivelul uterului poate „programa” creierul copilului pentru o viitoare dependenta la aceasta substanta. Atunci cand copilul devine adolescent, un numar mic de tigari pot fi suficiente pentru ca acesta sa devina dependent.

Ce pot face pentru a renunta la fumat in lunile de sarcina?

In spatele acestor statistici ingrijoratoare exista o sansa deosebita: ii puteti darui copilului dumneavoastra un cadou imens prin chiar renuntarea la acest obicei.
Ideal ar fi sa renuntati la fumat inainte de a ramane gravida. Mai mult, fumatul poate reduce cu 40% sansa de conceptie in cadrul unui ciclu menstrual. De asemenea, in timpul sarcinii, nu veti mai fi nevoita sa faceti fata renuntarii la fumat in detrimentul altor lucruri importante, cum ar fi hranirea sanatoasa, activitatea fizica etc.

Totusi, daca fumati atunci cand realizati ca sunteti gravida, este important sa incepeti imediat sa actionati pentru a renunta la fumat. Daca veti reusi acest lucru inainte de saptamana a 14-a a sarcinii, veti avea, la fel ca oricare alta mama, un copil sanatos, cu greutate si marime normala. Dupa saptamanile 14-16 fatul ia foarte mult in greutate; daca inca fumati in acest moment, cresterea copilului va incepe sa regreseze. Totusi, imediat ce ati renuntat, fatul va primi exact cantitatea de oxigen de care are nevoie si acest lucru se va vedea la urmatoarea ecografie cand medicul va constata o modificare semnificativa in rata de crestere a copilului.

Chiar daca sunteti constienta de pericolul fumatului asupra copilului dumneavoastra, nu este mereu usor sa renunti la acest obicei. De aceea, este bine sa nu faceti acest lucru de una singura. Vorbiti cu medicul despre diferitele modalitati de renuntare la fumat. Cereti-i partenerului sau celorlate persoane apropiate sa va sustina. Este bine sa puteti sa va bazati pe alte persoane. La urma urmei, exista cineva care se bazeaza pe dumneavoastra!

Text: Dr. Ileana Andreescu
Medic specialist pneumolog
Underwriter Manager Medicover